Samsun’da Şantiye Önünde Santral İsyanı

Samsun’da Şantiye Önünde Santral İsyanı
07.11.2019
A+
A-

Samsun Çarşamba ilçesine kurulacak olan biyokütle enerji santrali, vatandaşlar tarafından santral şantiyesi önünde protesto edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, “Çarşamba Ovasına kıymayın. Tarım arazilerinin tam ortasına ne akılla zehir kusacak santrali yapıyorsunuz “dedi.

Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili mahallesine Oltan Köleoğlu Enerji tarafından kurulacak olan biyokütle enerji santraline tepkiler sürerken, vatandaşlar şantiye alanında santrali protesto etti. Üreticiler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin destek verdiği eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’da katıldı.

PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Vatandaşlar protesto yürüyüşü de gerçekleştirdi. Vatandaşlar ellerinde ‘Biz halkız sen kimsin, santral kanser yapar, pis elini topraklarımızdan çek, hukuk devletinde hukuk çiğnenmez’ yazılı afişler taşıdı. CHP Milletvekilleri Hancıoğlu ve Sarıbal, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Eğercili Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalebay ve vatandaşlar, santral inşaatının sürdüğü alana kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Eğercili Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalebay, “Tarım arazisine zararı olacağını bile bile elektrik santralini buraya dikiyorlar. Bu vatandaş bu santrali istemiyor”dedi.

SİYASİLER YANIMIZDA OLMALI
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Çarşamba Belediye başkanımıza oy verdik. Yanımızda olmasını bekliyoruz. Toplantıda zararlıysa şartelini indiririz diyor. 50 milyon dolarlık yatırım bittiğinde hemen indirilir mi şartel? Vekilimizin de yanımızda olmasını istiyoruz” diye konuştu.

ZİRAAT ODALARINDAN SUÇ DUYURUSU
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “Bu bina şu anda kaçak olarak devam ediyor. Hem vallahi hem billahi. Pazartesi günü hem Büyükşehir Belediyesi hem de Çarşamba Belediyesi hakkında hem de yetkililer hakkında Terme ve Ayvacık Ziraat Odası başkanları olarak savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz “diye konuştu.

BURSA SANTRAL NÖBETİ TUTTU KAZANDI

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, ” Bu fabrika günde 630 ton yakıt yakacak. Soruyorum size, peki bu malzeme her gün nereden bulunacak. Plastikten, odundan, atıktan bunu bulacağız diyorlar. Tüm bu söylenenler yalandır. Türkiye’nin şu an kurulu elektrik gücü 90 bin megavat. Türkiye’nin en çok elektrik enerjisi kullandığı gün 45 bin ve megavat harcanıyor. Devlet bu fabrika yapanlara kilovat başına garanti para veriyor. Niye veriyor? yandaşları ile paylaşmak için. Bursa’da böyle bir santral yapılmak istendi. Biz orada bir yıl süren mücadeleyi kazandık ve çekip gittiler. Gece gündüz 365 gün orada nöbet tuttular.Çarşamba Ovasına kıymayın. Tarım arazilerinin tam ortasına ne akılla zehir kusacak santrali yapıyorsunuz ” dedi.

TEKKEKÖY’DEKİ STADA NEDEN MAÇ VERİLMİYOR?
Sarıbal şöyle devam etti; “Onlara şunu da sorun, Samsun’da Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde bir stat yapıldı. O Stadyumda hiç Avrupa maçı oynandığını gördünüz mü UEFA maçı oynandı mı gördünüz mü. Niye acaba? Çünkü Avrupa Birliği temiz çevre insan hakkıdır, burada spor yaptıramazsın, sadece zehirlersin diyor. Sporcumu da, seyircimi de gönderip zehirletmem diyor. Hep birlikte omuz omuza vererek hangi parti hangi anlayış olursa olsun hangi siyasetten olursanız olun, burada bu santral yapıldığında AKP’linin de CHP’linin MHP’linin de Demokrat Parti’linin de çocuğunun geleceği olmayacak.”

(Hedef Halk)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.