EYT’de yeni formül gündemde!

EYT’de yeni formül gündemde!
23.11.2020
A+
A-

SGK prim borcu yapılandırması ile binlerce vatandaşa emeklilik hakkı doğarken bunun yanı sıra emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) yeni bir düzenleme bekliyor. EYT’liler için yeni formül gündeme geldi. İşte detaylar…

MECLİSE TEKLİF SUNULDU
Primlerini dolduran ancak yaşını dolmadığı için emekli olamayan binlerce vatandaş EYT konusunda düzenleme bekliyor. AK Parti tarafından meclise 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için emeklilik konusunda teklif sunuldu. Teklifin kabul edilmesi ile birlikte EYT’lilerin yüzünün gülmesi bekleniyor.

HAK-İŞ’TEN AÇIKLAMA
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar için birtakım açıklamalarda bulundu. Hükümetin 40 yaş sonrasında işçi ve memur almadığını dikkat çeken Mahmut Arslan sözlerine şu şekilde devam etti.

“Yaşını bekleyen fakat primini doldurmuş insanlar var. Bu kesime de iş verilmiyor, işsizlik ödeneği de verilmiyor” açıklamalarında bulunan Mahmut Arslan yapılan teklif sonrasında Emeklilikte Yaşa Takılanların iş bulmasının kolaylaştığını da sözlerine ekledi.

FİNLANDİYA FORMÜLÜ
Vatandaş bu kararname ile ilgili yeni düzenlemeler bekliyor. Ak Parti kanadından gelen yeni teklif sonrasında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklamalarda bulundu.

“Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde “Yaşlılık aylığı”. Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor.”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yeni formül gündeme geldi. Formülün örneği ise Finlandiya’da yaşandı. Finlandiya ve Almanya ülkesinde var olan emeklilik yaşı 65 ve 65’i bulmakta. Türkiye’de ise bu durum 2008 yılı sonrasında erkekler için 61 ve kadınlar için 58 yaşı buluyor.

Finlandiya formülünde ise devletin vatandaşlarına yaptığı şartlar bulunmakta. Emekli olmaya kısa bir süre kalan vatandaşlara yapılan şartname de alacakları maaşların her yıl olmak üzere %2 eksik olacağını iletmekte. Emeklisini %2 az almak isteyen vatandaşlar bu süreçte emekli olabiliyor. Türkiye’de ise bu formülün yeni yıl ile birlikte gelip gelmeyeceği merak edilmekte.

Kaynak. Nutuk.com.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber