Hancıoğlu: ‘35 liranın altındaki bir fiyat, fındık üreticisini ateşe atmaktır’

Hancıoğlu: ‘35 liranın altındaki bir fiyat, fındık üreticisini ateşe atmaktır’
09.06.2021
A+
A-

CHP’li Neslihan Hancıoğlu, üreticinin kayıpsız bir üretim sezonu geçirebilmesi için fındığın kilosunun bu yıl  en az 4 dolar karşılığı Türk lirası, yani 35 lira olması gerektiğini söyledi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, fındıkta rekolte tahmini ve piyasa fiyatı oluşumu sürecinde her yıl tekrarlanan oyunun şimdi yeninden sahnelenmeye çalışıldığını belirterek bu duruma tepki gösterdi.

Hancıoğlu, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Karadeniz bölgesinde yaşayan yaklaşık 8 milyon insanın geçim kapısı olan fındığı, dünyada üreten biziz, ancak fiyatını biz belirleyemiyoruz. Çünkü fındık, ‘serbest piyasa’ palavrasının arkasına gizlenmiş olan yabancı kartellerin kontrolündedir.

İşte bu kartel ve onun Türkiye’deki işbirlikçileri, istisnasız her yıl rekolte oyunları yaparak fındık fiyatı üzerinde manipülasyon gerçekleştiriyor, üreticinin emeğini, alın terinin karşılığını gasp ediyor.

Şimdi, fındık sezonu yeniden başlıyor… Hükümet destekleme alımı ve fiyat politikasıyla, çiftçinin mi yoksa uluslararası fındık kartellerinin yanında mı duracak bunu yakında göreceğiz. Üreticimizin kayıpsız bir üretim sezonu geçirebilmesi için fındığın kilosunun bu yıl  en az 4 dolar karşılığı Türk lirası, yani 35 lira olması gerekiyor. 35 liranın altındaki bir fiyat, fındık üreticisini ateşe atmak olacaktır. Ve daha da önemlisi; bu fiyatın, fındık üreticisi bahçeye girmeden ilan edilmesidir.

Fındık üreticimizi ancak bu şekilde koruyabilir, emeğinin karşılığını almasını ancak bu şekilde sağlayabiliriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber