Doğan: Onlar herkesi kandırabilir ama Allah’ı kandıramazlar

Doğan: Onlar herkesi kandırabilir ama Allah’ı kandıramazlar
17.10.2019
A+
A-

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan kendi sosyal medya hesabında, Çarşamba’ya yapılacak olan biyokütle Enerji Santrali’nin halka zararına olmayacağına dair paylaşımda bulundu.

Yapılan paylaşımda Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Değerli Hemşerilerim,
Ben Çarşamba’da %75 oy almış bir Belediye Başkanıyım eğer biyokütle santralinin halkımızın zararına olacağına dair içimde en ufak bir tereddütüm olsa hiç kimseyi dinlemez bu işin karşısında dururum. Siyasi bir gelecek kaygısı olan bir insan kesinlikle değilim. Devletimizin Valisi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı bir açıklama yapmadan benim konu hakkında açıklama yapmamın doğru olmayacağını düşündüğüm için bugüne kadar açıklama yapmadım. Amacım bu ilçede belediye başkanlığı yaparken gününü bereketli geçirmeye çalışmaktır.

Santral konusunda kamuoyu yanlış yönlendiriliyor

Santral konusu kesinlikle bilimsel değil siyasi olarak tartışılıyor. İnsanlara önce nükleer santral fotoğraflarını gösterdiler ve sosyal medyada paylaştılar dediler ki Çarşamba’da bu santralin kurulmasını istemiyoruz. İnsan bu görüntüleri görünce normal olarak santral istemez. Sonra termik santral istemiyoruz diye paylaştılar. Termik santral olmadığını biyokütle santrali olduğunu öğrenince de termik santral fotoğrafının üzerine biyokütle santrali yazıp istemiyoruz diye paylaştılar. Gerçekte olan santralin bacası ise evlerdeki kalorifer borularının bacası kadar, birileri her nedense kamuoyunu yanlış yönlendirme peşinde. İtalya’dan çöp getirip çöp yakılacak dediler. Bazı kişiler gündem olmaya çalışıyor ve şahsımla alakalı ve belediye meclis üyelerimiz ile alakalı hedef gösterici, kötü niyetli ve gerçeklerle alakası olmayan değerlendirmeler yapıyorlar. Bu kişileri Allah’a havale ediyorum ve hakkımı da helal etmiyorum. Kimliklerini belli etmemek için sahte hesaplardan hakaret ve iftiralar atanlar var. Onlar herkesi kandırabilirler ama Allah’ı kandıramazlar.

Terme’de, Çarşamba’ya kurulacak olan santralin 45 katı elektrik üreten santral çalışıyor

Terme kabul etmedi, Çarşamba neden kabul etti diye soruyorlar. Terme’de şuan 1000 megawattlık doğalgaz ve fosil yakıtla çalışan bir santral var. Çarşamba’ya kurulacak olan 26 megawattlık. Doğalgaz, kömür veya fosil ile çalışan değil biyokütle ile topraktan gelen yakıt ile çalışan bir santral olacak. Terme’de, Çarşamba’ya kurulacak olan santralin 45 katı elektrik üreten santral çalışıyor. Terme ile Ünye sınırında çalışıyor Ünye’de bir turizm şehri, insanlar Ünye’de ve Terme’de denize giriyor. Terme’de yapılacak olan ve tartışmalara konu olan santral kömürle çalışacak olan bir termik santraldi. O zaman Ak Parti milletvekillerimiz ve AK Parti İlçe Başkanı hepsi beraber dediler ki kömürle çalışan bir santral istemiyoruz. ÇED gerektiği için ve ilçe istemediği için santral yapılmadı, Belediye Başkanı istemediği için santral yapılmadı diye bir şey yok.

Avrupa’da neredeyse her şehirde biyokütle enerji santrali var

Avrupa’da İsveç enerji ihtiyacının %25’ini Biyokütle enerji santralinden karşılıyor ve hedefleri %40’a ulaşmaktır. Türkiye’nin elektrikte dışa bağımlılık oranı %70 sadece %30’unu kendimiz üretiyoruz. Bugün Amerika’da 107, Fransa’da 70, Belçika’da 86 tane nükleer santral var, ülkemizde bir tane bile nükleer santral yok. Avrupa’da neredeyse her şehirde biyokütle enerji santrali var ve orada ilçenin çöplerini de yakıyorlar, ilçenin merkezine kurulmuş. Elde ettiği enerji ile ilçenin aydınlatma ihtiyacını karşılıyor, suyuyla da ilçenin ısınmasını sağlıyorlar. Bizde yakılacak olan ürünlerin orman ve bitkisel atık olduğu açıkça belirtilmiş. Çarşamba’da OSB yapmaya çalışıyoruz, o zaman hiçbir şey yapmayalım, ilçeye sanayi de yapılmasın.

Santralin bacasında 7/24 ölçüm cihazı olacak

CİMER’den bu ay kaç tane şikayet geldi. Köyümüzde her akşam fındık zurufu yakılıyor. Babam KOAH hastası her akşam acil servise götürmem gerekiyor, niye buna önlem almıyorsunuz diye şikayette bulunuyorlar. Bizde diyoruz ki santralde yanan fındık atıkları, bacada da filtreden geçer, yanacaksa da öyle yanar ekonomiye de bir katkısı olur. Şuan fındık çalısını,zurufunu vs dışarıda yakıyoruz. Enerji Bakanlığımız Çarşamba ilçesinin 200km çapında buranın 2 katını karşılayacak kadar atık üretimi olduğunu açıkladı. Bunu anız yakma şeklinde değil de enerjiye çevirme şekilde değerlendirelim. Santralin bacasında 7/24 ölçüm yapan bir cihaz olacak. Anlık veriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gidiyor. Herhangibi bir aksi durum olduğunda 1. ve 2. uyarı para cezası 3. de uyarı dahi olmadan direk işletme kapatılıyor.

Bir zararı varsa hep beraber karşı koyalım

Çorum Mecidözü’ndeki santrale giderek incelemelerde bulundum. Tüm belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve aklında soru işareti olanlar Mecidözü’ndeki santrale gitsinler, diğer yerlerdeki santralleri de araştırsınlar. Çorum’a gittiğimde Ayçiçeği zamanıydı ve santralin etrafı ayçiçeği tarlalarıyla doluydu. Çarşamba Ziraat Odası Başkanımız Farklı illerde olan biyokütle santrali olan yerleri teker teker aradı ve bilgi aldı. Mecitözü’nde geçen dönem santral kurulurken CHP’li bir belediye başkanı vardı ve kimse ses çıkartmadı. Samsun’a kurulurken Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Belediyesi’nde Cumhur İttifakının, AK Partili adaylarının belediye başkanları varken neden böyle bir tepki var. Bir zararı varsa hep beraber karşı koyalım ama devletin kurumlarının zararı yok dediği bir şey, 16 yerde var onlarda ova ve ovalara yakın yerlere kurulmuş.

Enerji santrallerinin ruhsatlarını belediyeler vermez

İznini veren biz değiliz 2018 yılında başlamış bir süreç, biz sadece plana işlemiş olduk. Enerji santrallerinin ruhsatlarını belediyeler vermez, Enerji Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, devletin tüm bakanlıklarının ilgili kurumlarının oluşturduğu bir kurul verir. Biz ilçedeki yerel işletmelere işyeri açma ruhsatı verebiliyoruz.

Devletimizin mahkemelerine güvenelim

Devlet kurumları biyokütle santralinin bir zararı olmadığını söylüyor. Bu açıklamalar da Valiliğin sitesinde yer alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız bir dosyadan bahsetti, bilgi edinme yasası gereğince bilgi edinmek isteyen herkes bu dosyaya ulaşabilir. Devletimizin mahkemelerine de güvenelim, 2 tane açılmış dava var, yargı süreci var. Mahkeme bizim bilmediğimiz bir bulguya kavuşur, doğru olmadığını düşünürse zaten santral kapanır.
İyi niyetle tereddüt yaşayan tüm hemşerilerimizi anlıyorum. İlk defa duymalarından dolayı kafalarında soru işareti olmasını da anlıyorum ama Türkiye Cumhutiyeti’nin kurumlarına inanmak durumundayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumları Çevre Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Santralin yakınında havaalanı var Ulaştırma Bakanlığı bununla alakalı sorun yok diyor. Devletimize güvenelim, devletimizin kurumlarına güvenelim.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber