Kurban bayramında beslenmeye dikkat

Kurban bayramında beslenmeye dikkat
19.08.2018
A+
A-

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, yılın en çok et tüketiminin olduğu Kurban Bayramı’nda kolestrolü, şekeri yükseltmemek, mideye çok fazla yüklenmemek için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bayramlar bütün aile bireylerini bir araya getirmekle kalmayıp aynı zamanda birbirinden lezzetli geleneksel yemekler eşliğinde hasret giderdiğimiz, sofraların etrafında toplandığımız özel günlerdir diyen Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, bu güzel günlerde beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekmektedir diyerek uyarılarda bulundu.

ET NASIL YENİLMELİ
Diyetisyen Elanur Yılmaz, “Etin tüketim miktarını doktorlarına ve diyetisyenlerine danışarak et tüketmesi gerekir. Eti yedik, dağıttık peki geri kalanları ne yapacağız? Eti tek kullanımlık yani yemeklik yemeklik ayırıp, kuşbaşı şeklinde olacak veya küçük parçacık şeklinde doğradık ve buzluğa attık. 1 ay sonrasında eti kullanmamız gerekti. Buzluktan çıkardığımızda eti sıcak suya koyduk çözdük bu şekilde doğru değil. Eti sebzeleri koyduğunu bölmeye koymalısınız. Daha sonra etin çözülmesini bekliyorsunuz. Bu şekilde eti kullanıyorsunuz ve tekrar dondurmuyorsunuz.
Havaların güzel olmasıyla ve kurbanın da gelmesiyle herkes pikniğe yönelmiştir. Ve etimiz varkende mangal yapalım olur. Mangal yaparkende bizim dikkat etmemiz gereken şeyler vardır.

BAYRAMLAŞMA ZİYARETLERİNE DİKKAT
Öncelikle et ile kömürün arasında belli bir mesafe olması gerekir. Çünkü etin kömürleşmesi kanserojen maddenin oluşumuna vitamin minare eksiklerine neden olur. Bu yüzden et ile kömür arasındaki mesafeyi ayarlayarak etin kömürleşmemesi gerekir.
Bayramda mutlaka yürüyerek gidin. Sıcak havalarda da öğlen saatlerine dikkat ederek, havanın serin saatlerinde yürüyüş yapalım. Bu sıcak havalarda da suyu ihmal etmemeliyiz. Suyu günde en az 3 litre olacak şekilde tüketmeliyiz. Bayramlaşmaya giderken aç gitmeyin. Mutlaka ara öğün yapın. Çünkü aç gittiğinizde o tabaktaki et, zeytinyağlı, pasta, börek yani hepsini bir yiyor oluyoruz. O yüzden küçük bir aran öğün tüketerek gidilmelidir ki o an kan şekerimiz düşmesin.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.