Tiroid nodülünün takibi iyi yapılmalıdır

Tiroid nodülünün takibi iyi yapılmalıdır
29.04.2019
A+
A-

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Özer, insan vücudunda bazen şikayet vermeden ortaya çıkan tiroid nodülünün takibinin iyi yapılması gerektiğini yoksa farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Özer, tiroid bezinde oluşan ve içi sıvı veya katı dokularla dolu olan tiroit nodülleri ülkemizde sık görülen bir sağlık sorunudur. İnsan vücudunda bazen şikayet vermeden ortaya çıkan tiroid nodülünün takibinin iyi yapılması gerektiğini yoksa farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceğini belirten Uz. Dr. Hatice Özer, “Tiroid nodülü; Tiroid nodülünü, normal tiroid dokusu içerisindeki izole hücre topluluğu olarak tanımlanır. Tiroid nodülleri, sağlıklı kişilerde yapılan tarama amaçlı ultrasonografi değerlendirmelerinde %50-%60 oranında saptanabilir. Tiroid nodüllerinin çoğu şikayet vermez.Tiroid nodülü ile karşılaşıldığında mutlaka nodülün kanser olup olmadığı ayırt edilmelidir. Tiroid kanserleri 100.000’de 1-2 sıklıkta görülmektedir. tiroid kanserleri Tüm kanserlerin %1’ini ve kanser nedeniyle ölümlerin ise %0.5’ini oluşturmaktadır.

BİYOPSİ KARARI VERİLEBİLİR
Tiroid kanserleri genelde hızlı ilerlemez. Tiroid ultrasonu, tiroid nodüllerinde kanser riskini değerlendirmek ve nodülden biyopsi alma kararı konusunda yardımcı olmak için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ultrason raporlarında tiroid nodüllerindeki görüntü bilgilerine göre ve kişinin tiroid kanser riskine göre tiroid nodülünden biyopsi kararı verilir. Tiroid biyopsisi, tiroid nodüllerini değerlendirmek için en doğru yöntemdir. Genellikle ultrason rehberliğinde yapılan tiroid biyopsisi sonuçları öncelikle hastalarda tedavinin medikal mi yoksa cerrahi mi olacağına karar vermede en önemli belirtidir.

AİLE ÖYKÜSÜ ETKENİ
Gereksiz cerrahi uygulamaların önüne geçmek ve yetersiz tedaviyi engellemek ancak bu yolla mümkün olacaktır. Baş ve boyuna radyasyon alım öyküsü Aile öyküsünde medüller tiroid kanseri, MEN 2 veya papiller tiroid kanseri bulunması ,akromegali gibi tiroid kanseri birlikteliği yüksek olan hastalığı olması ,20 veya 70 yaş, Erkek cinsiyet, Zamanla büyüyen tiroid nodül, ultrasonda ve fizik muayenede maligniteyi düşündüren bulgularının olması tiroid nodülünün , kanser olması açısından yüksek risklidir.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber