Hüseyin Kurt: Samsun En Çok Göç Alan İller Arasında

Hüseyin Kurt: Samsun En Çok Göç Alan İller Arasında
10.05.2023
A+
A-

Köşe Yazarı Hüseyin Kurt, yeni makalesinde Samsun göç ala ala büyüyor, daha da büyüyecek dedi.

Samsun Türkiye’de ki 81 il arasında ülke içi göçlerde en çok göç alan illerde son yıllarda üst sıralarda yer alıyor. Yabancı alınan göçte Samsun daha da üst sıralarda.

Son 15 yılın verilerine baktığımızda Samsun ili 2008-2015 yılları arasında göç veren2016-2022 yılları arasında ise göç alan bir il durumunda.

Yabancı olarak uluslararası ve geçici koruma dahil göç sırasında da Samsun üst sıralarda. 2021 yılında 81 il arasında 6. sırada. Bu durum geçmiş yıllarda da üst sıralarda olmakla beraber 2017 yılında 4. sırada. 2016’da 10. , 2018’de 5. , 2019’da 7. ,2020’de 12. sırada.

İlginç bir tespit; KOVİD-19 salgının ilk görülmeye başladığı 2020 yılında ülke içi göç 12. sıra ile zirve yapmışken yabancı göç olarak en düşük seviyede 12. sıra olarak istatistiklere yansımış.

Samsun’da Uluslararası Koruma (Iraklı, Afgan, İranlı vb.) kapsamında 11.500, Geçici Koruma kapsamında (Suriyeli) 9.200 ve farklı gerekçelerle oturum izni almış 15.300 olmak üzere yaklaşık 36.000 yabancı ikamet ediyor.

TÜİK Nüfus İstatistikleri Portalı verilerine göre 2020 yılında Samsun ili Net Göç Hızına göre 81 il arasında 12. sırada yer alıyor. Bu rakam KOVİD-19 salgınının etkisiyle 2021’de yavaşlasa da 2022 yılında yeniden artış göstererek 27. sıraya yükselmiş durumda.

Geçtiğimiz günlerde “İstanbul’dan en çok göç alan iller” haberiyle ulusal basına yansıyan durum ise Eskişehir’den sonra Samsun’un en çok tercih edilen 2. il olduğunu gösteriyor. İstanbul’da son yıllarda gerek kiraların artışı gerek ise 6 Şubat depremi sonrasındaki İstanbul’daki olası deprem beklentisi deprem riski nispeten az ve yaşanabilir iller endeksinde yüksek illere insanların rağbet göstermesine neden oluyor.

Haberde, depremlerin ardından İstanbul çıkışlı taşınma taleplerinin incelediği raporlara göre İstanbul’un artık göç alan değil, göç veren kent konumuna geçtiği belirtiliyor.

Sektöründe lider ulusal bir ev taşıma internet sitesinin geçen yılın aynı dönemdeki verilerine göre İstanbul’dan diğer illere göçte 1. sırayı 16 kat artışla Eskişehir alırken 2. sırayı 16 kat artışla Samsun, 3. sırayı ise 8 kat ile Sakarya ili aldı.

İstanbul’dan en çok taşınmak istenen illere Karadeniz bölgesi olarak bakarsak Samsun’dan sonra bu oran Ordu’da 6, Giresun’da 4, Trabzon’da ise 3 kat olarak kayıtlara geçmiş.

Aslında İstanbul’dan Samsun’a olan bu göç artışına da şaşırmamak gerek.

2022 yılı verilerine göre İstanbul’da halen yaşayan ve nüfusa kayıtlı olduğu yer Samsun olan 423.117 Samsunlu var. Bu verilere göre İstanbul’da en çok hemşehrisi olan Samsun ili Sivas, Kastamonu, Ordu, Giresun, Tokat ve Erzurum’dan sonra 7. sırada.

Samsun’un 2022 yılında en çok göç aldığı iller ise sırasıyla; İstanbul, Ankara, Ordu, Trabzon, Amasya, Tokat ve Bursa. İstanbul’dan gelen göç 2022 yılında 11.834 kişi olmuş.

Samsun, Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi – SEGE verilerine göre ülke çapındaki en son yapılan 2017 çalışmasında 31. sırada görünüyor.

Forbes Dergisi, 2022’de ki Türkiye’de 94 başlık altında hazırlanan raporunda Türkiye’de yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirler listesi hazırlamak için Türkiye’de yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirler listesi yapmış.

Forbes’ın bu çalışmasına göre Türkiye’nin en yaşanabilir şehirlerini sıralamasında Samsun ili İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Antalya, Yalova, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Çanakkale ve Sakarya’nın ardından 13. sırada görünüyor.

İşin özeti;

Samsun büyüyor. Tüm engellemelere, lobilere, anlamsız hemşehri çekişmelerine rağmen büyüyor ve büyüme de son hız devam edecek.

Samsun’a ve Samsun sevdalısı Samsunlulara yakışan ise istihdam ve sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, finans, rekabetçilik değişkenleri, yenilikçilik ve yaşam kalitesi anlamında şehri üst seviyelere taşımak olacaktır dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber