Mesleki yeterlilik Belgesi için sahte firmalara dikkat

Mesleki yeterlilik Belgesi için sahte firmalara dikkat
03.12.2018
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belge zorunluluğu getirdi. Bu mesleklerde çalışanlar mesleki yeterlilik kursuna gidip belge alacak, belgesiz çalışanlara 627 lira ceza uygulanacak. Samsun Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, Bunu fırsata çevirmek için bazı sahtekarların sahte belge dağıtmaya çalıştığını öne sürdü.

Samsun Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelik ile mecburi hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi bulundurma şartının 2019 yılı Kasım ayından itibaren geçerli olacağını söyledi. Başkan Aydın, “ Mesleki yeterlilik belgesi otomotiv boyacılığı, kaportacılık, otomotiv elektrik ve elektronik mekaniği işinde çalışanlar, kaynakçılık, torna freze ve servis şoförlüğü gibi tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler grubundakiler için geçerli olacak. 2019 yılı Kasım ayından itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmayanların bu işlerde çalışmalarına izin verilmeyecek. Yapılacak denetimlerde belgesi olmadan bu işi yapanlara önce 627 lira para cezası, sonrasında meslekten men gelecek” dedi.
Aydın, mesleki yeterlilik belgelerini bakanlık ya da bakanlığın yetki verdiği kuruluşların vereceğini söyledi. Madeni Sanatkârlar Odası olarak bakanlığın yetkilendirdiği Ankaralı bir firma ile anlaştıklarına işaret eden Aydın, “Bu kurs AB kapsamında ücretsiz veriliyor. Ancak kursa başlarken ücret ödeniyor kursu başarı ile bitirenlere ücretleri geri iade ediliyor. Biz oda olarak üyelerimizin başlangıç ücretini biz ödeyeceğiz. Üyelerimize hiçbir mali külfet yüklemiyoruz. Bu arada mesleki yeterlilik belgesi tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubu ile ilgili meslek lisesi ve yüksekokul bitirenlerden ve ustalık belgesi olanlardan istenmeyecek” diye konuştu.

Son günlerde odaya çok sayıda sahte belge dağıtma girişiminin ihbarı edildiğini ileri süren Aydın, “Bazı mesleklerin bu belgeyi alma zorunluluğu getirilmesi üzerine bazı fırsatçı firmalar türemeye başladığı ihbarları tarafımıza ulaşmakta. Samsun’da TOBB ve TSO öncülüğünde yapılan belge verme işlemi için bizde Ankaralı bir firma ile önümüzdeki hafta başlıyoruz. Şuan da sanayi bölgesinde gezerek , “Biz size kurs düzenleyerek belge vereceğiz” diyerek para topladıkları ve ortadan kaybolduklarını tespit etmeye başladık” diye belirtti.

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin üzerinde neler olması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Belgenin üzerinde kuruluş logosu, özel baskılı kağıtta basılmış olması, MYK’nın markası olması ve tedarik edilemeyen hologram olması gerekmekte. Verilmek istenen belgelerde bu özellikler yoksa belgenin sahte olduğunu anlamamız lazım. Bu belge Avrupa Ülkelerinde geçerlidir. Halk Eğitim Merkezleri’nden alınan çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerinin Avrupa Ülkeleri’nde geçerliliği bulunmaz iken, bu belge geçerli kabul edilmekte” diye vurguladı.

Vatandaş bu sınava katılırken 600 lira ödemekte ve kazandığı taktirde ücret geri iade edildiğini vurgulayan Aydın, “Avrupa Birliği bu projeye fon sağlamakta. Tamamen ücretsiz bir kurs. İlk sınavın kazanılmaması durumunda ödediği teminat olan 600 liradan kesinti alınmakta. Üyelerimiz sahte firmalara dikkat etmeleri gerekmekte. hangi firmaların güvenilir olduğunu odamıza danışarak öğrenilebilir. Sahte firmalarla ilgili hergün yeni şikayetler tarafımıza ulaşmakta. Gerekli suç duyurularında bulunmak için hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber