Mideyi istila eden gizli ajan

Mideyi istila eden gizli ajan
28.08.2019
A+
A-

Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, insanlar arasında fekaloral dediğimiz; dışkı ürünlerinin ağza alınmasıyla veya oral dediğimiz; tükrük ve salya ile bulaşan, mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu bilinen helikobakter enfeksiyonuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Helikobacter pilori midenin iç cidarında yapışarak orada çoğalan bir bakteridir diyen Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, ”Bu bakterinin mide ülserine neden olduğunu keşfeden Prof Dr. Barry Marshall ve Robin Warren 2005’de Nobel Tıp Ödülünü kazanmıştır.
İnsandan insana geçişi mümkündür. İnsanlar arasında fekaloral dediğimiz ;dışkı ürünlerinin ağza alınmasıyla veya oral-oral dediğimiz ;tükrük, salya ile bulaşır Sıklıkla kirli su, temizlenmemiş yiyecekler, ekmek gibi elle dokunulan gıdaların ağızdan alınması ve tükürük, kusmuk ve dışkı ile doğrudan temas kurulması halinde bulaşır.
Kalabalık ailelerde, sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde, kışlalarda, yurt ve hastane gibi insanların yakın temas içinde oldukları yerlerde sık görülüyor.

SİNSİ İLERLİYOR
Ülkemizin en önemli sorunu helikobakter enfeksiyonun yaygınlığıdır.Türkiyede yapılan çalışmalarda şikayeti olmayan 18-24 yaş aralığında %76,8, 22-55 yaş aralığında %84,2, gelişmiş ülkelerdeki ortalama iste yaklaşık%50 dir Batılı ülkelerde helıkobakter mikrobunun etkili tedavisi ile oranlarda ciddi düşüşler gözlenmektedir.Türkiyede yapılan son çalışmalarda %85 civarı değerler göze çarpmaktadır
Helikobacter pilori bulaştıktan sonra hastaların %90’nında her hangi bir şikayet görülmez.%10’da midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlik, iştahsızlık, yorgunluk hissi, düşük kan sayımı ile kendini gösterir.

MİDE KANSERİ RİSKİ
Ancak hastanın şikayeti olsa da olmasa da H.pilori ile enfekte kişilerin hemen hepsinde histolojik olarak bakıldığında gastiritin geliştiği görülür. Tabii bu ancak mideden endoskopi ile alınan biopsi örneklerinde saptanabilir.
Helikobacter pilorinin mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu uzun süredir bilinmektedir. Mide kanseri, en sık görülen 4. kanser türüdür ve dünya genelinde kanserden ölüm nedenleri içinde ikinci sıradadır.Ülkemizde mide kanserli hastaların yüzde 81`inde helikobakter antikoru pozitif saptanmıştır.. Bu bakterinin tespit edilmesi halinde uygulanacak olan tedavi ile birlikte mide kanserine yakalanma riskinin de azalabilmektedir.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber