İYİ Parti’nin önergelerinin tamamı reddedildi

İYİ Parti’nin önergelerinin tamamı reddedildi
01.12.2021
A+
A-

İYİ Parti toplumun tüm kesimlerinin sorunlarına ve beklentilerine çözüm olması amacıyla ilgili Bakanlıkların bütçelerinin görüşüldüğü birleşimlerde 19 adet önerge sunuldu. Önergelerin tamamı reddedildi.

İYİ Parti tarafından yapılan açıklamada,
“2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi 26.10.2021 tarihinde bütçenin geneli üzerine görüşmelerin yapılmasıyla Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanmıştır.

19 önergenin 17 tanesi ödenek arttırmaya yönelik olup 2 tanesi ödenek azaltma yöntemiyle sorunların çözümünü amaçlamıştır. Ödenek arttıran 17 önergenin toplam tutarı 219 milyar 900 milyon TL’dir. Ödeneklerin azaltılmasının hedeflendiği 2 adet önergenin toplam tutarı da 20 milyar 379 milyon TL’dir. Önergelerimizin bütçe ödeneklerine net etkisi 199 milyar 521 milyon TL’dir. 19 adet önergemizin tamamı Cumhur İttifakı mensuplarının oylarıyla reddedilmiştir.

1- Yükseköğretimde öğrenim gören öğrencilerimizden sadece 414 bini karşılıksız burs olarak ayda 650 TL alabilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesine 8 milyar 500 milyon TL ilave ödenek verilerek 1 milyon öğrencimizin ayda 1000 TL burs alabilmesi amaçlanmıştır.
2- Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde öğretmen açığının azaltılması amacıyla 50 bin ilave öğretmen atamasının yapılabilmesine olanak sağlayan 6 milyar 250 milyon TL’nin Milli Eğitim Bakanlığı ödeneklerine eklenmesi hedeflenmiştir.
3- Ülkemizin yüksek teknolojili üretim konusundaki eksiğini gidermek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe ödeneklerine AR-GE teşvikleri için 50 milyon, diğer teşvikler için 3 milyar TL olmak üzere toplamda 3 milyar 50 milyon TL eklenmesine yönelik önerge sunulmuştur.
4- KOBİ’lerin elektrik ve doğalgaz maliyetlerindeki artışın bir bölümünün sübvanse edilmesi amacıyla KOSGEB bütçe ödeneklerini 10 milyar TL arttırma teklifi sunulmuştur.
5- 3600 ek göstergenin belirtilen gruplara verilebilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı bütçesine 7 milyar 250 milyon TL ilave yapılması teklif edilmiştir.
6- Asgari ücretin en az 4000 TL olabilmesi için sosyal güvenlik primlerinin kişi başı 500 TL’lik bölümünün sübvanse edilmesini sağlayacak 30 milyar TL tutarında ödemek artırımı teklifimiz yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi için sunulmuştur.
7- EYT sorununun çözülmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe ödeneklerinin 45 milyar TL arttırılmasına yönelik önerge verilmiştir.
8- Tarımsal desteklere ayrılan ödeneğin artırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin 28 milyar 200 milyon TL arttırılması teklif edilmiştir.
9- Orman yangınlarına müdahalede yaşanan sorunların çözümü amacıyla 10 adet yeni yangın söndürme uçağı alınması amacıyla 800 milyon TL tutarında önerge Orman Genel Müdürlüğü bütçesi için Komisyona sunulmuştur.
10- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesine 10 milyar TL eklenerek ülkemizdeki 2 milyon 600 bin bebeğin bez ve mama masraflarının karşılanması amaçlanmıştır.
11- Engelli vatandaşlarımıza yapılan aylık ödeme tutarının 1500 TL’ye getirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin 20 milyar TL yükseltilmesi hedeflenmiştir.
12- Kadınların güçlenmesi ve kadın yoksulluğunun azaltılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin 10 milyar TL arttırılmasına yönelik önerge verilmiştir.
13- Şehit yakını, gazi ve yakınlarına sağlanan desteklerin makul bir seviyeye çıkarılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesine ilave olacak şekilde 5 milyar 500 milyon TL tutarında teklif sunulmuştur.
14- Yoksulluk sınırı altında yaşayan 2 milyon ailenin kış ayları boyunca ısınma giderlerinin karşılanması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin 5 milyar TL arttırılmasına yönelik teklifimiz önergemiz ile sunulmuştur.
15- Şehit yakın ve gazilerimizin TOKİ aracılığıyla ev sahibi olmasını sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine 350 milyon TL ilave edilmesi amaçlanmıştır.
16- Esnaf ve sanatkarlarımızın pandemi sebebiyle yaşadıkları sorunların bertaraf edilmesi için Ticaret Bakanlığı bütçesinin 25 milyar TL arttırılması hedeflenmiştir.
17- Sağlık çalışanı ihtiyacının karşılanması amacıyla 50 bin ilave atama yapılmasına olanak sağlayacak 5 milyar TL ödeneğin Sağlık Bakanlığı bütçesine eklenmesi teklif edilmiştir.
18- Yap-işlet-devret modeli ile yapılan otoyol, köprü ve havalimanları için 2022 yılında müteahhitlere ödenmesi planlanan 20 milyar 378 milyon TL’nin düşürülmesi amaçlanmıştır.
19- Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yürütülen arazi toplulaştırma çalışmalarının yarattığı sorunların çözülmesi amacıyla bu çalışmaların durdurulması ve ayrılan 1 milyon TL’lik ödeneğin düşürülmesi hedeflenmiştir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.