Neslihan Hancıoğlu; Devlet işsiz olanlara sahip çıkmalı
Salgınla mücadele tedbirleri kapsamında faaliyetlerini durduran ticari işletmelerde çalışan yaklaşık 5 milyon kişinin, dönemsel dahi olsa şu an fiilen işsiz kaldıklarına işaret eden CHP’li Hancıoğlu, “bugün evine ekmek götüremeyen bu insanlarımıza sahip çıkmak sosyal devletin asli görevidir” dedi.
CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, iktidarın Koronavirüs salgınını önlemek
amacıyla hayata geçirdiği uygulamaların, doğuracağı ekonomik sonuçlar konusunda hiçbir planlama ve öngörüyü içermediğini söyledi. Hancıoğlu yaptığı açıklamada “Hazinemiz bugün tamtakır. Merkez Bankası’nın kara gün akçesi bile tüketilmiş durumda. Hükümetin yapabildiği tek şey sosyal dayanışmayı sağlamak amacıyla kampanya düzenlemek” ifadelerini kullandı.
Salgınla mücadele tedbirleri kapsamında faaliyetlerini durduran ticari işletmelerde çalışan 5 milyondan fazla kişinin, dönemsel dâhi olsa şu an fiilen işsiz kaldıklarına işaret eden CHP’li Hancıoğlu, şunları kaydetti:
“Ülkemizin Aralık ayı verilerine göre, hizmetler sektöründe toplam 15,9 milyon kişi istihdam ediliyordu. Salgın nedeniyle faaliyetini durduran işyerleri yüzünden, hizmetler sektöründe büyük bir istihdam düşüşü yaşanıyor.
En iyimser projeksiyonlarda bile şu an itibariyle 5 milyon civarında fiilen yeni işsizimiz var. Talimatnameler çerçevesinde kahvehanesinden, berberine, kafeteryasından, AVM işletmelerine 144 bin 690 işletme kapılarına bugün kilit vurdu. Berber, kuaför ve güzellik salonlarında çalışan 540 bin, AVM’lerde çalışan 523 bin, kahvehanelerde çalışan 259 bin, okul ve yurt kantinlerinde 150 bin, sayıları bir milyon civarındaki gündelikçi ev çalışanları ve benzer durumdaki diğer hizmet sektörü çalışanı yüzbinlerce insan, bugün artık fiilen işsiz durumdadır. Hükümetin öncelikli görevi, işte bu gerçeği görmek ve atılacak her adımı da buna göre planlamaktır!”
SOSYAL YARDIM ENVANTERİ, SALGIN ÖNCESİNİ KAPSIYOR
Cumhurbaşkanının açıkladığı sosyal destek paketi içindeki ‘nakdi yardım programı’nın,
devletin daha önceki döneme ait yoksulluk envanterinde yer alan 2 milyon 111 bin aileyi kapsadığına dikkat çeken Hancıoğlu “bugün evine ekmek götüremeyen milyonlarca emekçinin ve ailelerinin durumu ne olacak?” diye sordu. Sosyal devletin asli görevlerinden birinin de bu durumdaki vatandaşlarımıza sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Hancıoğlu açıklamasını şöyle tamamladı: “Dünyanın en yoksul ülkelerinden Kongo bile, yurttaşlarının iki aylık elektrik ve su faturasını devlet olarak ödeme kararını alıyor. Bizde ise elektrik ve doğalgaz faturaları evlere gönderilmeye devam ediyor. Hem de peşin hesaplanarak! Bir iktidar zor durumdaki vatandaşına bu kolaylığı bile sağlamıyorsa, ‘ben görevimi layıkıyla yapıyorum’ diyemez!”