Samsun Yeşilkent Derecik Köprülü Kavşağında Proje Hatası mı var!

Samsun Yeşilkent Derecik Köprülü Kavşağında Proje Hatası mı var!
21.10.2020
A+
A-

Üç yıl önce trafiğe açılan Samsun İlkadım İlçesi Yeşilkent Derecik Köprülü Kavşağında meydana gelen kazalar proje hataları üzerinde yoğunlaşılmasını da beraberinde getiriyor.

Akasyamhaber Samsun İlkadım İlçesi Yeşilkent Derecik Köprülü Kavşağı hakkında hazırlanan raporu ele geçirdi.

İşte o rapor;
Atakum Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı, Samsun’un hızlı gelişen Atakum ilçesinde kent lekesini büyük ölçüde kapsayan yarı çevre yolu niteliği taşıdığı için Ondokuzmayıs, Bafra gibi büyük batı ilçeleriyle Sinop’a uzanan şehirlerarası karayolunun fiili taşıyıcısı niteliğindedir.

Bu köprülü kavşak, eski Samsun diye tabir edebileceğimiz şehir merkeziyle yeni Samsun niteliğindeki Atakum bölgesini birbirine bağlayan iki koridordan güneydeki kol üzerindedir.

SORUNLAR
Yeşilkent Köprülü Kavşağının geometrik yapısı trafik mühendisliği standartlarına son derece aykırı sert virajlar içermektedir.

Ankara yolundan Atakum’a sola dönüş kolu ve (hem Atakum hem de kuzey koldan) çevre yoluna dönüş kolu sert dönüşler barındırmaktadır. Bu dönüş kollarına giren trafik, geliş kollarındaki işletme hızının fiilen yüksek olması nedeniyle geometrik açıdan kusurlu bu dönüş kollarında sıkça kazalara sebep olmaktadır.

Geometrik hatalardan birisi de çok şeritli gelen kolların kavşağa girişte boğumlanarak daralmasıdır. Bu durum, trafik güvenliği için büyük sorunlar yaratmakta, ilave olarak zirve saatlerde kavşakta trafik sıkışıklığına sebep olmaktadır.

Kavşakta yapılan en temel hata, trafik akışının en yoğun olduğu istikametlerden ikisinin (Atakum – Çevre yolu ve Ankara – Atakum) düşük kapasiteli tasarlanmasıdır.

Karayolları, kendi yol ağında olan çevre yolu ve Ankara Yolu üzerindeki akışı sağlamaya öncelik vermiştir. Yerel trafik yükünü ve akış kapasitesini dikkate almamış, adeta kendi işini gördükten sonra şehrin trafik sorunlarını ihmal etmiştir.

KISITLAR
Bu kavşağın ideal çalışması için dört kollu yonca modeli uygundur.

Buna uygun kamulaştırma yapıl(a)mamıştır. Özellikle kamulaştırma ihtiyacı duyulan bölgelerde eski Yeşilkent Belediye Başkanının kişisel ya da yakınlarının arazilerinin bulunması, bunun en önemli sebeplerinden birisidir.

Proje tasarımındaki diğer bir kısıt, kavşak havzasında yer alan Mert Irmağı yatağıdır.

Çevre yolu üzerinde 350 metre mesafede kalan Otogar Kavşağı ve Recep Tayyip Erdoğan Bulvarında 200 metre mesafedeki Cumhuriyet Caddesi dönel kavşağı da proje tasarımını kısıtlamaktadır.

Bütün bu kısıtları çözecek biçimde yeni bir planlama yapmak yerine mevcut fiziksel şartlara sığmaya çalışılmış; sonuçta zorlama bir trompet kavşakla bugünkü tablo ortaya çıkmıştır.

GELECEKTEKİ SORUNLAR
Bu kavşak, Samsun’un en büyük iki ilçesi Atakum ve İlkadım’ı birbirine bağlamaktadır. Bu ilçelerden Atakum’da binde 62 ve İlkadım ise binde 19 oranında nüfus artışı vardır.

Batı Çevre Yollarının yapımı kısa vadede söz konusu değildir. Bu nedenle Recep Tayyip Erdoğan bulvarının fiili çevre yolu rolü uzun bir süre devam edecektir. Bafra – Sinop istikametine doğru artan şehirlerarası karayolu trafiği bu kavşağın kapasitesini giderek daha da zorlayacaktır.

Yapımı planlanan şehir hastanesi, Atakum istikametinden trafik çağıracaktır. Buna ilave olarak şehir hastanesinin planlandığı bölgede artacak kentleşme, çevre yolunun trafiğini arttıracaktır. Samsun şehir lekesinin çevre yolunun güneyine taşmasıyla beraber önümüzdeki 10 yıl içinde şehir içi ekspres yol haline gelecektir.

Bütün bu sorunlar zaten kapasite yetersizliği yaşayan kavşağın ürettiği sorunları daha da arttıracaktır.

NELER YAPILABİLİR?
İdeal çözüm, kamulaştırma yapılarak kavşağın yonca biçiminde çalıştırılacak biçimde yeniden yapımıdır. Ancak bunun maliyeti çok yüksektir.

İkinci çözüm, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nı üstten bir viyadükle çevre yoluna bağlayarak ana akım trafiği virajlardan kurtarmaktır.

Ankara yolunda güney koldan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarına dönüşleri nispeten azaltmak için takriben 4 km kadar güneyde kalan Toybelen Sanayii kavşağından Atakum – Sinop istikametine gidecek trafik yönlendirilebilir. Adı geçen kavşağın biraz geliştirilmesi ve Toybelen Sanayi Yolu – Çobanözü istikametinde yol standardının iyileştirilmesi halinde Yeşilkent Köprüsünden dönen trafik kısmen azalır. (Bu yol, özellikle ağır vasıtalar ve şehirlerarası otobüsler için zorunlu hale getirilmelidir.)

Öte yandan Makromarket AVM’nin yanındaki yollarda iyileştirme yapılırsa İlkadım ilçesi Barış Bulvarı üzerinden Ankara Yolu (kuzey) tarafına gitmek isteyen trafik buradan geçirilebilir.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.