Erdoğan: Sınır dışı operasyonlara devam

Erdoğan: Sınır dışı operasyonlara devam
26.04.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin güvenliğinin sınırları dışında başladığı anlayışıyla yürüttükleri operasyonların devam ettiğini belirtti.

Bu operasyonların güney sınırların tamamını, hiçbir teröristin ülkeye sızamayacağı ve ülkeden kaçamayacağı şekilde kontrol altına alana kadar süreceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Neredeyse 40 yıldır terör örgütünün üstlenme, barınma, eğitim, lojistik amacıyla kullandığı sarp dağları, mağaraları, vadilerin hepsini de birer huzur ve güven yuvası haline getirmekte kararlıyız. Bu harekâtlarımızla komşularımızın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliklerini korumalarına da katkı yapıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Irak’ta yeni bir safhası başlayan Pençe-Kilit Operasyonu’na katılan askerlerimize başarılar diliyorum. Kazaları mübarek olsun. Rabb’im hepsini de korusun, esirgesin. Operasyon sırasında şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, ailelerine sabırlar diliyorum. Rabb’im cennetiyle, cemaliyle müşerref kılsın. Yaralananlara acil şifalar temenni ediyorum. Şehitlik ve gazilikle müşerref olan kahramanlarımız milletimizin şanla, şerefle, zaferle dolu tarihindeki mümtaz yerlerini almışlardır. Sadece 2022 yılında son operasyonlar da dâhil olmak üzere güney sınırlarımızda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1000’i bulmuştur. Hiçbir şehidimizin kanı yerde bırakılmamış, ülkemize yönelik hiçbir saldırı cevapsız kalmamıştır.”

Zap bölgesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pençe-Kilit Operasyonu’nun amacının Zap bölgesini teröristlerden tümüyle temizlemek olduğunu vurguladı.

Böylece sınır hattı boyunca kontrolünü ileriden sağlamadıkları hiçbir bölgenin kalmayacağını, teröristlerin ülkeyle irtibatlarının tamamen kesileceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, arazi ve hava şartlarının oldukça zorlu olduğu bu bölgenin yıllarca terör örgütü tarafından “girilemez” diye nitelendirildiğini ifade etti.

Şimdi Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu bölgedeki her taşın altını, her mağarayı, köşe bucağı temizlediğini ve kalıcı olarak burayı güvenli hale getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ülkemizin yaptığı her harekât gibi son operasyon da Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinden komşularımızla olan ikili anlaşmalarımıza kadar tamamen uluslararası hukuka uygun şekilde icra edilmektedir. Harekâtlarımızda ne tek bir sivilin ne de herhangi bir kültürel mirasın zarar görmemesi için azami dikkat gösteriyoruz. Hamdolsun bugüne kadar böyle bir ithamla karşılaşmadık. Türkiye, Irak topraklarında üstlenen terör örgütü mensuplarının tepesine bindikçe ve onu kıpırdayamaz hale getirdikçe Suriye tarafında da birtakım hareketlenmeler olduğunu görüyoruz. Ülkemizin korumasındaki bölgelere yönelik saldırılarda bir özel harekât polisimiz de ne yazık ki şehit olmuştur. Bu saldırılara şimdilik önceden belirlenen hedeflere uzun namlulu silahlarla karşılık vermekle yetinmemiz kimseyi aldatmasın. Bölgede etkinlik gösteren çevreler, bu saldırıları engelleyemezse Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için gerekeni yapma gücüne, iradesi ve kararlılığına sahiptir. Sınırlarımız dibinde bir terör koridoru oluşturulmasına asla izin vermeyeceğimiz. Er veya geç bu kirli ve kanlı oyunu bozacağımızı bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Şehirlerimize yönelik saldırılara taşeronluk etme hevesindeki örgütçülerin ve terörist heveslilerinin başlarını ezmeyi sürdüreceğimizden de kimsenin şüphesi olmasın.”

Rusya-Ukrayna Savaşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın suhuletle sonuçlanması için hem taraflar hem de diğer kurumlar nezdinde girişimleri ve görüşmeleri sürdürdüklerini dile getirdi.

Bugün de Rusya ve Ukrayna tarafı ile görüşmek üzere bölgeye gitmeden önce ülkeye gelen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterres ile mevcut durumu ve bundan sonra atılabilecek adımları etraflıca, kapsamlı bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yarın Sayın Putin ile yine bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğim. Görüştüğümüz taraflara hem birbirlerinin yaklaşımlarını hem de kendi telkinlerimizi ifade ediyor, önce ateşkes ardından da kalıcı bir barış için her türlü gayreti sergiliyoruz. İstanbul’da yapılan görüşmeler Ukrayna-Rusya krizinin çözümündeki en önemli zemin olmaya devam ediyor. Amacımız İstanbul Süreci’ni liderler düzeyine taşıyarak savaşı bitirecek nihai imzaların atılmasını sağlamaktır. Bunun için sahadaki tırmanma ve masadaki yavaşlama görüntüsünü tam tersine çevirmemiz gerekiyor. İnsani yardımlar konusunda üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Bugüne kadar Ukrayna’dan 17 bin vatandaşımızın ve bizden yardım isteyen dost ülkelerin vatandaşlarının tahliyelerini gerçekleştirdik. Ülkemize gelen Ukraynalı sığınmacı sayısı da 85 bini geçti.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin en büyük mesafe kat ettiği alanlardan birinin havacılık sektörü olduğunu belirtti.

Yapılan yatırımlarla Türkiye’nin dört bir yanında 26 olan havalimanı sayısının 57’ye çıkarıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatan topraklarının hiçbir köşesinin bu hizmetten mahrum kalmaması için havalimanı yapmaya uygun arazisi olmayan şehirler için deniz doldurarak bu imkânın da sağlandığını söyledi.

Daha önce Ordu-Giresun Havalimanı’nın bu şekilde inşa edilerek hizmete sunulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, denizi doldurarak elde edilen arazi üzerinde yapılan Rize-Artvin Havalimanı’nda da bitme aşamasına gelindiğini bildirdi.

Rize-Artvin Havalimanı faaliyete geçtiğinde coğrafi özellikleri nedeniyle kara yolu ulaşımında güçlükler yaşanan Doğu Karadeniz bölgesinin herkes için kolayca erişilebilir bir yer olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşallah 14 Mayıs’ta da Rize-Artvin Havalimanımızın açılışını yapacağız. Yurt içi ve yurt dışından Doğu Karadeniz bölgesine ve Gürcistan’a gidecek yolcular artık bu havalimanını kullanabileceklerdir. Havalimanımız kendi vatandaşlarımıza sağladığı kolaylıklar yanında bölge ülkeleri ile aramızdaki siyasi, sosyal ve ekonomik bağlantıyı da güçlendirecektir. Hızlı ve konforlu ulaşım imkânı sayesinde Doğu Karadeniz’in görenleri mest eden, görmeyenleri hayıflandıran tabii güzellikleri ve insani zenginlikleri turizm yoluyla ekonomimize kazandırılacaktır.

Bununla kalmıyoruz, Bayburt ve Gümüşhane Havalimanı da süratle devam ediyor. İnşallah onu da en kısa zamanda bitireceğiz. Bu arada Yozgat Havalimanı’nı da yine en kısa zamanda bitireceğiz. Onu da ülkemize, milletimize kazandıracağız.”

“Son 6 ayda 3 yeni havalimanı veya terminal binasını milletimizin emrine vermiş oluyoruz”

Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy bölgesinde deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen havalimanının temelinin Nisan 2017’de atıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevre düzenlemeleri de bittikten sonra Rize ve Artvin’in ortaklaşa kullanacağı havalimanına kavuşacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralık ayında Gaziantep Havalimanı yeni terminalini, mart ayında da Tokat Havalimanı’nın hizmete açıldığını hatırlatarak, “Sadece son 6 ayda 3 yeni havalimanı veya terminal binasını milletimizin emrine vermiş oluyoruz.” diye konuştu.

Deniz üzerine dolgu yapılarak 3 milyon metrekarelik alanda inşa edilen pist, apron ve tüm altyapı imalatları tamamlanan Rize-Artvin’in, Türkiye’nin 57’nci havalimanı olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece deniz doldurularak inşa edilen dünyadaki 5 havalimanından beşincisinin Rize-Artvin Havalimanı olacağını kaydetti.

Yıllık 3 milyon yolcu kapasitesi, 3 kilometre uzunluğundaki pisti, 3 taksi yolu, 3 apronu, 32 bin metrekarelik terminal binası, 448 araç kapasiteli otoparkı ile bu havalimanının bölgesi ve Türkiye için gurur abidesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yöre mimarisine uygun terminal binası ile 36 metre yüksekliğe sahip çay bardağından esinlenerek tasarlanan kulesinin de havalimanına ayrı bir hava kattığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize çayını tüm dünyaya tanıtmak, çayın bahçeden bardağa kadarki yolculuğunu bölgedeki tarihi ve etkileriyle birlikte anlatmak üzere bir de çay müzesinin yer alacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı’nın ülkeye, millete, bölgeye hayırlı olmasını diledi, eserin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkesi tebrik etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.