Soğuk hava göğüs ağrısını neden tetikliyor?

Soğuk hava göğüs ağrısını neden tetikliyor?
17.02.2021
A+
A-

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Uğur, kalp sağlığını olumsuz etkileyen soğuk havalarda özellikle göğüs ve sırt ağrılarına dikkat edilmesini, ağrının kaynağının tespit edilip tedaviye başlanması gerektiğini söyledi.

Yurdun dört bir yanında etkisini gösteren yoğun kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkilerken, soğuk havalarda özellikle 30 yaş ve üzeri kişilerde farklı sağlık sorunlarınında ortaya çıkmasına neden oluyor.
Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Uğur, soğuk havaların özellikle rüzgarında etkisiyle kalp sağlığını olumsuz etkilediğini, bu durumun kalp damarlarında büzüşmeye yol açtığını hatta, kalp krizlerini de üç kat daha fazla göründüğüne dikkat çekti.

ANİ ÖLÜM RİSKİ VAR
Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Uğur, “Kişinin yaşı, fiziki durumu yada altında yatan kronik hastalıkların durumuna göre soğuğa karşı verilen tepki göğüs ağrısı yada sırtta ağrı olarak etki verebilir. İnsan vücudu iç ısısı ortalama 36-37 derecedir. Soğuk havalarda vücutta bir takım değişiklikler oluşmaktadır. Deri damarları ısı kaybını azaltmak için fizyolojik olarak büzüşür, kaslar istemsiz olarak titreme ile ısı oluşumunu artar. Ritim bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riski artar.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Göğüs kafesinde huzursuzluk, baskı ve sıkışma, tek veya her iki kolda, sırtta, midede ağrı, nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler kalp krizinin işareti olabileceğinden ihmal edilmemeli ve en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

MÜMKÜNSE DIŞARI ÇIKMAYIN!
Bizler kalp hastalarının soğuk havalarda özellikle kar yağışının yoğun olduğu bugünlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmamasını öneriyoruz. Çıkıyorsa da rüzgârı arkasına alacak şekilde yürümesini tavsiye ediyoruz. Aşırı kalın giysiler giymek yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih edilmelidir. Isı kaybının büyük kısmı baş bölgesinden olduğu için soğuk havada uzun süre kalacak olan kişiler bere veya şapka kullanmalıdır. ” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.