Göğüs ağrım var kalp krizi mi geçiriyorum?

Göğüs ağrım var kalp krizi mi geçiriyorum?
30.01.2019
A+
A-

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nurtaç Özer, ani göğüs ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini kişinin mutlaka bir uzman tarafından muayenesinin yapılması gerektiğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nurtaç Özer, Göğüs ağrım var kalp krizi mi geçiriyorum? Kalp krizinin nedenleri nelerdir? Kalp krizi esnasında yapılması gerekenler nelerdir? sorularını yanıtlayarak önemli bilgiler verdi.

KALP KRİZİ NEDİR?

Kalp krizi yaş ortalaması düşmektedir. Peki kalp krizi nasıl olur? sorusuna yanıt veren Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nurtaç Özer, “Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarlardaki tıkanıklığa bağlı olarak, kalbin o bölgedeki yetersiz kan akışından dolayı kalıcı olarak hasar görmesi sonucu meydana gelir. Kalp krizine neden olan koroner damar tıkanıklığının en önemli sebebi aterosklerozdur. Ateroskleroz damar iç tabakası altında yağ (lipid) birikimi ile karakterize bir hastalıktır.”

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

Hastaların üçte ikisinde kalp krizi ortaya çıkmadan günler, hatta haftalar önce gittikçe artan göğüs ağrıları, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kalp krizinin ilk belirtisi genellikle göğüs kemiğinin altında baskı olarak tarif edilen derin ve şiddetli ağrıdır. Ağrı çoğu kez göğüsten çeneye ve sol kola yayılır. Kalp krizinde ağrı çoğu zaman yarım saatten uzun sürer ve çok şiddetli olabilir. Kalp krizinde ağrı dinlenmeyle ya da dilaltı ilaç alındığında çok az hafifler fakat tamamen geçmez. Bazı olgularda ağrı çok hafiftir; hastaların yaklaşık %20’sinde kalp krizinin farkına varılamayabilir.

GÖĞÜS AĞRISINI DİKKATE ALIN

Her göğüs ağrısı kalp krizi bulgusu olmaz. Her kalp krizi esnasında da göğüs ağrısı olmayabilir ki buna genellikle gizli kalp krizi deriz. Tipi, süresi ve yayılımı önemlidir. Kalp kaynaklı göğüs ağrısı genellikle göğüs ortasında baskı şeklinde veya sıkıştırıcı tarzda olur, bazen sol omuza, boyuna ve çeneye yayılım gösterebilir. Genellikle 5 dk’dan uzun sürer ve eforla şiddetlenebilir. Bazen soğuk terleme ve ölüm korkusu eşlik eder.

DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Bu belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda derhal bir yere oturup dinlenin. 112 Acil Yardım hattını arayarak gerekli bilgileri eksiksiz vererek yardım isteyin. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyin. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen ihtiyacını daha da artıracak ve kalp krizinin şiddetini artıracaktır. Şunu da unutmamak gerekirki her kalp krizinin öncelikli olarak belirtileri zamanla ortaya çıkar fakat biz bunları önemsemeyiz. Taki bu şiddetini arttırdığında doktora gitme gereksimi duyarız. Fakat bundan önce mutlaka belirli zamanlarda uzman doktor muayenesi yaptırmanız hayati önem taşımaktadır.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber