Kaymak: Emniyet kemeri hayat kurtarır

Kaymak: Emniyet kemeri hayat kurtarır
10.05.2018
A+
A-

Samsun Valisi Osman Kaymak, Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ‘Karayolu Trafik Güvenliği Günü’ etkinliği açılış törenine katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, “Ulaşım, trafik, trafik kazası bir birine zincirleme bağlı ve uygar yaşamın vazgeçilmez üyelerinden birisidir. Trafik dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen etkili ve acil önemler alınarak çözümler bulunmasını gerektiren bir sorun haline gelmiştir. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği 1959 yılında kurulmuştur. Derneğimizin amacı; Trafik kazalarını önlemede toplumda ve bireyde trafik bilincini oluşturmak, toplumun ve bireyin eğitimiyle yol güvenliğinde önlemler almak ve benzeri çalışmaları teşvik etmek ve desteklemektir. Sayın Vali her zaman trafik kurallarına uyma konusunda hepimize örnek olmaktadır. Kendilerine şahsım ve derneğimiz adına sonsuz teşekkürlerimi ifade etmek isterim.” dedi.

Daha sonra Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz yaptığı konuşmasında, “Her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü uluslararası karayolu trafik günü, bu günü takip eden hafta ise karayolu trafik güvenliği haftası olarak kutlanmaktadır. Trafik güvenliği haftası bu yıl 5-11 Mayıs tarihleri arasında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ‘Trafikte Çocuk Güvenliği’ teması kapsamınca düzenlemektedir. Trafik Haftasının amacı; Mümkün olduğunca çok sayıda yol kullanıcısına ulaşarak, trafikte riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlendirme cezalandırarak değil, isteyerek kurallara uyma düzeyini artırmayı sağlayacaktır. Uyduğumuz her trafik kuralı birbirimize duyduğumuz saygının ifadesidir. Karayolu trafik haftasının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli Samsunlu Hemşehrilerim, Kıymetli Mesai Arkadaşlarım, Karayolu Trafik Güvenliğine dikkatleri çekmek, toplumun her kesiminde bu konuda duyarlılığı artırarak kurallara uyma bilincini geliştirmek ve bu sayede kazaların azaltılmasını sağlamak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Karayolu Trafik Haftası kapsamında bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Dünya genelinde 10 ile 45 yaş arasındaki insanların ölüm sebepleri içinde trafik kazaları 1. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise trafik kazası sonucu ölümler, tüm ölüm nedenleri içerisinde 3. sırada bulunmaktadır. Bu yönüyle Karayolu Trafik Güvenliği konusu toplumun her kesimini yakından ilgilendiren ve herkesin katkı vermesi gereken bir konudur. Çünkü daha önce de ifade edildiği gibi trafik kazaları her yıl maalesef binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine, on binlerce insanımızın yaralanmasına ve sakat kalmasına sebep olan önemli bir sorundur

Trafik kazalarının önüne geçebilmek ancak trafik kurallarına uyma ile mümkün olabilir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise sürekli eğitim faaliyetleri ve etkili denetim şarttır. Yapılacak eğitim faaliyetleri ile yol kullanıcılarının trafik güvenliği konusunda bilinçlenmesi sağlanmalı, denetim faaliyetleri ile de algılanan yakalanma riski duygusu yükseltilerek trafik kurallarına uyma düzeyi artırılmalıdır. İlimizde gerek Emniyet Müdürlüğümüz gerekse Jandarma Komutanlığımız tarafından yapılan eğitim ve denetim faaliyetlerini memnuniyetle takip etmekteyim. Ancak bu toplumsal sorunun sadece Polis ve Jandarma tarafından çözüme kavuşturulmasını beklemek yanlış olur. Toplumda büyük acılara sebep olan, maddi ve manevi büyük kayıplara yol açan trafik kazalarını önleme konusunda ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla birlikte Üniversitelerimizin, Meslek Kuruluşlarımızın, Sivil Toplum Örgütlerimizin ve bireysel olarak her yurttaşımızın çözüme katkı noktasında üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir.

Ayrıca en son 2016 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Üniversitelerin yaptığı çalışma sonucunda şehir içi emniyet kemeri kullanım oranı %76,6 ile Samsun, Türkiye’de 4. Sırada yer almakta olup, şehirlerarası emniyet kullanım oranımız daha yüksektir. Buradan emniyet kemeri takan Samsunlulara teşekkür ediyorum.

‘Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır’ sözü ile cümlemi tamamlayıp, bu yıl Trafikte Çocuk Güvenliği teması kapsamında kutlanan Karayolu Trafik Haftası’nın hayırlı olmasını, kazaların azaltılması noktasında faydalı olmasını temenni ediyor ve hepinize kazasız günler diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından trafik konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine Valimiz Sayın Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından okullar arası ‘Trafik’ konulu yarışmada birinci olan Ahmet Yavuz Acar isimli öğrenci şiirini okudu.

Ardından Vali Osman Kaymak, trafik haftası nedeniyle kamuoyunun dikkatini trafik olgusuna çekmek ve trafik ile ilgili halkımızı bilgilendirmek amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan stantların açılışını yaparak, protokol üyeleriyle birlikte simülasyon aracında emniyet kemerinin uygulamalı olarak tanıtımını izledi.

Daha sonra kurum ve kuruluşlar tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda hazırlanan stantları gezen Vali Osman Kaymak, kurum ve kuruluş yetkililerinden bilgi aldı.

Törene ayrıca, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal Ağaoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sefer Arlı, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber