Geniz eti çocukların büyümesini olumsuz etkiler

Geniz eti çocukların büyümesini olumsuz etkiler
21.02.2019
A+
A-

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, bir çok sağlık sorunu beraberinde getiren geniz eti’nin çocukların büyümesinde olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, geniz eti hakkında önemli bilgiler verdi.

Op.Dr. Yusuf Şentürk, geniz eti büyümesinin çocuklarda horlama, ağız açık uyuma, çene gelişiminin bozulması, yüzde asimetri, büyüme geriliği, işitme kaybı gibi bir çok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini belirterek, tedavi edilmediği takdirde ise çocukların büyümesinde olumsuz etkileri görüldüğünü söyledi.

Şentürk, “Geçirilen enfeksiyonlar ve alerjik nedenler geniz etinin büyümesine neden olur. Geniz eti, burunun gerisinde, geniz (nazofarenks) denilen bölgede yer alan bir lenf dokusu kümesidir. Üst solunum yolları sürekli olarak mikroorganizmalarla temas halindedir. Geniz etinin işlevsel özellikleri bademcikler ile aynıdır, ancak yapısı ondan farklıdır; bir kılıf ile çevrili olmadığı için karnıbahara benzer bir görünümdedir.

Geniz eti doğumda vardır, daha sonra 8 yaşına dek bademcikler ile birlikte giderek büyüyebilir. Geniz eti büyümesine bağlı şikayetler, en sık olarak 3-5 yaşlarında ortaya çıkar.

Eğer çocuğunuzda geniz eti büyümesi var ve buna bağlı olumsuz etkiler yaşıyorsa, doktorunuz çocuğunuzun geniz etinin ameliyatla alınmasını önerebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar, çünkü vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular da aynı görevleri yerine getirirler.

Geniz etinin büyümesi çocuğunuzun büyümesini de olumsuz etkiler. Ayrıca burundan nefes almada güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, genizden konuşma, nefes alırken ses çıkması, horlama, uyku sırasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi), burun akıntısı, orta kulak iltihabı, ağız kokusu gibi sağlık sorunlarına da neden olur. ” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber