Samsun protokolü ve siyasilerden 19 mayıs mesajları

Samsun protokolü ve siyasilerden 19 mayıs mesajları
18.05.2018
A+
A-

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Samsun protokolü ve siyasiler mesaj yayınladılar.

Samsun Milletvekili Erhan Usta
“İşte Usta’nın mesajı:

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı 80 milyon vatandaşımızla birlikte coşkuyla, sevinçle ve heyecanla kutluyoruz. 19 Mayıs 2018 Mustafa Kemal’in Samsun’da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 99.yıldönümü.

Kurtuluş mücadelesi verdiğimiz yıllarda, Anadolu’muzu baştanbaşa işgal edip vatanımızı bizden almak isteyen yabancı güçler kendilerinden o kadar emindiler ki, ana topraklarımıza göz dikmiş bu gafiller, Mustafa Kemal Atatürk’ü elbette ki hesaba katamadılar. Oysa 19 Mayıs 1919 tarihi, bir bitiş değil bir başlangıçtı. Samsun’a çıkan cesur ve faziletli irade, acılar içinde kıvranan, kayıplarla sınanan, işgal ve esaretle tehdit edilen son yurdumuzun umutlarını yeşertmiş, talihini değiştirmiştir.

19 Mayıs 1919; aklın, asaletin sabrın, milliyetçi şuurun, stratejinin ve bağımsızlık sevdasının ürünüdür. 19 Mayıs, sadece Türk millî kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. 19 Mayıs, gençlik; gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir. 19 Mayıs; milli dirilişin yürüyüşüdür. 19 Mayıs; zalime, haine, alçağa, işbirlikçiye yıldırım gibi çarpan Türk’ün kudretli yürüyüşüdür.

19 Mayıs 1919 ruhunun bizlere miras bıraktığı tarihi mesajın özü, birlik beraberlik ve dayanışmadır.

Tam 99 yıl önce Anadolu’ya taşınan bağımsızlık ideali ve mücadele azmi Havza’dan alevlendi, Amasya’dan körüklendi, Erzurum’dan yayıldı ve Sivas’tan tüm vatan sathında yankı buldu. Milli Mücadele’nin ilk adımı atıldı. İşgal ve esarete ilk hamle yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk harcı karıldı. Vatanın selamet dolu ufuklarına doğru cesaretle yol alındı. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun’dan başlattıkları yürüyüşle yorgunluğu ve yılgınlığı yendi.

99 yıl önce Türk milleti zafere doğru yürüyüşe geçmiştir. 99 yıl önce durup teslim olanlara karşı yürüyüş başlatılmıştır.

Bu yürüyüş; vatanı sahipsiz, çaresiz, kimsesiz sananlara karşı var olma kavgasıdır. Bu yürüyüş; bölünmemizi, parçalanmamızı isteyenlere karşı nefsi müdafaa kararlığıdır. Bu yürüyüş; bitmemizi, tükenmemizi, gitmemizi, yersiz yurtsuz kalmamızı planlayan müstevlileri İzmir’e kadar kovalayan iradenin eseridir.

Bu esere hürmet ve hayranlık duyuyoruz. Bu esere leke sürdürmemek için biz de yürüyoruz, biz de 19 Mayıs’ın ruhuyla direniyoruz.

30 Ekim 1918’den itibaren önümüze kefen koydular. Ya tutsaklığa rıza göstermemizi ya da tarihten silinmemizi dayattılar. Türk düşmanları karşımızdaydı. Haçlı emelleri karşımızdaydı. Teslimiyetçiler karşımızdaydı. Hıyanete ortak olanlar karşımızdaydı. Batı hayranları, manda ve himaye yandaşları tam karşımızdaydı. Kısaca dünya alem karşımızda dizilmişti. Fakat Türk milleti yine de pes etmedi, yine de geri çekilmedi, asla vazgeçmedi.

Bu kararlılık bize bir devlet kazandırdı. Bu azim bize bir bağımsızlık hediye etti.

İşte tam da bu nedenlerden dolayı Samsun, milli devletin yol haritası, asırların içinde kaynaşan aziz milletimizin heyecan ve haysiyet kaynağıdır.

Bu kaynak kurumayacaktır. Bu kaynak yağmalanamayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye’yi tarihin gerisine düşürmeye kimsenin gücü ve nefesi yetmeyecektir.

Bu düşüncelerle, vatanımızın birliği ve bütünlüğü uğruna kurtuluş mücadelesinin başladığı bu çok anlamlı günün yıl dönümünde sevgili gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Millî Mücadele Dönemi’nin tüm kahramanlarına ve aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, hepsini minnet ve şükranla yâd ediyorum.”

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yaktığı meşalenin, tüm ülkeyi aydınlattığını söyleyen Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, 19 Mayıs gururunun en çok yaşandığı şehrin Samsun olduğunu belirtti. Başkan Taşçı, “Şehrimiz, 19 Mayıs şehridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan 99 yıl önce, Samsun’dan yaktığı o milli meşale ile ülkemizin geleceğine yön vermiştir. Ülkemizde büyük bir coşku ve heyecan içerisinde kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının gururu, en çok Samsun’da yaşanıyor ve hissediliyor” dedi.

GENÇLERE GÜVENMEKTE HAKLI
Atatürk’ün, Türk Gençliğine duyduğu güvende ne kadar haklı olduğunu sürekli gördüklerini söyleyen Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, “Söz konusu vatan olduğunda, gerisini teferruat olarak gören bir milletiz. Bu milletin gençliği de, tıpkı dedeleri gibi bu yolda yürüyor. Ne zaman ülkesini tehdit eden bir unsur olsa, korkusuzca karşısına dikiliyor. Bayrağına, toprağına, ezanına bağlı gençlerimize bakınca, Atatürk’ün bu ülkeyi gençlere emanet etmekte ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. 99 yıl boyunca, defalarca hainlerin hedefi olan ülkemiz, gençlerimizin birlik, beraberlik ve bağlılığı ile dimdik durmuştur. Hainleri hep tarihe gömmüştür”

SAMSUN’DA GURUR VAR
Samsun’un, 19 Mayıs şehri olarak bilindiğine dikkat çeken Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, “Öyle vatansever bir şehirde yaşıyoruz ki, bunun mutluluğu çok fazla. Tam 99 yıl önce, ülkemizin geleceğine yön veren kararların alındığı, ilk adımların atıldığı Samsun’da, 19 Mayıs’ın gururunu yaşıyoruz. Tüm ülkemizde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının coşkusu yaşanıyor. Samsun’da bu coşkuya ek olarak, haklı ve büyük bir gurur da yaşanıyor. Bu vesileyle tüm gençlerimizin bayramını kutluyor, merhum Mustafa Kemal Atatürk’ü ve milli zaferlere imza atan tüm silah arkadaşlarını rahmetle ve saygıyla anıyorum”

Milletvekili Fuat Köktaş
Milletvekili Köktaş mesajında şu sözlere yer verdi: “Bir milletin kendi kaderini eline almak için ilk adımı attığı ve hatırasını gençliğine armağan ettiği özel bir günün 99. yıldönümünü hep birlikte idrak ediyoruz.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yok olmanın eşiğine gelmiş bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk adımını atmış ve sadece bu topraklar üzerinde değil, dünya tarihinde de yeni bir dönemi başlatmıştır.
Bu anlamda Samsun, sadece milli mücadele de değil, demokrasi tarihinde de çok müstesna bir yere sahip olup, aynı zaman da, bağımsızlığın ve demokrasinin bir sembolü olmuştur.
İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs’ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, Cumhuriyeti emanet ettiğimiz gençlerimize duyduğumuz güvenin bir göstergesidir.
Geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimizin 19 Mayıs ruhunu anlamalarına, özümsemelerine ve bu ruha sahip çıkmalarına büyük önem veriyoruz.
Özgüveni yüksek, milli şuur ve karakter sahibi, nitelikli genç nesiller yetiştirmek için hükümetlerimiz döneminde yoğun gayret gösterdik.
Gençlerimizin önünü açmak, onları hayata ve geleceğe daha iyi hazırlamak için bugüne kadar her alanda büyük reformları hayata geçirdik.
İnanıyoruz ki Türkiye’nin istikbali, milletimizin umudu ve gözbebeği olan gençlerimiz, tarihimizden aldıkları ilhamla, medeniyet yürüyüşümüzü bundan sonra da çok daha ileri mesafelere taşıyacaklardır.
Bu anlamlı günde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstiklalden , İstikbale” giden şehrin insanları dediği Samsunlu hemşerilerimizi, geleceğimizin teminatı gençlerimizi, sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, Aziz Türk Milletinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı yürekten kutluyorum.”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin
“19 Mayıs, milletimizin esaret zincirini kırmak adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde attığı büyük adımın adıdır.19 Mayıs 1919’un 99. yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz. 19 Mayıs, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı hareketin başlangıcıdır. 19 Mayıs, milletimizin tüm onur ve asaletiyle Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde varoluş ve yükselişin başlangıcıdır. 19 Mayıs, Samsun ufkundan kara günlerin üstüne doğan ilk ışıktır, aydınlıktır. Atatürk. Türk Gençliğine olan güvenini kurduğu cumhuriyeti gençlere emanet ederek göstermiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlattığı ve kurtuluşun ilk adımlarını attığı şehir olma gurur ve sorumluluğuyla, ülkemizin kalkınma hamlelerinde öncü bir kent olma görev ve heyecanını yaşamakta ve bu yolda yoğun bir gayretle çalışmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı’mızın şehit ve gazilerini bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anarken, milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, gençlerimize, sporcularımıza sevgilerimi sunuyorum”

AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Yusuf Ziya Yılmaz

“19 Mayıs Türk Milleti’nin en önemli dönüm noktalarından bağımsızlık savaşımızın başlatıldığı büyük gün. Bugün, içinde bulunulan hal ve şartlar ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zaman tüm engelleri aşabileceğimizi bütün dünyaya ilan ettiğimiz gündür. Ve bu önemli gün Atatürk’ün gençlere armağanıdır.19 Mayıs, ‘Yaşanan günler ne kadar karanlık, içinde bulunulan durum ne kadar zor olsa da, inancı kaybetmeden, mücadeleyi bırakmadan yola devam etmek gerektiği’ mesajıdır” dedi. Ülkenin geleceği olan gençlere güzel günler bırakmak için çalışan bir partinin mensubu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz,”15 Temmuz darbe girişiminde halkımızın, özellikle gençlerimizin tankların önüne çıkıp vatanı için verdiği mücadele hiçbir zaman unutulmayacak. Tarih bugünün gençlerini de her zaman gururla yazacak” ifadelerini kullandı.
GENÇLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler; bu yolda ülkemizin umudu ve göz bebeği olan siz gençlerimizin yanında olmaktan her zaman gurur duyduk ve gurur duymaya devam edeceğiz. Çünkü bizler, sizin gözlerinizdeki pırıltıyı, Türkiye’yi aydınlatan güneşin ışığı olarak gördük, görüyoruz. Bu anlamlı günü gençliğimize emanet eden, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Savaşımızın kahramanları şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı içtenlikle kutluyorum.”

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar

”Bundan 99 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkması ile Milli Mücadelenin fitili ateşlenmiş ve tarih boyunca hiçbir ulusun boyunduruğu altında yaşamayan Türk halkı topyekûn savaşarak bağımsızlık için mücadelesine başlamıştır” dedi.
19 Mayıs Bir Destandır
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar yayımladığı mesajında, “19 Mayıs Türk tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. 19 Mayıs 1919 tarihi, Milletimizin adeta yeniden doğduğu gündür. Milli Mücadele süreci içerisinde Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan var olma mücadelesini emsalsiz bir zaferle, uğrunda binlerce şehit vererek sonuçlandırmış, bağımsızlık mücadelesini kazanmıştır. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çevresinde vatan ve millet aşkıyla toplanan halk; milli mücadelenin ilk ateşini Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla yakmıştır.
Samsun için 19 Mayıs ayrı bir önem taşıyor
İstiklal mücadelesinin sembol günü olan 19 Mayıs’ın Samsun için çok daha önemli ve anlamlı bir gün olduğunu vurgulayan Başkan Togar, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde topyekûn Türk Milletinin verdiği istiklal mücadelesinin dünyada eşi benzeri yoktur. Savaşın ardından her türlü güçlük ve engellemelere rağmen Milletin azim ve kararıyla ekonomisiyle, sosyal yapılanmasıyla, çağdaş ve demokratik bir Cumhuriyet ortaya çıkmıştır. Milli Mücadele’nin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğin teminatı Türk Gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Yarınlarımızın ve Cumhuriyet’imizin teminatı Türk Gençliğini eğitim, kültür ve her türlü çağın bilgi donanımıyla ne denli iyi yetiştirir isek geleceğe o denli güvenle bakarız. Bizim gençlerimize her konuda güvenimiz sonsuzdur. Türk Gençliği de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyetine sahip çıkacak ve üstüne düşen görevleri laikiyle yerine getirecektir. Unutmayalım ki Türk gençliği, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugünlerin ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir.
Bu anlamlı günün 99. Yılını kutlamanın onuru ve gururu ile, tüm gençlerimizin ve halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

Canik Belediye Başkanı Genç

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği gibi çok, ama çok çalışmalıyız ve ülkemizin tarihsel süreçte elde ettiği kazanımlara sahip çıkmalıyız. Bu da ancak çalışmakla, okumakla, araştırmakla, sorgulamakla ve tarihi iyi bilmekle olur” dedi.

TÜRKİYE GENÇLERİN OMUZLARINDA YÜKSELECEK
Yapılan en büyük tarımın gençlere yapılan yatırım olduğunu ifade eden Genç, “Bizler, gençlerimizi el üstünde tutuyor, gençlerimizin geleceğine yatırım yapmayı, bu ülkenin geleceğine yatırım yapmak olarak değerlendiriyoruz. Dünyamız hızla değişip, dönüşürken, ülkemiz de hızla büyüyüp, kalkınıyor. Gençlerimizi geleceğe çok daha iyi hazırlamak, onlara en iyi, en gelişmiş imkanları sunmak bizlerin en temel görevidir. Çünkü yeni yüzyılın güçlü ve saygın Türkiye’sinin gençlerimizin omuzlarında yükseleceğine yürekten inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

GENÇLERİMİZ ÇOK ÇALIŞMALIDIR
Gençlerin, tarihten aldıkları ilhamla, medeniyet yürüyüşünü çok daha ileri mesafelere taşıyacağını belirten Genç, şunları söyledi: “Gençlerimize düşen en önemli görev, devraldıkları mirası daha da zenginleştirmek için özveriyle çalışmak, kendilerinden sonra gelen nesillere bugün olduğundan çok daha parlak, çok daha kalkınmış, çok daha gelişmiş, çok daha müreffeh bir ülke bırakmak olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, gençlerimiz başta olmak üzere bütün milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet, şükran ve minnetle anıyorum.”

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu

“Büyük zorluklar ve sıkıntılar içerisinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak ve bizden sonraki nesillere teslim etmenin en büyük görevimiz olduğunun bilincindeyiz.

Tarihini bilen, özüne sahip çıkan ve bunu nesilden nesile aktarmayı başaran milletler, tarihin sonuna kadar var olmayı başaran milletler olmuşlardır. Tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’un 99.yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz.

Ulu Önder, Türk gençliğine olan güveni kurduğu Cumhuriyeti gençlere emanet ederek göstermiş;” Gençliğin, milletlerin gücü ve yarınları olduğunu vurgulamıştır. Bu sebepledir ki; 19 Mayıs 1919 Milli kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımı olan Anadolu’ya çıkış gününü çok inandığı ve güvendiği Türk gençliğine Bayram olarak armağan etmiştir. Gençlerimizin de yarınların sorumluluğunu üstlenebilecek ve karşılarına çıkabilecek her sorunun üstesinden gelebilecek ölçüde nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak yetişmeleri şarttır.

Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, mukaddes vatan toprağının kurtuluşu yolunda gerçekleştirilen mücadelenin kıvılcımının çakıldığı bu anlamlı günün yıl dönümünde, Türk Milletinin, hemşehrilerimizin ve gençlerimizin bayramını kutluyor, gazilerimizi, şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyorum ”dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber