Erdoğan: 4’üncü sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirledik

Erdoğan: 4’üncü sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirledik
13.06.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisinin adının, ‘Abdülhamid Han’ olarak belirlendiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’nde yaptığı konuşmada, “2023’ün ilk çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı millî iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026’da ulaşacaktır. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak Filyos’ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük doğal gaz keşfi olan Karadeniz gazında kritik bir safhaya daha ulaşmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hatırlarsanız iki yıl önce müjdemizi açıkladığımızda bir hedef belirlemiş, yerli gazımızın 2023’te milletimizin hizmetine sunulacağını ifade etmiştik. Aradan geçen zaman zarfında gerçekten yoğun bir mesai yürütük. Fatih’in keşfinin ardından, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimiz de Karadeniz’e intikal etti. Bu gemilerimiz, Fatih’in açtığı sondaj kuyularının alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiler” dedi.

Deniz tabanı etüt çalışmalarının bitirildiğini, teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişlerinin verildiğini ve bazı teslimatların alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl temelini attığımız Doğal Gaz İşleme Tesisimizin inşası süratle devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemimiz, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek kuyu başı vanalarını ve kuyu içi akıllı vana sistemlerini yerleştiriyor. Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına boru serimi ve montajını yapacak gemi Türkiye’ye ulaştı. Bugün ‘Bismillah’ diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“SAKARYA GAZ SAHASI, PİK ÜRETİME 2026’DA ULAŞACAKTIR”

Derin deniz tarafında da ilk kaynağın Temmuz ayında yapılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Tabii sadece deniz tarafında bu çalışmaları yapmakla iş bitmiyor. Derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğal gazı millî iletim şebekemize taşıyacak, karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımına da başlıyoruz. Gaz karaya gelince işlenecek, ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra belirli bir basınçla millî doğal gaz iletim sistemimize aktarılacak. Bu projenin ilk etabında, Doğal Gaz İşleme Tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonunu ve 36 kilometrelik ‘Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı Faz-1’i inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz.”

2023 yılının ilk çeyreğinde Karadeniz’de ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazın millî iletim sistemine aktarılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026’da ulaşacaktır. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Sahadaki üretim artışına paralel karadaki doğal gaz taşıma kapasitemizi de artıracağız” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber