Meme kanseri nedir? neden olur?

Meme kanseri nedir? neden olur?
18.12.2018
A+
A-

Genel Cerrahi Uzmanı ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, ‘’Meme kanserinde görülen en sık belirti zamanla büyüyen, özellikle sert, kenarları düzensiz ve hareketsiz olarak ele gelen kitledir” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, Meme kanseri nedir? neden olur? sorularına yanıt verdi. 

MEME KANSERİ NEDİR?

Meme kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında ilk sırada gelmektedir diyen Prof. Dr. Serdar Yol, “Kadınlarda görülen tüm kanserlerin %25’ ini meme kanseri oluşturur. Son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde yeni tanı alan olgu sayısında bir artış olmuştur.

Meme kanseri, meme dokusunu meydana getiren herhangi bir bölgesinden köken alabilir. Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde sürekli çoğalmalarının sonucu olarak, zamanla yakın ve uzak diğer organlara yayılarak hastayı ölüme götürür.

En yaygın görülen tipi; meme dokusundaki kanallardan  kaynaklanan “duktal” tipidir. Diğer sık görülen tipi ise, süt bezlerinden köken alan “lobüler” tipidir. Daha nadir olarak medüller, tübülerve müsinöz gibi tipleri de vardır. Meme kanseri oluşumunda genetik faktörler oldukça önemlidir. 

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ

Meme kanseri yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Çoğu kanser 50 yaşın üzerinde saptanmaktadır. Genetik yatkınlıkta ise anne, kız kardeş veya teyzede var ise risk artar. Erken adet görme, geç menopoza girme, Çocuk doğurmama veya ilk gebeliğin geç yaşta olması. Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanımı meme kanseri riskini artırabilir. Menopoz sonrası uzun süre ( 5 yıl ) hormon tedavisi alan kadınlarda risk artar. Sigara ile meme kanseri arasında ilişki vardır.

En sık belirti zamanla büyüyen, özellikle sert, kenarları düzensiz ve hareketsiz olarak ele gelen kitle, akıntı Meme kanseri belirtileri olarak göstermektedir. 

Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Bunun için kişinin kendi kendine meme muayenesi bilmesi gerekmektedir.

uzman doktor tarafından yapılan muayene de ve 50-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekilmelidir.

Klinik muayene 20 yaşından sonra 2-3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl yapılmalıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber