Milletvekili Yaşar’dan fatura çıkışı

Milletvekili Yaşar’dan fatura çıkışı
10.12.2020
A+
A-

İYİ Parti Samsun Milletvekili, KİT Komisyonu Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Bedri Yaşar, “Her geçen gün geliri azalan, gideri artan vatandaşın cebinden elinizi çekin, artık vatandaşın sırtından bi inin” dedi.

Yaşar, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görüşmelerinde elektrik faturaları üzerinden vatandaşa yüklenen yükün ağırlığına değindi.

Korona virüs salgınıyla mücadelede gelirlerin daha da azaldığını ancak giderlerin arttığını kaydeden Yaşar, “Bu durumun farkında olmalarına karşın iktidarın elektrik faturaları üzerinden vatandaşa yüklemeye çalıştığı yük kabul edilemez. Ne faturaymış arkadaş! Yükledikçe yüklüyorsunuz. Kötü yönetilen ekonomiyi elektrik faturalarından gelen gelirlerle mi düzelteceksiniz?” dedi.

FATURANIN 3’TE BİRİ İLAVE ÜCRETLERE GİDİYOR

Toplantıda yılan hikâyesine dönen ve yıllardır vatandaşa sağlıklı bir bilgi verilmeyen, elektrik faturalarındaki giderleri soran İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar, şunları kaydetti:

“Vatandaşın elektrik faturalarının 3’te biri ilave ücretlere gidiyor. Daha vahim olanı ise devletin şeffaflık ilkesine aykırı olarak işleme konan dağıtım, okuma ve kayıp kaçak giderleri için alınan gizleme kararı. Vatandaşın neyi neden ödediğini öğrenmesinin dolayısıyla da hakkını aramasının önünü kesiyor. Buradan da görüyoruz ki vatandaştan ziyade dağıtım şirketlerinin menfaati gözetiliyor. İktidarın resmi yayın organı haline gelen, halkın elektrik faturalarıyla bütçesi oluşan TRT’ye kesilen pay ile birlikte tüm bedellerin yeniden vergisi alınarak toplam tutara %18 KDV ekleniyor. Böylelikle faturalar kullandığımız elektrik fiyatı katlanıyor. İktidarın özelleştirdiği dağıtım şirketleri karına kar katıyor.

FATURALAR, VERGİ TAHSİLAT REÇETESİNE DÖNDÜ

Türkiye’de enerji fiyatlarının tüm ikazlarına ve tavsiyelerine rağmen bir türlü düşmediğini, tam tersine vergi tahsilat reçetelerine döndüğünü belirten İYİ Partili Yaşar, durum tespitini şu ifadelerle yaptı:

“Elektrik; 15,48 kuruşa Elektrik Üretim AŞ’den alıyor, dağıtım şirketleri marifetiyle konutlara 61 kuruştan, tarımsal sulama abonelerine 71,92 kuruştan, sanayi abonelerine 70,17 kuruştan, ticaret abonelerine de 80,62 kuruştan satıyor. Bu ne demek? Yaklaşık 3,5 katına ilave ederek bunu pazara sunuyor. Peki, ne oluyor, bu elektrik faturasının üzerine neler var? Bu sadece bir elektrik faturası değil. Bunun üzerinde bir kayıp kaçak bedeli var, dağıtım bedeli var, perakende satış bedeli var, iletişim bedeli var, sayaç okuma bedeli var, enerji fonu var, TRT payı var, belediye tüketim vergisi var, KDV var; yani, elektrik bedelinin dışında ne istiyorsanız var. Tabii, bu kadar bindirmeleri yaptığınız zaman hem üreticimiz hem sanayicimiz enerjiyi yüksek bedelle tüketiyor. Yüksek bedelle tükettiği zaman da otomatikman bu her türlü ürüne yansıyor, piyasaya yansıyor; biz de tükettiğimiz ürünleri pahalı tüketiyoruz.”

YÖNETİMSİZLİĞİN BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR

Yaşar, komisyon toplantısı ile ilgili bilgiler aktardığı açıklamasında elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat gibi keyfi harcamalarının 5 yıl daha elektrik faturalarına eklenme kararını da değindi.

“Bu kararla komisyonda söylediklerimizin ne kadar doğru tespitler olduğunu bir kez daha görmüş olduk” diyen Yaşar, “Artık vatandaşın sırtından inin. Zaten geliri olmayan vatandaşa yönetimsizliğinizin bedelini daha fazla ödetmeyin” diyerek sitem etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber