TİAD Başkanı Varlık: Kovid-19 tedarik zincirini kırdı
Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki tahribatını azaltmak için alınan tedbirlerin önemli olduğunu; ancak Türkiye’nin hızla salgın sonrasına hazırlanması gerektiğini dile getiren TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Bu bir dünya krizi. Çin’den başlayıp Avrupa’ya, sonra Kıta Amerika’sına geçti ve küresel tedarik zincirleri kırıldı. Kriz, şapkamızı önümüze koyup yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu, değişen dünyaya çok çabuk adapte olma zorunluluğumuzu daha net anlamak için bir fırsat verdi” dedi. Varlık, salgın sonrası daha güçlü ve hızlı bir geri dönüş ve toparlanma için uzaktan eğitimle personelin niteliğinin artırılabileceğini, daha rekabetçi üretim için ise otomasyon sistemlerine yatırım yapılabileceğini kaydetti.
Makineleri yapan makineler olarak tanımlanan ve havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık gibi taşıyıcı sektörlere katkısı değer bazında 21 milyar dolar olan takım tezgahları sektörü küresel salgın Kovid-19’dan daralma beklentisiyle etkilendi.
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, otomotiv tedarik sanayisi başta olmak üzere havacılık ve beyaz eşya gibi kritik sektörlerde yaşanan daralmaya paralel bir daralmanın kendi sektörleri için de söz
konusu olduğunu kaydetti. “Takım tezgahları sektörü, her türlü imalatın temelidir ve
bu sektörün durması dünyada üretimin durması anlamını gelir” diyen Varlık, şunları
ifade etti: “Yerli ve milli üretime yönelik ciddi hedefler koymuş ülkemiz için takım
tezgahları ve makina sektörünün, koronavirüsün etkilerine karşı başlatılan Ekonomik
Koruma Kalkanına ivedi şekilde dahil edilmesi hayati önem taşıyor.”
Tedarik zinciri kırıldı, değişen dünyaya hızla adapte olunmalı Salgın ile mücadele noktasında atılan her adımı, alınan her kararı yakından takip ettiklerini ve sektör olarak üzerlerine düşeni eksiksiz bir şekilde yapmanın gayreti içinde olduklarını söyleyen Varlık, “Hükümetin aldığı kararla haciz işlemlerini ndurdurması ve bankaların kredileri geri çekmek yerine firmalara sunduğu yapılandırma ve ek krediler, olumlu bir yaklaşımın göstergesi. Bu bir dünya krizi…
Çin’den başlayıp Avrupa’ya, sonra Kıta Amerika’sına geçti ve küresel tedarik zincirleri
kırıldı. Kriz, şapkamızı önümüze koyup yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu,
değişen dünyaya çok çabuk adapte olma zorunluluğumuzu daha net anlamak için bir
fırsat verdi” dedi.
Uzaktan eğitimle çalışanı yeni döneme hazırlamak gerekir Kovid-19 salgınının yarattığı krizin ekonomideki etkisi karşısında gösterilen kimi reflekslere de dikkat çeken Varlık, “Birgün bu virüs tamamen bitecek. Üretmeye ve ihracata devam edebilmemiz için bugün kepenk kapatmak, personel sayısında kısıtlamalara gitmek söz konusu olmamalı. Bunun yerine krizi fırsata çevirmek, uzaktan eğitimlerle çalışanlarımızın niteliklerini artırmak, üretim hatlarımızı el verdiği ölçüde otomatize etmek gerekir. Böylece her şey yoluna girdiğinde işimize daha hızlı ve daha verimli devam edebiliriz.” dedi. Varlık’ın kriz sırası ve sonrasına dair diğer önerileri ise şöyle: “Bu krizden çıkabilmek için en önemli çözüm yolu birbirimize karşı sorumlu olduğumuzu bilmek ve bilinçli hareket etmek…
Özellikle sektör olarak önceliğin insan hayatı olduğunu bilerek yaklaşmak ve personeli korumak bilhassa önemli… Sağlık, ekonomik ve psikolojik sebeplerle kaybedilen yetişmiş insan kaynağı kolay kolay yerine gelmez. Ayrıca üretim ve iş yapış şeklinin böylesi durumlar için de kurgulanması gerekmektedir. Bilişim, otomasyon ve internet altyapısının uzaktan üretime yönelik ne ölçüde önemli olduğu şu günlerde daha net anlaşıldı. Robotlu üretim hatlarının, uzaktan üretim takibinin, üretime yönelik bilgi teknolojilerinin ve riskleri en aza indirerek yatırım yapmanın önemi ortaya çıktı. Biliyoruz ki bunların hepsi Endüstri 4.0’la mümkün olacak. Gönül isterdi ki herkes kapısını kapatıp evinde otursun ancak birilerinin insan sağlığı için de üretmesi gerek…”
“İnsan kaynağını sağlıklı biçimde korumak önceliğimizdir”
Varlık, sektör olarak ‘öncelik insan sağlığı’ vizyonuyla hareket ettiklerini, ekonomik
olarak daralan bir çembere girdiklerini, sektörün pandemiden küresel tedarik sürecinin tamamının etkilenmesi nedeniyle sadece ekonomik açıdan değil psikolojik olarak da etkilendiğini kaydetti. Fatih Varlık, sektör olarak çalışmalarına devam etmesi gereken stratejik sektörlerden biri oldukları için iş görme prensiplerinde yaptıkları yeni düzenlemeler hakkında da bilgi verdi. TİAD Başkanı Fatih Varlık, “İşveren ‘personeli koruma yükümlülüğüyle’ hem fabrikasında hem de ofislerinde yeni bir oluşuma gitti. Ofis çalışanlarını evden çalışma sistemine geçirirken üretimde bilfiil bulunması gereken personele yaş ve sağlık durumunu göz önüne alacak şekilde görev dağılımı yapıldı. Üretim, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına göre baştan kurgulandı. Fabrikalara satış sonrası hizmetler için gitmek zorunda kalan personel için müşterilerden önlemler talep edildi, hatta talebi karşılamayan müşteriye gidilmeyeceği beyan edildi.
Bunlar yapıldı çünkü bu krizden çıkabilmek için en önemli çözüm yolunun birbirimize karşı sorumluluklarımız olduğunun sektör olarak bilincindeyiz. Sağlık, ekonomik ve psikolojik sebeplerle kaybedilen yetişmiş insan kaynağı kolay kolay yerine gelmez” açıklamasını yaptı.