İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir

İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir
26.12.2018
A+
A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Tuğlu, “Bağışıklık sisteminde zayıflamalara yol açan soğuk hava kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Bu durum ciddiye alınacak bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmezse böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sıkça rastlanılan hastalıkların başında gelmektedir diyen Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Tuğlu, “Soğuk havanın etkisiyle birlikte idrar yolu iltihabında artmalar görülüyor. Soğuk ve sert geçen havalar idrar yollarını özellikle de idrar torbasını tahriş edebiliyor. Bu durum da enfeksiyona yatkınlığı arttırabiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonu vücut tarafından hemen atılabilen bazı bakterilerin, belli durumlarda savunma mekanizmasını bozarak enfeksiyon oluşturması sonucu gelişmektedir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Bu enfeksiyon genellikle kadınlarda sıkça görülür ve tekrar edebilen bir özelliğe sahiptir. İdrar yolu denildiğinde akla ilk olarak böbrekler, idrar torbası, idrar yolları ve üretra denen organlar gelmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonunda genellikle yaygın olarak aynı belirtiler görülür. Ancak bu belirtiler kişiden kişiye göre farklılıklar da gösterebilir. Enfeksiyon bulunan bir hastada idrara sık çıkma, yanma hissi, alt karında ağrı, idrarın kanlı gelmesi, ateş, üşüme, titreme, bulantı-kusma, şiddetli bel ve kasık ağrıları görülebilir.

TEDAVİ EDİLMEZSE KRONİKLEŞEBİLİR

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sistit yani idrar torbası iltihaplanması şeklinde kendini belli eder. Kadınlarda idrar yolu (üretra) kısa ve anüse daha yakın olduğundan sistit daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonuna erkeklerde daha az rastlanır. Bu hastalık erkeklerde daha çok böbrek taşı ve prostat büyümesine bağlı gelişebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse enfeksiyon kronikleşebilir. Kronikleşen enfeksiyon da mesanede değişikliklere yol açabilir, bu da en ileri seviyede mesane kanserini tetiklediği düşünülebilir. Ayrıca erken teşhis edilmez veya ihmal edilirse ciddi böbrek rahatsızlıklarına da yol açabilir. ” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber