Kalp ritim bozukluğunu dikkate alın!

Kalp ritim bozukluğunu dikkate alın!
15.02.2019
A+
A-

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nurtaç Özer, özellikle Hipertansiyon, Diyabet, Tiroid hastalığı, Kalp damar hastalığı veya ailesinde genç yaşta ani ölüm veya doğumsal ritm bozukluğu olanlar yüksek risk altıda olduğunu belirterek, “Risk faktörünüz varsa belirtiler olsun veya olmasın mutlaka bir kardiyoloji hekimine muayene olup ritm bozukluğu açısından da değerlendirilmenizi öneririm.” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nurtaç Özer, kalp ritim bozuklukları nasıl oluşur, süreç nasıl işler, tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vererek önemli bilgiler verdi.

RİTİM BOZUKLUĞU NEDİR
Uzm. Dr. Nurtaç Özer, “Kalbin ileti sistemi normal ve anormal ritimlerin kaynağını oluşturur. Normal kalp ritminin ilk doğduğu yer sinus düğümü dediğimiz kalbin trafo merkezidir. Sinüs düğümünde başlayan uyarı kalp kaslarına yayılarak kalbin kasılması sağlanır. Erişkin bir kişide dinlenirken kalp hızının dakikada 60 ile 100 arasında olması normal kabul edilmektedir.
Sempatik sinir sistemi, çevresel faktörler, ilaçlar, vücudumuzdaki bazı hormonlar kalp hızını etkiler.
Sinüs düğümünden çıkan uyarı sayısının ve düzeninin değişmesiyle ritm bozukluğu gelişebilir. Ayrıca kalbin bazı bölgelerinden hızlı veya yavaş düzensiz uyarıların çıkmasıyla da ritm bozuklukları gelişebilir. Kalbin dakikadan 100’den fazla atmasına taşikardi, 60’dan az atmasın da bradikardi denir.

BELİRTİLERİ NELERDİR
Bazı ritim bozuklukları kalp fonksiyonu normal olan kişilerde ortaya çıkabilir, kişinin kliniğinde belirgin bozulma yapmadan, kendiliğinden veya tedavi ile kısa sürede düzebilr, bunlar genellikle iyi huylu olup kalpte ekstra atım şeklinde veya ritim bozulmadan oluşan sinus taşikardisi şeklindedir.
Bu tür ritm bozuklukları genellikle stres, sigara kullanımı, alkol kullanımı, fazla kahve ve çikolata tüketimi ile ilişkili olabilir. Bu faktörlerden uzak durulunca genellikle semptomlar azalır. Bazı ritim bozuklukları ise kalp hastalığının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir, kişide çarpıntı, tansiyon düşmesi, nefes darlığı ve bayılma gibi belirtilere yol açar. Burada özellikle bayılma kötü huylu bir ritm bozukluğunu düşündüren önemli bir belirtidir, bu tür ritim bozukluklarının teşhis ve tedavisi yapılarak kişinin yaşam kalitesi artırılabilir ve bazen de yaşam süresi uzatılabilir.
Taşikardiler, kalbteki oluştuğu bölgeye göre sınıflandırılır. Kulakçık kaynaklı taşikardiler genellikle nöbetler halinde gelir, kalp hızının dakikada 130-250 arasında bir hızda çalışır ve kişi bunu çarpıntı olarak hisseder fakat yaşlı hastalar hiçbir şey hissetmeyebilir de.

SIK GÖRÜLÜYOR
İyi seyirli taşikardiler toplumda yaklaşık bin kişinin 2’sinde görülür. Kötü seyirli taşikardiler ise genellikle yaşlılarda veya kalp hastalarında sık görülür. Atriyal fibrilasyon dediğimiz daha çok yaşlılarda görülen ritm bozukluğu kişide inmeye(felç) neden olabilir, bu ritm bozukluğu varsa mutlaka hekim kontrolünde inmeyi öleyici pıhtı önleyici ilaçlar başlanması gerekebilir. Karıncık kaynaklı ritm bozuklukları genellikle ventriküler taşikardi veya ventirüler fibrilasyon şeklinde olup en kötü seyirli ritm bozukluğudur ve ölüme sebebiyet verebilir, bu gruptaki hastalara özel olarak geliştirilmiş cihaz tedavisi uygulanmaktadır. İmplante edilen kardiyovertör ve defibrilatör(ICD) adı verilen kalp ritmini düzelten şok veren cihazlar kalp piline benzer şekilde vücuda yerleştirilmektedir.

MUTLAKA BİR UZMAN DOKTORA GÖRÜNÜN
Kalp hızı özellikle 40’ın altına düşüyorsa mutlaka önemsenmelidir. Kişide halsizlik, çabuk yorulma veya bayılma gibi belirtiler varsa mutlaka detaylı tetkik yapılmalıdır. Özellikle bayılma varsa kişi kendine zarar verebilir. Bu durum sinus düğümü dediğimiz kalbin uyarı merkezinde ciddi bir problem olduğunu düşündürür ve medikal tedavi ile düzeltilemez ise kişiye kalıcı kalp pili implantasyonu gerekebilir.
Özetle kalp ritm bozuklukları sık rastlanan ve hayati riskleri olan bir sağlık problemidir ve mutlak ciddiye alınmalıdır. Bazen hiç belirti vermeden de oluşabilir, bazen de kişide çarpıntı, halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi veya bayılma ile gösterebilir. Özellikle Hipertansiyon, Diyabet, Tiroid hastalığı, Kalp damar hastalığı veya ailesinde genç yaşta ani ölüm veya doğumsal ritm bozukluğu olanlar yüksek risk altındadır.
Özellikle risk faktörünüz varsa belirtiler olsun veya olmasın mutlaka bir kardiyoloji hekimine muayene olup ritm bozukluğu açısından da değerlendirilmenizi öneririm. Herkese sağlıklı günler dilerim.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber