Hospitalpark Darıca Hastanesi iyot yetersizliği hakkında bilgilendiriyor

Hospitalpark Darıca Hastanesi iyot yetersizliği hakkında bilgilendiriyor
07.06.2018
A+
A-

Büyük Anadolu Sağlık Grubu Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla “İyot eksikliği global bir halk sağlığı problemidir ve düzeltmede, bireyden ziyade toplum seviyesinde düzeltmeye önem verilmelidir.” dedi.

İyot, tiroid hormon sentezi için gereklidir ve diyetle sağlanmalıdır. İnsanın yetersiz iyot alımı, yetersiz tiroid hormon yapımına ve erişkinde hipotiroidizm, guatr ve entellektüel bozukluklara yol açar. İyot eksikliği global bir halk sağlığı problemidir ve düzeltmede, bireyden ziyade toplum seviyesinde düzeltmeye önem verilmelidir.

İyot ne işe yarar?

İnsan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi ile vücut ısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının yapımında kullanılmaktadır. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. Tiroksin (T4) in yeterli miktarlarını sentez etmek için tiroidglandı tarafından günlük takriben 50 µg iyot alınmalıdır. Eğer iyot alımı kronik olarak 20 µg/gün altındaysa ciddi iyot eksikliği gelişir.

Neler iyot içerir?

Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, iyot içeren besinlerin, Tuzlu su balığı Kabuklu deniz ürünleri, İyotlanmış masa tuzu İnek sütü Peynir Yumurta Yoğurt Dondurma, olduğunu ve tüketilmesi gerektiğini belirtti.

İyot eksikliği hastalıkları?

İyot eksikliği erişkinlerde hipotiroidiye, zihnin yeterli çalışmamasına (entellektüel kapasitede azalma), güçsüzlüğe ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Ayrıca gebe kadınlarda düşüklere, ölü doğumlara yol açmaktadır. Dünyada önlenebilir mental retardasyonun en yaygın sebebidir. Hamilelik ve erken bebeklik sürecinde iyot eksikliği irreversibl etkilere sebep olabilir.

Guatrojenler ve İyot

Guatrojenleri ihtiva eden yiyeceklerin tüketimi, tiroide iyot uptake ini engeller, iyot eksikliğini artırabilir. Guatrojenleri yüksek yiyecekler: lahana, brokoli, soya fasulyesi, karnıbahar ve diğer sebzelerdir.

İyot eksikliğinde niçin guatr olur?

Guatrın iyot eksikliğinin en aşikâr belirtisi olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, Düşük iyot alımı azalmış T4 ve T3 yapımına yol açar, T4 ve T3 yapımını normale çevirmek için TSH sekresyonu artar. TSH tiroid büyümesini de uyarır. Böylece iyot eksikliğine adaptif cevap olarak guatr oluşur. “ diye konuştu.

Guatr başlangıçta difüzdür, fakat zamanla bazı tiroidfolliküllerinde hücrelerin diğerlerinden daha fazla prolifere olması sebebiyle, noduler hale gelir. Bu nedenle iyot eksikliği (endemik guatr) bölgelerinde çocuklar ve adolesanlar genellikle diffüz guatra sahip oldukları halde, uzun süre iyot eksikliği durumunda yaşayan erişkinler nodüler guatra sahiplerdir.

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “İyot eksikliği global bir halk sağlığı problemidir ve düzeltmede, bireyden ziyade toplum seviyesinde düzeltmeye önem verilmelidir.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber