Fon Soruşturmasında 163 Milyonluk Soru! Fatma Betül Sayan Kaya Ne Dedi?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda “fon vurgunu soruşturması” olarak anılan süreçte dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, eşi İlyas Kaya ile birlikte 5 Kasım 2026'da İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne gelerek ikinci kez ifade verdi.
Kaya çiftinin adliyeye girişi sırasında bir gazetecinin yönelttiği 163 milyon liralık yatırım sorusu ise günün en çok dikkat çeken anlarından biri oldu.
Gazeteciden Fatma Betül Sayan Kaya'ya 163 Milyonluk Soru
Fon soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya, adliye girişinde basın mensuplarıyla karşılaştı.
Gazetecilerden biri eski Bakana, “163 milyonu nereden temin ettiniz?” sorusunu yöneltti.
Kaya, yatırımın kaynağına ilişkin soruya yanıt vermedi. Basın mensuplarına açıklama yapmadan ilerleyen Kaya çiftinin adliyeye giriş anları kameralara yansıdı.
163 Milyon Liralık Yatırımın Kaynağı Gündemde
Soruşturmanın odağında Kaya çiftinin Özata Denizcilik hisselerinde gerçekleştirdiği alım ve satım işlemleri bulunuyor.
Kamuoyuna yansıyan iddialara göre çiftin söz konusu hisselere yaklaşık 163 milyon TL yatırım yaptığı, daha sonra gerçekleştirdikleri satış işlemleriyle yaklaşık 2,17 milyar liralık tutara ulaştıkları ileri sürüldü.
Bu işlemlerden elde edilen kazancın niteliği, hisse alım satımlarının koşulları ve yatırımın kaynağı soruşturma kapsamında gündeme gelen başlıklar arasında yer aldı.
İlk İfadelerinde Suçlamaları Reddetmişlerdi
Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya, 7 Ekim 2026'da da savcılığa ifade vermişti.
Kaya çifti, önceki ifadelerinde Özata Denizcilik hisselerindeki işlemleri kendi yatırım kararları doğrultusunda gerçekleştirdiklerini, herhangi bir özel bilgi veya yönlendirme almadıklarını savunmuştu.
Ayrıca işlemlerden elde ettikleri kazanç olarak değerlendirilen tutarları, yetkili kurumlarca bildirilen hesaba aktardıklarını beyan etmişlerdi.
Fon Soruşturmasında İkinci Kez Adliyeye Geldiler
Soruşturma kapsamında yalnızca Kaya çifti değil, eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül de yeniden ifadeye çağrıldı.
İlk ifade işlemlerinin ardından devam eden incelemeler nedeniyle üç ismin yeniden savcılığa çağrılması, soruşturmanın sürdüğünü ortaya koydu.
Kaya çiftinin 5 Kasım'daki savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildiği bildirildi.
Gözler 163 Milyonluk Sorunun Yanıtında
Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'ya adliye girişinde yöneltilen “163 milyonu nereden temin ettiniz?” sorusu, fon soruşturmasında kamuoyunun dikkatini yeniden yatırımın kaynağına çevirdi.
Sermaye piyasalarındaki işlemlere ilişkin adli süreç devam ederken, Kaya çifti hakkındaki iddiaların hukuki değerlendirmesi soruşturma makamları tarafından yürütülüyor.
Kaya ve eşi hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunmuyor.





