Neslihan Hancıoğlu: “Bunun adı ‘istatistik sahtekarlığı’dır!”

Neslihan Hancıoğlu: “Bunun adı ‘istatistik sahtekarlığı’dır!”
05.01.2021
A+
A-

TÜİK’in 2020 yılına ilişkin son açıkladığı enflasyon verileri ve bu verilerden hareketle işçi, memur ve emekli maaşlarına yapılacak artışın oranlarını ‘istatistik sahtekarlığı’ olarak niteleyen CHP’li Hancıoğlu “çarşı-pazar enflasyonu yüzde 40, saray enflasyonu yüzde 14,6. ‘Vatandaşımızı enflasyona ezdirmiyoruz’ yalanına artık kimse inanmıyor. Çünkü vatandaşlarımızı hem enflasyon eziyor, hem de bu iktidar!” diye konuştu.

 

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, partisinin Alaçam İlçe Başkanı Fuat Canbaz ile birlikte, ilçedeki esnafın ve vatandaşların sorunlarını dinledi. Ziyaretleri sırasında açıklamalarda bulunan CHP’li Hancıoğlu, salgın döneminde toplumun bütün kesimlerinin büyük mağduriyetler yaşadığını, ancak özellikle küçük esnafın, çiftçilerin ve ücretli çalışanların yaşadığı ekonomik kayıpların çok daha ağır olduğunun altını çizdi. Bu mağduriyetin giderilmesi adına alınan tedbirlerin son derece yetersiz kaldığını da vurgulayan Hancıoğlu, şunları belirtti:

“Esnafımızın bir bölümü işyerlerinin kepengini aylarca açamadı. Kısıtlama kapsamında olmayan birçok esnafımız ise vatandaşlarımızın tüketim öncelikleri değiştiği için gününü siftahsız kapatıyor. Vatandaşımızın alım gücü günden güne eriyor. Ne esnafımızın ne de vatandaşımızın yüzü gülüyor. Ancak bu durumu daha da vahim hale getiren şey, iktidarın umursamazlığıdır. İktidar partisi sözcüleri kürsülere çıkıp hala ‘esnafımızı mağdur etmiyoruz, vatandaşımızı enflasyona ezdirmiyoruz’ yalanını söylüyor. Bu dönemde mağdur edilmeyen tek kesim, milletin parasını hortumlayan bir avuç yandaş müteahhittir. Bugün esnafımıza can suyu olarak verilmesi gereken paralar, vatandaşımızın yaşadığı gelir kaybını telafi edecek paralar, işte bu yandaşlara oluk oluk akıtılmıştır.”

ENFLASYON HESABI, İSTATİSTİK SAHTEKÂRLIĞI

CHP’li Hancıoğlu, TÜİK’in 2020 yılına ilişkin son açıkladığı enflasyon verileri ve bu verilerden hareketle işçi, memur ve emekli maaşlarına yapılacak artışın oranlarına ilişkin de sert eleştirilerde bulundu. Son bir yılda, yumurtada yüzde 76, domateste yüzde 68, kuru soğanda yüzde 38, mercimekte yüzde 67 oranında fiyat artışı gerçekleştiğinin altını çizen Hancıoğlu “en iyimser yaklaşımla, çarşıda-pazarda yıllık enflasyon yüzde 40 ama TÜİK’in yıllık enflasyon hesabı yüzde 14,6. Bunun adı, istatistik sahtekârlığından başka bir şey değildir” dedi. Memur, işçi ve emekli maaşlarının belirlenirken, TÜİK’in bu hesabının referans alındığını kaydeden Hancıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“TÜİK, enflasyonu iktidarın gönlünden geçen haliyle açıkladı ve şimdi memur, işçi ve emekli maaşları da ona göre güncellenecek. Ve sonra çıkıp ‘vatandaşımızı enflasyona ezdirmiyoruz’ yalanları söylenecek. Oysa hepimiz görüyor ve yaşıyoruz ki bu iktidar, istatistik sahtekârlığıyla milletimize açlığı ve sefaleti dayatıyor. Vatandaşımızı hem enflasyona ezdiriyor hem de kendisi eziyor.”

ÇÖZÜM: ÜRETİM EKONOMİSİ VE HAKÇA PAYLAŞIM

Türkiye’nin bu sorunları alt edecek güce ve kaynaklara sahip bir ülke olduğunu da kaydeden CHP’li Hancıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

“Ancak bunun için öncelikle üretime odaklı ve hakça paylaşımı esas alan bir ekonomi yönetimi anlayışının işbaşında olması gerekiyor. Bu iktidar şu zorlu dönemde, milletimizin parasıyla bir avuç yandaşını besleyerek kendi safını belli etmiştir. O halde önümüzde duran yakıcı görev bellidir: Tüketime değil üretime odaklı, hakça paylaşımı esas alan, halkın parasını yine halkımızın öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak ve refahını artırmak için kullanacak olan bir iktidar seçeneğini yaratmak zorundayız. Ve milletimiz bunu en kısa sürece başaracaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.