Psikiyatriye ne zaman gitmek gerekiyor?

Psikiyatriye ne zaman gitmek gerekiyor?
23.04.2019
A+
A-

Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Enver Gül, duygu, düşünce ve davranışlarla ilgili işlevlerinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıklarda mutlaka Psikiyatri uzmanına tedavi olunması gerektiğini belirtti.

Psikiyatriye ne zaman gitmek gerekiyor? Sorusunu cevaplayan Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Enver Gül, her insanın ruhsal, fiziksel, ya da sosyal sıkıntıları olabilir. Örnek olarak fizyoloji rahatsızlıklar sonucu problem yaşayan biri ( karın ağrısı ya da baş dönmesi vb.) nasıl ki ilgili polikliniklere başvurup muayene ve tedavi oluyorsa hatta herhangi bir fiziksel sorunu yokken bile belli aralıklarla chek- up yaptırıyorsa ruhsal anlamda sorun yaşayan kişinin de psikiyatriye başvurması o kadar doğaldır.

Zaman zaman kişi ruhsal olarak çökkün, kaygılı, öfkeli hissedebilir, şüphecilik , alınganlık, takıntılar şeklinde düşünce bozuklukları yaşayabilir, dürtü kontrolünde bozulmalar olabilir, davranım bozuklukları, ajitasyon, ağlama ya da saldırganlık gösterebilir. Uyku, iştah ve enerji de bozulmalar yaşayabilir.

Bunların bir kısmı durumsal olup kişiyi kısa süre etkiler ve geçer. Fakat kişinin duygu durumunda, düşüncelerinde, davranışlarında ve algılamasında bozulmalar ortaya çıkmaya başlar, bu bozulmalar süreklilik kazanır, kişinin gündelik yaşamını, işlevselliğini ve kişiler arası ilişkilerini olumsuz etkiler hale gelirse kişinin mutlaka bir psikiyatri uzmanına muayene olması gerekir.

MUTLAKA PSİKİYATRİ UZMANINA DANIŞILMALI
Bazen ruhsal bozukluklar fark edilmeden başlangıç gösterebilir ve ruhsal hastalık tablosu uzun zaman içinde netleşir. Bu durumda kişi kendisinde gelişen ruhsal hastalığa karşı iç görü sahibi olamayabilir. Eğer yakınları ya da çevresindekiler kişinin ruhsal durumundaki değişikliği fark eder ve kişiye bu değişikliklerin izahında bulunursa, kişi kendini hasta olarak görmese de mutlaka psikiyatriye başvurmalıdır.

Bunun dışında çoğu fiziksel hastalıklarla psikiyatrik hastalıklar birlikte sıkça görülür. Kansızlık, guatr gibi fiziksel hastalıklar ruhsal hastalık belirtilerini tetikleyebilir ya da doğrudan neden olabilir. Yine kronik seyirli ve yeti yitimiyle giden fiziksel hastalıklar, örneğin serebrovasküler hastalıklar, diabet, kardiyak hastalıklar, sonrasında çoğu kişide depresyon , kaygı bozukluğu gibi ruhsal hastalıklar tetiklenebilir. Ruhsal durumdaki sorunlar kişinin fiziksel değerlerini ve fiziksel hastalığa tedavi uyumunu bozabilir. Bu nedenle mevcut bir fiziksel hastalığın varlığında doktorunuz ruhsal durumunuzun da fiziksel sorunlarınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsa sizi psikiyatriye
yönlendirecektir.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber