Kurtuluşa giden yolun ilk yarısı tamamlandı

15.08.2016
A+
A-

Gazi  Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için çıktığı Samsun’dan sonra devam ettiği güzergah olan “Ata Yolu”nun ilk yarısı tamamlandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı milli mücadelenin ilk yolculuğunu gün ışığına çıkarmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, Büyük Önder’in Havza’dan Amasya sınırına kadar geçtiği 2,5 kilometrelik tarihi yolu koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Güzergah üzerindeki kültürel eserleri, rotayı turizm ögesi haline getirmek isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza-Suluova arasındaki beton yol çalışmalarının tamamlandığını, ihalesi yapılarak inşaatı devam eden Ata Yolu Kemer Köprüsü’nde de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Turizmin en önemli ögesi olacak proje ile ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişinden Amasya’ya geçişine kadar olan süreçte kullandığı gerçek yol, maalesef gerektiği şekilde korunamayıp, tanıtılamadı. Bu nedenle Ata Yolu rotasını koruyup hem günümüz insanlarına hem de gelecek nesillere tanıtmak, anlatmak ve miras bırakmak için çalışmalar başlattık. Uzun zamandır Ata Yolu ile ilgili yoğun mesai harcıyoruz. Güzergah üzerinde yer alan menfez, köprü, han, sanat yapıları ve 1919’dan günümüze ulaşan konut kalıntıları tespit ederek, kültürel ve doğal yapıların korunması ve turizme açılması için çalışma yürütüyoruz. Milli mücadelenin ilk güzergahını doğal haliyle koruyup turizme kazandıracağız.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı otomobilin orijinaline sadık kalınarak benzerini yaptırdıklarını hatırlatan Yılmaz, Ata Yolu Köprüsü’nün yapımının tamamlanmasının ardından açılışta ilk geçişi bu araçla yapacaklarını ifade etti.

Başkan Yılmaz, “Ata Yolu Kemer Köprü inşaatı sürüyor. Büyük kısmı tamamlandı. Ay sonuna kadar da tamamıyla bitirmiş olacağız. Bu tarihi yolu birbirine köprü ile bağlamış olacağız. Açılışın ardından ilk geçişi de Büyük Önder’imizin makam aracının benzeriyle yapacağız. Bütün bu çalışma ve yatırımlarımızın sebebi hem tarihi mirasa sahip çıkmak ve yaşatmak hem de milli mücadelenin ilk yolculuğunu turizm ögesi haline getirmektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”  ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber