Karadenizli Balıkçılara Olumsuz Hava Engeli
Denizlerde sona eren av yasağının ardından “Vira Bismillah” diyerek denize açılan Sinoplu balıkçılar, şiddetli rüzgar nedeniyle av yapamadı.
SİNOP
Sinop-Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, yaptığı açıklamada, sezon açılışı töreninin ardından gece geç saatlerde bazı teknelerin denize açıldığını söyledi.
Denizdeki şiddetli esen rüzgarın avcılık yapılmasına müsaade etmediğini bildiren Tuncer, teknelerin bu nedenle limana dönmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Tuncer, hava şartlarının uygun olması halinde bu gece yeniden denize açılacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Her şeyde bir hayır vardır. Rüzgar her ne kadar avcılık yapmaya izin vermese de bu, balığın bol olacağı anlamına gelir. Özellikle palamut avcılığı iyi geçecek. Arkadaşlarımız bu gece yeniden açılmak için hazırlıklarını yapıyor. Hava şartları uygun olursa inşallah bu sefer bol miktarda balık avlayıp limana dönecekler. Umudumuz devam ediyor.”
Tuncer, av sezonun genelde hava muhalefetleriyle başladığına dikkati çekerek, “Allah’ın takdiri olarak görmek lazım. Son yıllarda av sezonu başlangıçlarımız genelde böyle oluyor.” dedi.
TRABZON
Tekne ve ağlarının bakımını yaparak umutla 1 Eylül’ü bekleyen Doğu Karadenizli balıkçılar, ilk gece hava muhalefeti nedeniyle umduğunu bulamadı.
Trabzon’un Ortahisar ilçesinin Moloz mevkisindeki balık halinde tezgahı bulunan 78 yaşındaki Mustafa Ayata,yaptığı açıklamada, yaklaşık 65 yıldır balıkçılıkla geçimini sağladığını söyledi.
Çocukluk döneminde başladığı balıkçılıkta çok şeyler yaşadığını anlatan Ayata, denizin geçmiş yıllardaki bereketini son yıllarda göremediğini belirtti.
Ayata, balığın yoğun av nedeniyle baskı altında olduğunu ifade ederek, “Kayıklar gece gündüz demeden balığın etrafını sarıyor. Gündüz balığın etrafını sarma işini bıraksalar daha çok balık olur. Yetkililerin ve ilgililerin bu konu üzerinde durmalarını, gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz. Aksi takdirde gelecek nesillere balık kalmayacak.” dedi.
Trabzon’da denizde gece saatlerinde rüzgarın etkili olduğunu paylaşan Ayata, “Hale az miktarda istavrit geldi. Bu sene hamsinin de palamudun da bol olmasını bekliyoruz ancak sezonun nasıl geçeceğini kestirmek her zaman mümkün olmuyor.” diye konuştu.
Ayata, istavritin kilosunu 12,50, palamudun tanesini ise 15 liradan satışa sunduklarını dile getirerek, bugün sadece iki müşteriye satış yapabildiklerini söyledi.
Av miktarının artmasına bağlı olarak fiyatların düşeceğini ifade eden Ayata, balıkçılara da kurallara uymaları çağrısında bulundu.
Ayata, yaklaşık 20 gün önceye kadar sahil kesiminde balık miktarının bol olduğunu belirterek, “Balık daha sonra sahilden ayrılarak açığa göç etti. Dönüş yaparsa balık çok bol olur ama açıktan gitmeye devam ederse hiçbir şey alamayız.” değerlendirmesinde bulundu.
Sahil Caddesi’nde balıkçı dükkanı bulunan Cemalkaya Şamlıoğlu ise sezonun rüzgarın etkisiyle iyi başlamadığını söyledi.
İstavritin kasasını 125 liradan satın aldığını ifade eden Şamlıoğlu, “İstavriti 15 liradan satışa sunacağız. Bu fiyattan satamazsak da sermayesi olan 12,50 liradan vereceğiz.” dedi.
Şamlıoğlu, geçen yıl palamut olmadığını anımsatarak, sezonun ilk haftasında tutulacak balığın, sezonun nasıl geçeceğinin göstergesi olacağını sözlerine ekledi.
Balık satış alanındaki 23 dükkandan sadece 3, 4’ünün açık olduğunu belirten Şamlıoğlu, balığın bol miktarda avlanması ile bütün dükkanların açılacağını kaydetti.
– Ordu
Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir de 1 Eylül itibarıyla denizlerde av yasağının sona erdiğini anımsatarak, “İlk gece birçok balıkçımız hava muhalefeti nedeniyle denize açılamadı. Denize açılan balıkçılarımızın bir kısmı az miktarda balıkla limanlara dönerken, bir kısmı ise balık bulamadığı için boş dönmek zorunda kaldı.” dedi.
İlk gece beklenen avı yapamayan balıkçıların morallerinin bozuk olduğunu belirten Aydemir, “Sezonun daha başı. Önümüzde uzun bir dönem var. İlk gece genelde böyle kötü sürprizlerle karşılaşabiliriz. Geçtiğimiz yıllarda da benzer hadiseler olmuştu.” diye konuştu.
Aydemir, bu sezon en çok palamuttan umutlu olduklarına dikkati çekerek, “İnşallah beklenen palamut avı havaların düzelmesiyle yapılır ancak palamudun bol olduğu yıllarda hamsi az olur. Genelde bu yönde olmuştur. Önümüzdeki süreç her şeyi gösterecek.” ifadelerini kullandı.
Aydemir, Karadeniz’de hava şartlarının yeniden düzelmesiyle balıkçıların denize açılacağını, birçok teknenin şimdilik limanlarda beklediğini sözlerine ekledi.
Öte yandan gece az miktarda tutulan istavrit, tezgahlarda 12 liradan satışa sunuldu.
Kentte 20 yıldır balıkçılık yapan Yusuf Uzun, sadece istavrit tutulduğunu ve 12 liradan satışa sunulduğunu belirterek, ileriki günlerde fiyatın, balığın miktarına göre şekilleneceğini dile getirdi.
– Giresun
Giresun Çotanak Balık Pazarında balıkçılık yapan Taşkın Saka ise sezonun ilk gününün hava muhalefeti dolayısıyla beklendiği gibi olmadığını söyledi.
Tezgahlarda bugün az miktarda balık olmasının sezonun kötü geçeceği anlamına gelmediğine dikkati çeken Saka, “İlk gün tezgahlarda palamut ve istavrit var, havanın bozuk olmasına rağmen yine de fena değil. İlerleyen günlerde hava iyi olduğu sürece güzel bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Parlak bir sezon bizleri bekliyor diyebiliriz. Halkımız da ucuz balık yiyecektir.” diye konuştu.
Görele ilçesinde 35 yıldır balıkçılık yapan Sinan Turp da vatandaşların bu sezon az fiyattan çok balık yiyeceklerini belirterek, “Av sezonu yağışlı hava, dalgalı denizle başladı. Onun için pek balık avı yapılamadı. Sezonun açılışı pek verimli olmasa da gelecek günlerden umutluyuz.” dedi.