Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı asgari ücreti geçti

Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı asgari ücreti geçti
26.02.2022
A+
A-

Türk-İş raporuna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 553 TL’ye yükseldi. Böylece açlık sınırı asgari ücreti geçti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Şubat ayında gıda enflasyonunun yüzde 7.1 arttığını açıkladı.

Türk-İş’in raporunda, gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesinin 14 Şubat’ta etiketlere yansıdığı hatırlatılarak, “Ancak öncesinde yükselmiş olan başta yumurta ve un gibi temel gıda ürünleri ile yükselişi durdurulamayan meyve-sebze fiyatları yüzünden vatandaşın reel geliri bu ayda da geriledi” denildi.

Rapor şu ifadelerle devam etti:

1. AÇLIK SINIRI 4.552,56 TL İLE 2022 YILI ASGARİ ÜCRETİNİN 300 TL ÜZERİNDE!
-MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ ARTIŞ AYLIK %7,12, SON ON İKİ AYLIK %66,38!
-SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR; YOKSULLUK SINIRI 15.139.90 TL!
-ASGÂRİ ÜCRETLE ÇALIŞAN BEKÂR, YAŞAMA MALİYETİNİ KARŞILAMAK İÇİN 1.716,4 TL DAHA BULMALI!
TÜRK-İŞ’in 35 yıldan bu yana düzenli olarak her ay hesapladığı ve bu alanda öncü olan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması, yeni beslenme kalıbı temel alınarak farklı bir çalışma grubu tarafından hesaplandı ve 2022 Ocak’tan itibaren açıklanmaya başlandı.

Gıda ürünlerinde KDV’nin %1’e düşürülmesi 14 Şubat’ta etiketlere yansıdı. Ancak öncesinde yükselmiş olan başta yumurta ve un gibi temel gıda ürünleri ile yükselişi durdurulamayan meyve-sebze fiyatları yüzünden vatandaşın reel geliri bu ayda da geriledi. Özellikle taze sebze-meyve, üretim ve tedarik maliyetlerinin yanında ürün azlığından dolayı cep yakmaya devam etti. Resmi verilere göre gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarındaki yükseliş %150’yi aştı. Markette ve pazarda sepet tutarı arttıkça zorlanan tüketici, almaktan vazgeçip ürünlerin bazılarını bırakmaya başladı. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi enerji giderleri de hane halkı üzerinde büyük bir yük oluşturmaya devam etti.

Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen buğday, arpa, soya, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin tedarikinin bu araştırının hazırlandığı günlerde başlayan askeri operasyon sebebiyle eğer önlem alınmazsa önümüzdeki aylarda ülkemizdeki un, ekmek, yumurta, et ve bitkisel yağların fiyatlarının yükselmesine neden olabileceği uzmanlar tarafından ifade edildi.

RAPORUN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber