Samsun Büyükşehir’in Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası inşaatına suç duyurusu

Samsun Büyükşehir’in Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası inşaatına suç duyurusu
07.12.2020
A+
A-

Samsun Büyükşehir Belediyesinin Adnan Kahveci Parkında yapımına başladığı Alo 153 Kent Yönetim Merkezi binası inşaatına kıyı kenar kanununa aykırı olduğu gerekçesi ile suç duyurusu yapıldı.

Samsun Mimarlar Odası, Büyükşehir Belediyesinin inşaatına başladığı Alo 153 Kent Yönetim Merkezi binası için kıyı kanununa aykırı olduğu ve inşaatın yasal olmadığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin bir süre önce Adnan Kahveci Parkında inşaatı için kazı çalışmasına başladığı Alo 153 Kent Yönetim Merkezi ile ilgili açıklama yapan Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener “Liman Dolgu Sahası Adnan Kahveci parkında yapımına başlana ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası derhal durdurulmalıdır. Samsun Merkez İlkadım İlçesindeki Liman dolgu sahası alanı içerisinde, Adnan Kahveci Parkında kazı yapıldığını görülmesi üzerine, Odamız (TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi) tarafından yerinde yapılan incelemede burada Samsun Büyükşehir Belediyesi ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası yapılmak üzere kazı yapıldığı tespit edilmiştir. İnşaat yapılmak üzere kazı yapılan yer, Kıyı Kenar Çizgisinin deniz tarafında Kıyı alanda, mevcut İmar Planında Park Kullanımında olup halen park olarak kullanılmaktadır. Odamızca, Belediye Hizmet Binası niteliğinde bina yapmak üzere yapılan kazının, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmenliği ve mevcut İmar Planı’na aykırı olduğu gerekçesi ile Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına 11.11.2020 tarihinde suç duyurusunda bulunulmuş, uygulamanın iptali için İdare Mahkemesinde dava hazırlıkları başlatılmıştır” dedi.

İMAR PLANINA UYGUN DEĞİL
Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Alo 153 Kent Yönetim Merkezi inşaatı ile ilgili açıklamasında, şunları dile getirdi.
“İnşaat kazısının yapıldığı Adnan Kahveci Parkı Kıyı Kenar Çizgisinin deniz tarafında, Kıyıda Liman İçi Dolgu Alanında bulunmaktadır. 3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. Maddesi ve Uygulama Yönetmenliğinin 13. Maddesine göre Kıyı ve Dolgu Alanlarda yapılacak binalar açıkça belirlenmiştir. Kıyı ve Dolgu Alanlarda Kıyılarda yapılması zorunlu binalardan başka yapı yapılamaz. Belediye Hizmet Binası niteliğinde ve Kıyıda yapılması zorunlu olmayan, herhangi bir alanda yapılması mümkün olan ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası yapılması yasal olarak mümkün değildir. İnşaat kazısının yapıldığı Adnan Kahveci Parkı adı üstünde Parktır, İmar Planında Park Kullanımındadır, Park olarak düzenlenmiş ve kullanılmaktadır. Belediye Hizmet Binası niteliğindeki ALO 153 Hizmet Binasının İmar planında Park Kullanımına ayrılmış ve halen park olarak düzenlenerek kullanılmakta olan yere yapılması İmar Planına uygun değildir.”

İNŞAAT DERHAL DURDURULMALIDIR
“Adnan Kahveci Parkı ve bitişiğindeki Kültür Parkın olduğu yerde daha önce Gıda Borsası, Bafra Garajı, Kamyon Garajı ve Çeşitli ticarettin yapıldığı binalar bulunmakta iken, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 1999 yılından önce bu alana İmar Planı yapılarak alan Park Kullanımına ayrılmıştır. Mevcut binaların kaldırılması için Samsun Büyükşehir Belediyesince çetin yasal mücadelelerden sonra mevcut binalar kaldırılmıştır. Bu alan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kıyı Kanunu ve Yönetmenliği ile İmar Planı ve Yönetmenliğine uygun olarak 1999 yılından önce Kültür Park, 1999 yılından sonra Adnan Kahveci Parkı olarak düzenlenmiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan parka Belediye Hizmet Binası niteliğinde bina yapılması için ihale yapılmasını anlamak mümkün değildir. Yapımına başlanılan ALO 153 binası ileride bu Park alanının yapılaşmasının önünü açacaktır. Hizmet binasının buruda yapılması yasal olmadığı gibi zorunlu da değildir, zira başka herhangi bir yerde inşa edilebilir. Liman iç dolgu alanda bulunan Adnan Kahveci ve Kültür Park İmar Planında olduğu gibi Kamusal Açık Alan olarak Park kullanımında kalmalı, halkın daha kolaylıkla ulaşması ve parkı daha yoğun kullanabilmesi amacı ile düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun dışında Kesinlikle Kıyı Kanunu ve uygulama Yönetmeliğine aykırı yapılar yapılmamalı, yapılan ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası inşaatı derhal durdurulmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.