Kaymak ‘Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi’ konulu 43. istişare toplantısına katıldı

Kaymak ‘Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi’ konulu 43. istişare toplantısına katıldı
08.12.2018
A+
A-

Vali Osman Kaymak, 08.12.2018 Cumartesi günü saat 10.00’da, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84. yıldönümünde Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi’ konulu 43. istişare toplantısına katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantıda, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk’ün açılış konuşmasının ardından bir konuşma yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Rendeci, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadının Türk siyasi yaşamında yer alması için büyük bir çaba sarf etmiş ve kadına seçme ve seçilme hakkını bugün uygar diye geçinen birçok batı medeniyetinden önce vermiştir. Ancak sonraki yıllarda ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıların da etkisiyle kadın siyasette istediği noktaya gelememiş, son yıllarda siyaset mekanizmasını düzenleyen erklerin katkısı ile kadınlarımız yine etkin rol almaya başlamışlardır.” dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ise yaptığı konuşmada, “Kadınlar her zaman toplumun önde gelen müstesna kişileridir. Bunun en önemli örneklerini Kurtuluş Savaşı’nda vatanı için mücadele eden kadınlarımızdan görebiliriz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti var ise kahraman kadınlarımızın sayesindedir. Türkiye’de bugün itibariyle 674 kadın muhtar bulunmaktadır. Türkiye genelinde 2009 yılında 412 kadın muhtarımız görev yaparken, bugün ise bu sayı 674’e çıkmıştır. Türkiye’nin 73 ilinde kadın muhtar görev yapmaktadır. En fazla kadın muhtar bulunan il ise İstanbul’dur. Bu ili İzmir ve Ankara takip etmektedir. Samsun ise 10 kadın muhtar ile Türkiye’de ilk 10’da yer almaktadır. Kadın muhtarlarımızın sayısının daha da artmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, kadın-erkek ayrımı yapılmadığı zaman toplumların daha ileri gideceğini ifade ederek, “Kadınlarımız hayatın her alanında görev almaktadır. Muhtarlıkta, milletvekilliğinde, doktorlukta yani her meslekte artık kadınlar yerini almıştır. Toplumda kadın-erkek ayrımı yapılmaması toplumların gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Bu düşüncenin savunulmasına bile gerek yok. Herkes bunun doğru olduğunu görüyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da kadınların sosyal hayata katılmasında büyük etkisi var. ” dedi.

Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise, “Bir milletvekili olarak haklarına Cumhuriyet sayesinde kavuşmuş olmam beni duygulandırıyor. 84 yıl önce biz kadınlar Cumhuriyet sayesinde özgür iradeye sahip olduğumuzu tescillemiş olduk. Bu nedenle Türk kadını kendisine bu hakkı kazandıran Cumhuriyete minnet borçludur. 84 yıl önce elde ettiğimiz haklarımızın kağıt üzerinde kalmaması, toplumsal statümüzün yükseltilmesi ve siyasi yaşamda temsil gücümüzün cinsiyet temelli değil liyakat temelli yaklaşımla üst seviyeye çıkması için kesintisiz ve tarifsiz bir mücadele yürütmek zorundayız. Yaklaşan yerel seçimler kadınlarımızın siyaset kurumu içerisindeki varlık ve etkinlikleri açısından son derece önemlidir. Yerel yönetimdeki her alanlara da kadın elinin değmesinin şart olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti dönemi boyunca maalesef parlamentoda kadın temsilci sayısı yüzde 4,6’yı geçememiştir. 1934’te Atatürk tüm dünyaya örnek olarak kadına seçme ve seçilme hakkını verdi. Fakat ondan sonra kadın milletvekili sayısı yüzde 4,6’yı geçemedi. Bu düşünülmesi gereken bir gerçek. Son 16 yılda ise kadın milletvekili sayısı her sene artarak bugün 104’ü buldu. Yani yüzde 17’nin üstüne çıktı. Yeter mi? Elbette yetmez ama önemli. Fakat biz biliyoruz ki siyasette var olmanın, karar mekanizması içerisinde olmanın ve ülkeye hizmet etmenin tek yolu milletvekili olmak değildir. Siyaset yerelde başlar. Tam da yerelin sesini temsil eden, tam da mahallelerin sorunundan en ufak sorunlara kadar şehrin her sesine kulak veren ve bu sesi şehrin karar mekanizmalarına ileten, sonuca ulaştıran yani Türkiye demokrasisine çok önemli katkıda bulunan siz muhtarların varlığı da bizim için çok kıymetlidir.” ifadelerine yer verdi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabulünün, Cumhuriyet tarihimiz içinde demokrasi adına atılan en önemli adımlardan birisi olduğunu kaydeden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Ülkemizde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14 ve İsviçre’den 34 yıl önce verildi. Pek çok batılı ülkeden önce yürürlüğe konan bu yasa sayesinde kadınlarımızın siyasi ve toplumsal hayattaki konumları daha da güçlenmiştir. Ancak henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Son yapılan seçimlerde ülkemizdeki kadınların TBMM’de temsil oranı %17’dir. 595 milletvekilinin 104’ü kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranın daha da artması gerekmektedir. Yine son yirmi yılda kadınların iş ve ekonomide yer alması için önemli teşvikler verilmektedir. Başta KOSGEB ve İŞKUR olmak üzere devletin tüm kurumları %32,5 olan kadın istihdamını artırmak için çaba göstermektedir. İlimiz bu konuda Türkiye ortalamasının üzerindedir.” şeklinde konuştu.

Toplumların yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarına dahil olmasının ve erkeklere bu alanda sunulan fırsatların kadınlara da aynı şekilde verilmesinin kadınlara verilen bir hak olarak okunmaması gerektiğini ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişimi için kadınların da siyasette söz sahibi olmaları gerekmektedir. Dünya artık sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru olarak kadınların katılımını öne çıkarmaktadır. Kadınların her alanda yer alması ülkemizin ve ilimizin de öncelikleri arasındadır. Samsun, 2011 yılından itibaren ‘Kadın Dostu Kent’ çalışmalarını yürütmektedir. İlimizde kadın alanında çalışan farklı 42 kurumla birlikte ortak akıl doğrultusunda faaliyetlerini yürüten bu yapının bir parçası da kadın muhtarlarımızdır. Bu gün Türkiye’mizin değişik illerinden gelen siz muhtarlarımızla beraber olmaktan çok mutluyum. Hepinize ve bu toplantının ilimizde gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Valimiz Sayın Osman Kaymak ve protokol üyelerine, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk ve Türkiye’nin diğer illerinden gelen muhtarlarımız tarafından plaket ve yöresel hediyeler takdim edilirken, toplantı OMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Çiğdem Şimşek’in sunumuyla sona erdi.

Toplantının ardından, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi fuaye alanındaki ‘Samsun ve Kadın’ sergisinin açılışını protokol üyeleriyle birlikte gerçekleştiren Valimiz Sayın Osman Kaymak, sergiyi gezdikten sonra muhtarlarımızla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Valimiz Sayın Osman Kaymak ve eşi Emine Kaymak Hanımefendi, 08.12.2018 Cumartesi günü saat 12.45’te, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen yemekte, Okul Destek Projesi ve Sosyal Uyum Projesi’nde yer alan çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi.

Programın açılış konuşmasını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, “Okul Destek Projesi, bizim sosyal hizmet kuruluşlarında kalan çocuklarımızın dışında, sosyo-ekonomik yönden yoksun olan ailelerin çocuklarını desteklediğimiz bir proje. Kuruluşlarımızdaki çocuklarımızın her zaman yanındayız ve sürekli birlikteyiz. Ancak, ekonomik destek verdiğimiz ailelerin çocuklarıyla da sürekli olarak bir takım etkinliklerle bir araya geliyoruz. Bu etkinliklerdeki amacımız onların da daima yanlarında olduğumuzu hissetmeleridir. Sosyal Uyum Projesi’yle de ülkemizdeki sığınmacı ve mülteci çocukları aileleriyle birlikte hayatın her alanında desteklemeye çalışıyoruz. Bizim bakanlık olarak amacımız herhangi bir Türk vatandaşına ekonomik anlamda ne tür bir desteğimiz varsa bunu mültecilere ve sığınmacılara da hiçbir ayrım gözetmeksizin vermektir.” dedi.

Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise, “Şuanda dünya olarak çok zor sınavlardan geçiyoruz ve birçoğundan ne yazık ki sınıfta kalıyoruz. Size tüyleri diken diken eden, insanın kanını donduran bir rakam vermek istiyorum. Dünya üzerinde, 1. Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez en yüksek seviyede insan ülkelerini, vatanlarını ve şehirlerini terk etti. Şuanda bu yolla yer değiştiren insan sayısı 65 milyonu aştı. İnsanlar anılarını, ailelerini, kimi zaman çocuklarını ve geçmişlerini geride bırakarak bir yolculuğa çıktı. 2015 yılı sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum ama 2015 yılı benim için Aylan bebeğin kıyıya vurmuş cansız bedenidir. Biz Türkiye olarak bu acılar yaşanmasın ve son bulsun diye ülke sınırlarımızın dışında, belki hiç tanışmayacağımız ama duasını, yakarışını hissettiğimiz insanların yardım taleplerini geri çevirmeyen, kulaklarını tıkamayan, dünyadaki tek lider olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çabasıyla tüm mağdurların yanındayız.” diye konuştu.

Programda yaptığı konuşmada, sosyal hizmet anlamında son yıllarda ülkemizde çok ciddi çalışmalar yapıldığını dile getiren Valimiz Sayın Osman Kaymak,“Çocuklar, yaşlılar, kadınlar ve engellilerle ilgili son 15 yılda çok büyük değişiklikler oldu. Sosyal yardımlar konusunda Avrupa’yla yarışan Türkiye Cumhuriyeti artık onların bile kıskandığı yardımları ve hakları insanlara vermeye başladı. Bu çerçevede biliyorsunuz ülkemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kuruldu. Buna rağmen sosyal sorunlar devam ediyor. Fakat devletimizin özellikle dezavantajlı gruplara yönelik olarak yaptığı bu çalışmalar şüphesiz takdire şayandır. İstiyoruz ki kimsenin gözü yaşlı olmasın, kimse kendini çaresiz hissetmesin. O anlamda yardıma muhtaç kim varsa hepsine kucak açan ve onları anne-baba gibi sahiplenen bir devletimiz var Allah’a şükür.” şeklinde konuştu.

İlimizde 30 bine yakın göçmen olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Biz onları misafir kabul ediyoruz. Bizler kendi çocuklarımıza ne tür haklar veriyorsak aynı şekilde misafir çocuklara da vermeye çalışıyoruz. Onların yaşlısı ve engellisi de aynı şekilde devletimizden yardım alıyor, kendilerini burada garip hissetmiyorlar. Devletimiz gerçekten dünyada büyük bir mücadele veriyor. Ortadoğu’daki yaşananları izliyorsunuz. Bizler, bize sığınan insanları Avrupalıların yaptığı gibi botlarda denizde boğulmaya mahkum etmedik, kapılarımızı açtık. Çünkü biz büyük bir medeniyetin insanlarıyız, Türk-İslam kültürünün, Osmanlı’nın torunlarıyız, bize yakışan da budur. Sayın Cumhurbaşkanımızın bahsettiği gibi, bize sığınanlara kapımızı açma ve ekmeğimizi bölme kültüründen geliyoruz. O anlamda Türkiye şu anda göçmenlere en çok yardım eden ülkelerin başında geliyor.” dedi.

Türk milletinin misafirperverlik anlayışının çok önemli olduğunu kaydeden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Göçmen çocuklarıyla kendi çocuklarımız arasında bir sorun yaşanmaması için bir Sosyal Uyum Projesi başlatıldı. Bu çerçevede bu tür programlar yapılıyor. Bir araya geliyoruz, yemek yiyoruz, aynı sofrayı paylaşıyoruz, çocuklarımızın okullarda eğitimleri yapılıyor, oyunlarla birbirlerini tanıyorlar. İlimizde göçmenlerle ilgili çok ciddi bir sorun yok. Zaman zaman ufak tefek şikayetler olsa da bunlar her yer olabilir. Ama Samsunlular gerçekten çok anlayışlı insanlar. Biz tabi göçmen vatandaşlardan da bulundukları bu şehrin kültürüne uymalarını, tanımalarını ve insanları rahatsız edecek tutum ve davranışlardan kaçınmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Yaşlı, engelli ve yardıma muhtaç insanlarımızdan tek isteklerinin dua etmeleri olduğunu belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Onların yüzü güldüğü zaman dualarını almak bizim en büyük övünç vesilemiz. Ondan dolayı sizlerin duasına muhtacız.” dedi.

Toplumsal bir sorumluluğu üstlenerek yavrularımıza sahip çıktıkları için koruyucu ailelere teşekkür eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Tabi ilimizdeki sayının daha da artması lazım. Yurtlarımızda 2-3 yaşlarında çocuklarımız var. Kucağınıza aldığınız zaman bambaşka bir duygu hissediyorsunuz. Lütfen çocuğu olmayan, imkanı olan ailelerimiz koruyucu aile müessesesini kurmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüze müracaat etsin. O çocuklar sizleri bekliyor. Devletimiz her türlü imkanı yurtlarda veriyor ama veremediği tek şey aile ortamındaki sevgi ve sıcaklık. Çocukların aile ortamında sevgi ve sıcaklıkla büyümeleri çok önemli.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Programa ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, koruyucu aile hizmetinden yararlanan çocuklar ve aileleri ile İl Çocuk Hakları Komitesi üyesi çocuklar katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber