TÜRKEL;Çarşamba Biyokütle Santralının Yer Seçimi Yanlıştır!

TÜRKEL;Çarşamba Biyokütle Santralının Yer Seçimi Yanlıştır!

Bilindiği üzere Çarşamba Ovasının ortasında yeralan Eğercili Mahallesinde tartışma ve dava konusu olan Biyokütle Enerji santrali için Samsun 3. İdare Mahkemesi 18 Mart 2020 tarihinde nihayi kararını vererek Samsun Valiliğinin “ÇED Gerekli Değildir” işlemini iptal etti ve santral şantiyesi, halkımzın ısrarlı tepkileri sonucunda Valiliğimiz tarafından 11 Mayıs 2020 tarihinde müdürlendi.
Samsun 3. İdare Mahkemesinin bu kararı Samsun Valiliği tarafından temyiz edildiği için yargılama Danıştayda devam etmektedir. Ayrıca bu tesis için Samsun Büyük Şehir Belediyesinin ve Çarşamba Belediyesinin düzenlediği imar planlarına karşı açılan davalar Samsun 3. İdare Mahkemesinde halen devam etmektedir.
Samsun 3. İdare Mahkemesinin nihai iptal kararında; tesisin kurulacağı alanın Çarsamba Büyük Ova koruma alanı içinde yer aldıgı,”Nitelikli Tarım Alanı" olarak tanımlı oldugu ve 1.sınıf tarım arazisi vasfında oldugu belirtilmiştir. Tarım arazilerinin amaç dısı kullanımını önlemek Devletin öncelikli görevi olduğu hatırlatılmakta olup, “Bu tesiste günde 630 ton biyokütle yakılacak, 1600 metreküp yeraltı suyu kullanılacak ve 38 ton kül çıkartılacak. Bu tesis kömür ile çalısan termik santrallerden %150 daha fazla azot oksit, %600 daha fazla uçucu organik bileşenler, %190 daha fazla partikül madde ve %125 daha fazla karbon monoksit yayacak” ifadeleri yer almaktadır.
Mahkeme kararında; söz konusu biyokütle enerji santralinin Çarsamba büyük ova koruma alanı dısında inşaa edilebilecegi alternatif alanların bulundugu da vurgulnmaktadır. Ayrıca yine mahkemenin kararında “(…) sadece santralın kurulacağı alan değil, bu alanın etkileyeceği çevre ve tarımsal yapının da
gözetilmesi zorunludur” denilmektedir.
Mahkemenin kararlarından anlaşılacağı üzere Çarşamba Biyoküyle Enerji Santralının yer seçimi hatalıdır. Bizim üzerinde durduğumuz husus budur.
İktidar partisi yönetici ve milletvekillerinin, mahkemelerde devam etmekte olan davaları etkilemeye dönük açıklmalarını doğru bulmuyoruz.
Bizim için önemli olan Çarşamba Ovasının korunması her türlü şirket çıkarlarının üzerinddir. Çarşamba Ovasında yaşamını sürdüren, tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve ülkemize hizmet eden yaklaşık 30 bin çiftçimizin geleceğini hiç bir şirket çıkarına değişmeyiz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber