Samsun’da elektrikli otobüsler mayısta yollarda

Samsun’da elektrikli otobüsler mayısta yollarda
14.01.2022
A+
A-

Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayı kapanış toplantısı bugün yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, başkanlığında yapılan mecliste 61 madde görüşüldü. Başkan Mustafa Demir, yatırım ve projelere ilişkin gelişmelerle ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. 

Toplu ulaşımda Samsun’da elektrikli otobüs projesiyle yeni bir dönem başlayacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, projenin lityum pil ve ultra şarj sistemiyle Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı. Otobüsleri mayıs ayında hizmete sunmayı hedeflediklerini belirten Başkan Demir, “15 yıl kullanım ömrüne sahip lityum pille çalışan, 15 dakikada şarj olabilen, fosil yakıta göre işletme maliyeti 7’de 1 ve yolcu taşıma kapasitesi yüksek olan 10 otobüsle ilgili TEMSA ile görüşüyoruz. ASELSAN koordinatörlüğü ile bu sayıyı TEKNOFEST dolayısıyla 20’ye çıkarmayı da planlıyoruz. Otobüsleri 19 Mayıs ilçesinden havalimanına uzanan güzergahtaki hatta koyacağız. Kent içinde bir de ring hattı oluşturuyoruz. Gelecekte de şehir hastanesi hattına da bu otobüslerimizi koymayı planlıyoruz. İşletme maliyeti, kapasitesi, verimliliği gibi konularda 3 aylık verilere bakarak Samsun’daki bütün ulaşımı gelecekte bu sistemle rehabilite edeceğiz” dedi. 

Yol yatırımlarını özel firmalara ihale etmediklerini dile getiren Başkan Demir şunları ifade etti:

KURTULUŞ YOLU’NA EN SAĞLAM BETON DÖKÜLÜYOR
“Sathi kaplama, beton yol gibi tüm yapım işlerini biz kendi ekiplerimizle yapıyoruz. İhale etmiyoruz. Önümüzde şuan 300 kilometrelik C30 kalitesinde demirli beton yol programımız var. Daha önce kırılan Kurtuluş Yolu’ndaki beton yolu kaldırıp yeniden demirli ve C30 kalitesinde sağlam beton yol yapıyoruz.  TEKNOFEST dolayısıyla havalimanında çok ciddi imalatlar yapacağız. Yine Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy’de sanayide, İncesu, Çatalçam, Altınkum, Taflan’da üst yapılara gireceğiz. Terme, Çarşamba Kızılot yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca SASKİ ile ilgili boru alımı yapacağız. Yaklaşık 80-100 milyon civarında. Boruları kendi ekiplerimizle döşeyeceğiz. ”

ENERJİ MALİYETLERİ NEREDEYSE SIFIRLANIYOR
“Bilgiyi ve teknolojiyi en iyi kullanan örnek belediye olmak gibi sorumluluğumuz var” diyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Akıllı şehir uygulamaları olmak üzere tüm alanlarda teknolojiyi kullanmak maliyetlerimizi de ciddi oranda düşürüyor. Coğrafi Bilgi Sistemlerine şu anda geçiyoruz. Tüm ilçe belediyelerimizin de geçmesi konusunda önemli bir gündem maddemiz olacak. Hep birlikte Büyükşehir olarak tüm ilçe belediyelerimizin yanındayız. GES ve RES projeleri ile her yıl belediyeye 150 milyon lira kaynak doğmuş olacak. Tüm enerji maliyetlerimizi neredeyse sıfırlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.