Samsun protokolünden 10 Ocak Gazeteciler günü mesajları

Samsun protokolünden 10 Ocak Gazeteciler günü mesajları
10.01.2021
A+
A-

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Samsun protokolü kutlama mesajları yayınladılar.

Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, yayımladığı mesajda, halkın gözü kulağı olan basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

Başkan Akgül,mesajında şunları söyledi; Gücünü kamuoyu desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basın, önemli ve etkin bir denetim organı olma konumuyla, demokrasinin temel unsurlarından biridir. Gazetecilik mesleği, kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşarak zor şartlar altında ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu gelişen olaylar karşısında aydınlatırken diğer taraftan da vatandaşımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir.

Basının başta milli konular olmak üzere her meseleye yapıcı ve sağduyulu bir tavırla yaklaşması, millet şuurumuzun sağlamlığı ve demokrasimizin güçlenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. İnanıyorum ki, gazetecilerimiz sahip oldukları bu sorumluluk ile İlçemizin ve Ülkemizin, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak için, olumlu rol üstlenmeye devam edecektir.

Ahlak kuralları doğrultusunda kamuoyunu bilgilendiren ve bunun yanı sıra toplumun talep ve beklentilerini dile getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiren değerli basın mensuplarımızın ve çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Karaaslan mesajında şu ifadelere yer verdi,

“Kamuoyunun doğru, hızlı, tarafsız ve eksiksiz bilgilendirilmesi görevini üstlenen basın, haber alma ve yayma hakkının en etkili araçlarındandır. Kişilik haklarına saygılı, basın ahlak ilkelerine uyan, toplumun tüm kesimlerinin beklenti ve taleplerini dile getiren bir medyanın sosyal hayatta önemli bir yeri vardır.

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak yeni iletişim kanallarının ortaya çıkmasıyla dezenformasyonun ve manipülasyonun küresel ölçekte hızla yayıldığına şahitlik ediyoruz. Bilgi kirliliğinin yaşandığı, algının gerçeklerin önüne geçtiği yerde medya mensuplarına hakikatin yanında olmak gibi büyük bir görev düşmektedir.

Gazetecilik, çok büyük fedakârlık isteyen ve zor şartlar altında yapılan bir meslektir. Bir yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını sürecinde milletimizin en doğru şekilde bilgilendirilmesi için medya sektörü çok ciddi bir emek ortaya koymuştur.

Etik ilkelerden ödün vermeden görevini sorumluluk bilinciyle yerine getiren ulusal ve yerel basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, meslek hayatlarında başarılar diliyorum.”

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “Bugün basın emekçilerimizin, büyük mücadeleler vererek elde ettiği hakların gasp edilmeye çalışılması üzerine yürütülen ‘ikinci dalga mücadele’nin simgeleştiği tarihin yıl dönümüdür.
Fakat Türk basını bu yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, demokratikleşme, çok seslilik ve düşünceyi ifade özgürlüğünden mahrum bırakılmış; sansür, işsizlik, düşük ücret, sosyal güvencesizlik, sendikasızlık, idari, adli ve siyasal baskıların hedefi haline getirilmiştir.
Ülkemiz dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154’üncü sıralara kadar gerilerken,
Gazetecilerimizin yüzde 30’u işsizken,
İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce gençten ancak yüzde 5’i mesleğini icra edebilecekleri bir iş bulabilir durumdayken,
Ve mesleğini yapabilen bu şanslı(!) azınlıktan 70’i bugün cezaevlerindeyken,
Devletin kaynak ve imtiyazları, yalnızca siyasal otoriteye biat eden sermaye guruplarına ve onların sahip oldukları basın-yayın araçları için seferber edilirken,
Haklı gerçek haber ve doğru bilgiyle buluşturmak isteyen özgür, bağımsız ve tarafsız ulusal ve yerel basın kuruluşları türlü baskılara ve ekonomik zorluklara göğüs gererek yaşam mücadelesi verirken;
Bugün 10 Ocak, bir kutlama günü değil muhasebe günü olarak karşımızda durmaktadır.
Basınımız da milletimiz de bu karanlık tabloyu en yakın zamanda alt edeceğine inancımız tamdır.
Çünkü Türk basının ve milletimizin, tarihe altın harflerle kazınmış mücadele ve zaferleri vardır.
Biz, işte bu tarihi birikimden yola çıkarak “Baskıya, sansüre, sömürüye inat; yaşasın 10 Ocak” diyoruz.
Bu düşüncelerle, tüm basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması ve geliştirilmesinin, demokratik toplum düzeninin en önemli gereklerinden biri olduğunu kaydetti.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yaşar mesajında, basının “denetleyici” görevine vurgu yaparak, “Basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması ve geliştirilmesi, demokratik toplum düzeninin en önemli kurallarından biridir. Basının, her türlü sorunu özgürce ele alabilmesi ve kamuoyuna sunabilmesi, denetleyici görevini yerine getirmesi noktasında oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Basın özgürlüğü çerçevesinde yaşanan sıkıntıların demokrasimizde yaşanan sıkıntıların temelini oluşturduğuna da dikkat çeken İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar’ın mesajında ayrıca şu sözlere yer verdi:
“Milletin en doğal hakkı olan; zamanında, doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayan gazeteciler, mesleklerini icra etme yolunda pek çok zorlukla karşılaşıyorlar. Basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi demokratik toplum düzeninin en önemli gerekliliklerinden biridir. Basının, her türlü sorunu özgürce ele alabilmesi ve kamuoyuna sunabilmesi, denetleyici görevini yerine getirebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Özellikle yerel basın kuruluşları kıt kaynaklarla ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Buralarda çalışan değerli basın mensuplarımızın ve gazeteci arkadaşlarımızın sayıları azalmış ve çalışma koşulları iyice ağırlaşmıştır. Basın mensubu gazeteci arkadaşlarımız çalışma koşulları ve özlük hakları konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda da önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar mutlaka elbirliği ile çözüme kavuşturulmadır.
Bu vesileyle, tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, Türk basınına hizmette yaşamını yitiren gazetecilerimize Allah’tan rahmet diliyorum”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 10 Çalışan Gazeteciler Günü’nde bir mesaj yayınladı. Gazetecilerin her türlü koşulda görevlerini ara vermeden sürdürdüklerine dikkat çeken Başkan Deveci, “Çağdaş ve demokratik yönetimlerde yasama, yürütme ve yargının ardından en önemli güç olarak tanımlanan basının değerli emekçileri, gerçekleri halkla buluşturmak için canları pahasına mücadele ediyor. Yurttaşların haber alma özgürlüğü için aralıksız çalışan, toplumun çıkarlarını savunan, oluşturdukları gündem ile kamuoyuna yön veren basın mensupları, önemli bir kamu görevini yerine getiriyor. Fakat ülkemizde gazetecilerin haklarını ve bağımsızlık alanlarını garanti altına alacak yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni hep birlikte geleceğe taşıma mücadelemizde fikir işçilerinin emeğine, alın terine karşı toplumdaki herkesin duyarlı olması gerekiyor” görüşlerine yer verdi.

‘DAYANIŞMALARINI YÜREKTEN DESTEKLİYORUM’
Basın mensuplarının 60 yıl önce kazandıkları hakları hatırlatan Başkan Deveci, “10 Ocak 1961’de Resmi Gazete’de yayımlanan 212 Sayılı Kanun ile basın iş kolu önemli kazanımlar elde etmişti. Bu gelişmenin ardından 10 Ocak Çalışan Gazetecileri Günü olarak kutlanmaya başlanmıştı. Aradan geçen 60 yılda arzulanan durum, basın emekçilerinin daha iyi koşullara kavuşması ve fikir özgürlüğünün hiçbir kısıtlama altında kalmamasıydı. Diledikleri şartlara ve özgürlük ortamına erişememiş olsalar da geleceğe dair umutlarını yitirmeyen, halkın haber alma özgürlüğü için gece-gündüz çalışan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Çalışmalarında başarılar diliyor, fikir özgürlüğü ve mesleki şartları için ortaya koydukları dayanışmayı yürekten destekliyorum” ifadelerini kullandı.

Çalışan Sen- Çalışan Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Ofis Bir Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, ülkemizdeki yaz-kış, yağmur-çamur demeden, tüm olumsuz ve zor koşullara rağmen görevlerini yerine getirmek için var güçlerini ortaya koyan gazetecilerimize çalışmalarında kolaylıklar” diliyorum” diyen Gül, demokratik rejimlerin vazgeçilmez ve olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesinin de gazeteciler olduğunu vurguladı.
Gül, mesajında şöyle dedi:
“İletişim ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Gazeteciler, yaptığı doğru ve tarafsız haberlerle kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek için çok önemli bir görev üstlenmişlerdir. Gazetecilerimizin düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için verdikleri mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Ancak ne var ki; bu kadar özverili ve başarılı çalışmalar yapmalarına karşın toplumda halen daha hak ettikleri yere gelememiş, kendileri için gerekli kolaylıklar sağlanmamış, çalışma koşulları ve şartları iyileştirilememiştir. Tarafsız, daha özgür ve daha cesur bir basın olmanın yolu kimseye gebe kalmadan ayakta durabilmekten geçmektedir. Bu nedenle basının özgür, tarafsız ve daha cesur olması için ne gerekiyorsa yapılmalı, anayasal güvencelerine dokunulmamalı, onların özlük hakları ve sendikalaşmaları konusunda yapıcı adımlar atılmalıdır. Basını özgür, cesur ve tarafsız olmayan bir ulus, demokrasiden de, özgürlüklerden de, insan haklarından da söz edemez. Ben bu duygu ve düşüncelerle gerçek anlamda gazetecilik yaparak, kimseden korkmadan, cesurca, doğru ve tarafsız haberlerle insanları bilgilendiren, onlara haber kaynağı olan tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” dedi.

Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada her koşulda büyük bir özveriyle çalışan basın mensuplarının kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülüklerini en iyi biçimde yerine getirmek için gösterdikleri mücadelenin her türlü övgü ve takdire şayan olduğunu söyledi.

Sarıcaoğlu, kamuoyunu bilgilendirirken aynı anda da kamuoyu oluşturan Samsun basınının ülkemizin son bir yıldır yaşadığı pandemi süresince halkı bilgilendirme anlamında da büyük bir görevi büyük bir sorumluluk içinde yerine getirdiklerini belirtti.

Basının yerel yönetimlerle halk arasında önemli bir köprü görevini yerine getirdiğine de dikkat çeken Sarıcaoğlu,” Meslek ilkelerinden taviz vermeden haber peşinde koşan tüm cefakar basın çalışanlarımızın 10 Ocak Gazeteciler Gününü kutluyor ve çalışma hayatlarında başarılar diliyorum. Görev başında hayatını kaybeden mesleğe yıllarını verip ebediyete irtihal eden basın mensuplarını da rahmetle anıyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber