Merkez Bankası hesabı tutmadı: Enflasyon tahminini yüzde 28’e yükseltti!

Merkez Bankası hesabı tutmadı: Enflasyon tahminini yüzde 28’e yükseltti!

📅 13.08.2026 14:27 🕐 4 gün önce 💬 0 yorum
🔄 Güncellendi: 17.08.2026 21:57
Yazı Boyutu
🖨 Yazdır / PDF
TCMB Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 28'e yükseltildiğini açıkladı. Karahan, güncellemede motorin, doğal gaz, enerji dışı emtia ve gıda fiyatlarındaki görünüm ile yönetilen ve yönlendirilen fiyatların etkili olduğunu belirtti. TCMB, enflasyonun 2027 sonunda yüzde 15'e, 2028 sonunda yüzde 9'a gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncellendiğini açıkladı. TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 28'e çıkarırken; Karahan, revizyonda motorin, doğal gaz, emtia ve gıda fiyatlarındaki görünümün etkili olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan enflasyon beklentilerine ilişkin dikkat çeken yeni açıklama geldi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 28'e yükseltildiğini duyurdu.

Karahan'ın verdiği bilgilere göre tahminde yapılan yukarı yönlü güncellemenin arkasında enerji maliyetlerinden gıda fiyatlarına kadar birden fazla unsur bulunuyor. Merkez Bankası, enflasyonun önümüzdeki yıllarda kademeli olarak gerileyeceğini öngörürken, orta vadeli hedefin ise yüzde 5 olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 28'e çıkardı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmesinde yıl sonu beklentisinin yukarı çekildiğini açıkladı.

Karahan, “Yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 28 olarak yukarı yönlü güncelledik” dedi.

Böylece Merkez Bankası'nın enflasyon patikasında yıl sonuna ilişkin beklentisi yukarı yönlü revize edilmiş oldu.

Karahan'ın açıklamasına göre 2026 yıl sonu tahminindeki 2 puanlık güncellemede özellikle motorin, doğal gaz ve enerji dışı emtia fiyatlarına ilişkin görünüm belirleyici oldu.

Enflasyon tahmini neden yükseldi?

Merkez Bankası'nın yeni tahmininde tek bir kalem değil, fiyatlar üzerinde baskı oluşturabilecek birden fazla gelişme etkili oldu.

Karahan, motorin ve doğal gaz fiyatlarının yanı sıra enerji dışı emtia fiyatlarındaki görünümün tahminlere yansıtıldığını belirtti. Eşel mobil uygulamasına yönelik düzenlemelerin etkisinin de hesaplamalara dahil edildiğini ifade etti.

Gıda enflasyonu varsayımındaki yukarı yönlü değişiklik de yıl sonu tahmininin yükselmesinde etkili oldu.

Karahan, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların da yeni enflasyon tahmininde rol oynadığına dikkat çekti.

Gıda fiyatları tahminleri yukarı çekti

Enflasyonla mücadelede en kritik başlıklardan biri olmaya devam eden gıda fiyatları, Merkez Bankası'nın tahmin güncellemesinde yeniden öne çıktı.

TCMB'nin gıda enflasyonuna ilişkin varsayımını yukarı yönlü güncellemesi, genel enflasyon tahminine de doğrudan yansıdı.

Özellikle vatandaşların günlük harcamalarında önemli ağırlığa sahip gıda ürünlerindeki fiyat hareketleri, enflasyonun seyri açısından yakından izlenmeye devam edecek.

Motorin, doğal gaz ve emtia fiyatları mercek altında

Yeni tahminde enerji cephesindeki gelişmeler de önemli rol oynadı. Motorin ve doğal gaz fiyatlarındaki görünüm, Merkez Bankası'nın enflasyon hesaplamalarını etkileyen temel başlıklardan biri oldu.

Enerji maliyetlerindeki değişiklikler yalnızca doğrudan tüketici faturalarına yansımıyor. Ulaşım, üretim, lojistik ve tarım gibi çok sayıda sektörde maliyetleri etkileyebilmesi nedeniyle fiyatların geneli üzerinde de baskı oluşturabiliyor.

Bu nedenle TCMB'nin önümüzdeki dönemde enerji ve emtia piyasalarındaki gelişmeleri yakından takip etmesi bekleniyor.

2027 için yüzde 15, 2028 için yüzde 9 öngörüsü

Merkez Bankası yalnızca yıl sonuna ilişkin tahminini açıklamakla kalmadı, önümüzdeki yıllara ilişkin enflasyon patikasını da ortaya koydu.

Fatih Karahan'ın açıklamasına göre TCMB, enflasyonun 2027 yıl sonunda yüzde 15'e, 2028 yıl sonunda ise yüzde 9'a gerilemesini öngörüyor.

Orta vadede ise hedef değişmedi.

Merkez Bankası, enflasyonun kademeli düşüşün ardından yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyor.

Merkez Bankası'nın orta vadeli hedefi yüzde 5

TCMB'nin uzun süredir vurguladığı yüzde 5'lik orta vadeli enflasyon hedefi yeni açıklamada da korundu.

Karahan'ın açıkladığı patika gerçekleşirse enflasyon önce yüzde 20'li seviyelerden yüzde 15'e, ardından tek haneye gerileyecek. Son aşamada ise fiyat istikrarının yüzde 5'lik hedef çevresinde sağlanması amaçlanıyor.

Ancak açıklanan tahminlerin gerçekleşmesinde gıda ve enerji fiyatları, küresel emtia piyasaları, döviz kuru gelişmeleri, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar ile iç talebin seyri gibi çok sayıda unsur belirleyici olacak.

Enflasyonda yeni dönem: Gözler fiyatlardaki seyirde

Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminini yukarı yönlü revize etmesi, ekonomi gündeminin en önemli başlıklarından biri haline geldi.

Yeni tahmin özellikle ücretliler, emekliler, yatırımcılar ve reel sektör açısından yakından takip edilecek. Çünkü enflasyon görünümü; satın alma gücünden faiz politikasına, yatırım kararlarından şirketlerin maliyet hesaplarına kadar ekonominin geniş bir bölümünü doğrudan veya dolaylı şekilde etkiliyor.

TCMB'nin bundan sonraki dönemde açıklayacağı enflasyon verileri ve para politikası kararları, yüzde 28'lik yıl sonu tahminine giden patikanın nasıl şekillendiğini göstermesi açısından önem taşıyacak.

Ticaret Bakanı Bolat: "Enflasyonda yıl sonunda 30'ların altını göreceğiz"
Sıradaki Haber
Ticaret Bakanı Bolat: "Enflasyonda yıl sonunda 30'ların altını göreceğiz"

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

💬 Yorumlar 0

💬 Yorum Yap (üyeliksiz — yorumunuz onaylandıktan sonra görünür)
Üye girişi yap →
💭

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

İlgili Haberler