Samsun Türkiye’nin gıda deposudur

Samsun Türkiye’nin gıda deposudur
07.01.2020
A+
A-

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Dünyanın her yerinde desteklenen çifçi neden bizim ülkemizde desteklenmiyor. Bu faizlerle bu ülkede çifçilik yapılamaz. Çiftçimizin faiz lobisi kadar değeri yok mu?” dedi.

Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerinin fazileri yüzünden can çekişir hale geldiğini kaydeden Bedri Yaşar, çiftçinin icra kapılarından kurtarılması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Dünyanın her yerinde desteklenen çifçinin Türkiye’de desteklenmiyor olmasının düşündürücü olduğunu belirten Yaşar, iktidara seslenerek; “Yıllardır faiz lobisi ile berabersiniz. Artık kimin yanında olacağınızı belli edin. Çifçinin mi fazi lobisinin mi? Çiftçinin kendi sermayesi ile kurduğu kurumdan çiftçiye böyle bir faiz darbesi yapılamaz, bu darbe kabul edilemez. Çifçiyi tefeciye boğdurmayın. Çifçinin daha fazla dayanacak gücü kalmadı” diyerek iktidara seslendi.

“SAMSUN, TÜRKİYE’NİN GIDA DEPOSUDUR”

“Kendi kendine yetip ithalatçı değil ihracatçı olabilecekken çifçimizi faiz lobisine yedirmekle ne amaçlıyorsunuz” diyen Yaşar, Samsun yerelindeki çifçinin durumunu da şöyle özetledi; Sebze, meyve ve tohum üretiminde Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Samsun, verimli ovaları ile Türkie’nin besin deposudur. Bu anlamda bu faziler sebze, meyve ve tohum üretiminde öncü olan şehrimizin kalbine saplanmaya çalışılan bir hançerden farksızdır. Samsun üreticisi daha fazlasını yapabilecekken fazilere yenik düşürülmektedir.

Çarşamba ve Bafra Ovası gibi iki büyük ve verimli ovanın içinde yeterli üretim yapılamaması ne demek. Türkiye’nin gıda deposu olan bu ovaların borçlar yüzünden aktif kullanılamaması kadar acı bir durum olamaz. Çok ciddi miktarda tarım ürünleri yetişebilen bu iki ovada çifçimizi dertleriyle başbaşa bırakan iktidar sahipleri, düne kadar santral için destek turuna çıkıyordunuz. Bugün neden çifçinin derdine destek olmak için ses çıkarmıyorsunuz.” Çifçinin bu durumdan bir an önce kurtarılması gerektiğini ifade eden Yaşar, tepkisinin devamında şunları söyledi: “Bu faizler çifçiyi hızla batırıyor. Çiftçi, banka borçlarını, tarım kredi borçlarını ödeyemez durumda.

Peki bu iktidar nerede, ne yapıyor? Çiftçinin kan ağladığını, icra kapılarında süründüğünü bu iktidar göremiyor mu? Bir an önce kanayan bu yaraya parmak basılmalı ve çifçi bu faizden kurtarılarak borçları yapılandırılmalıdır. Banka faizlerinin bile yüzde 11-12’lerde olduğu bir dönemde çifçi faizlerinin bu denli yüksek olması kabul edilemez.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber