DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 8

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 8

📅 14.09.2026 15:55 🕐 11 saat önce 💬 0 yorum 📰 DHA RSS
🔄 Güncellendi: 14.09.2026 18:15
Yazı Boyutu
🖨 Yazdır / PDF
1) BAKAN BOLAT: TÜRKİYE ARTIK ÜST ÜLKELER LİGİNDE YERİNİ ALACAKTIRTİCARET Bakanı Ömer Bolat, “Bu yıl sonunda inşallah 1,8 trilyon dolar milli gelir ve 20 bin 500 dolar kişi başına milli gelirle Türkiye artık üst ülkeler liginde yerini alacaktır. Dünyanın 21’inci büyük ekonomisinden 16’ncı büyük ekon

1) BAKAN BOLAT: TÜRKİYE ARTIK ÜST ÜLKELER LİGİNDE YERİNİ ALACAKTIR

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, “Bu yıl sonunda inşallah 1,8 trilyon dolar milli gelir ve 20 bin 500 dolar kişi başına milli gelirle Türkiye artık üst ülkeler liginde yerini alacaktır. Dünyanın 21’inci büyük ekonomisinden 16’ncı büyük ekonomisi olmaya ülkemizi yükseltmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 39’uncu Ahilik Haftası kapsamında Kırşehir’e geldi. İlk olarak Ahi Evran Külliyesi’ni ziyaret eden Bakan Bolat, ardından Kırşehir Valiliği’ne geçti. Buradan kortej eşliğinde Cacabey Meydanı’na yürüyen Bakan Bolat, Jandarma Mehteran Birliği ve Abdallar Kooperatifi Davul Şov gösterilerini izledi. Abdallar Kooperatifi, Bakan Bolat’a Türk bayrağı hediye etti. Gösterilerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, “Bütün öğrencilerimiz bugün okula merhaba dediler. Hoş geldiler. 17 milyon öğrencimiz, 1 milyon 200 bin öğretmenlerimiz ve milli eğitim idarecilerimiz 2026-2027 eğitim öğretim yılını başlatmış oldular ve ilk hafta İlköğretim Haftası olarak kutlanıyor. 75 bin okulda, 761 bin derslikte orta öğretim çalışması bu yıl için başlamış oldu. Tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve eğitim camiamıza hayırlı olmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Bu dönemde de 2003 yılından başladığımız üzere bu yıl da yaklaşık 285 milyon ücretsiz ders kitabı öğrencilerimizin sıralarında onların istifadesine sunuldu” diye konuştu.

‘GELİŞMEYİ ÖNGÖREN BİR KÜLTÜRÜN İSMİDİR AHİLİK’

Bin yıl boyunca bu coğrafyada Anadolu'yu ve kültürü mayalayan değerlerin çok önemli bir ögesinin ahilik olduğunu belirten Bakan Bolat, “Ekonomi, ticaretin, alışverişin kalbi olan ve ticarette alışverişte güzel ahlakı, dürüstlüğü, yardımseverliği, dayanışmayı ve vatanperverliği, gelişmeyi öngören bir kültürün ve bu konuyu sahiplenen bir teşkilatın ismidir Ahilik. Ahilik Haftası'na girerken bu yıl çok önemli kararları saygıdeğer Cumhurbaşkanımız esnaflar lehine uyguladı. Daha bir ay kadar önce esnaflarımıza yüzde 50 finansman maliyet sübvansiyonuyla yüzde 20'den Halk Bankası kaynaklarıyla verdiğimiz 1 milyon lira işletme kredisi limitini 1,5 milyon liraya çıkarttık. 2,5 milyon lira olan iş yeri açma, ticari araç değiştirme ve makine demirbaş alım kredi limitini de 2,5 milyon liradan 3,5 milyon liraya çıkarttık. Sayın Cumhurbaşkanımız yılın başında da bu kredilerin kullanılmasında yüzde 33, 1/3 nispetinde fatura ibraz etme zorunluluğu ile ilgili düzenlemenin de yürürlüğe girişini bir sene ertelemişti. Aynı şekilde 3 hafta kadar önce de bu çok uygun şartlarda verilen finansman desteklerinin kullanımında vergi ya da sigorta prim borcu olup da yapılandıramayan ya da bu kredi mekanizmasından faydalanamayan esnaflarımız için de bir yeni düzenleme ile onların da bu büyük finansman desteklerinden yararlanmasını sağladı. Bunlar gerçekten son birkaç ayın çok önemli esnaflarımız lehinde yapılan düzenlemelerimizdi” ifadelerini kullandı.

‘EKONOMİMİZİ BÜYÜTMENİN KIVANCINI YAŞIYORUZ’

Göreve geldiklerinde 5 bin lira olan işletme kredisi limitini 23 yılda 1,5 milyon liraya çıkarmanın esnaf açısından büyük faydalar sağladığını ve bundan da büyük bir mutluluk duyduklarını aktaran Bakan Bolat, “Yüzde 20 gibi piyasa şartlarının yarısı oranında bir maliyetle ve işletme kredilerinde 4 yıl vade yatırım, ticari araç ve makine değeri demirbaş alımında ise 5 yıl vade ile ve 6’şar aylık taksitlerle bu kredilerin geri ödenmesi esnaflarımız lehine alınan kararlardı. Bunun yanında esnaf ve sanatkarlar meslek kanunu ile ilgili geçtiğimiz dönemlerde yaptığımız değişiklikler ve inşallah bundan sonraki süreçte düzenleyeceğimiz esnaf şurasına hazırlık çalışmalarımızı TESK ile esnaflarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Tabii ki ekonomide tüm halkımız ve toplumsal kesimler için yapılacak en önemli ve faydalı işlerden biri ekonomiyi büyütmektir. 23 yılda 238 milyar dolardan haziran ayı itibarıyla 1,7 trilyon dolara ekonomimizi Allah'a çok şükür büyütmenin kıvancını yaşıyoruz. Bu yaklaşık 7 kata varan bir dolar bazındaki ekonomik büyümedir” dedi.

‘İSTİHDAM SAYIMIZI 23 YILDA 32 MİLYON 360 BİNE YÜLKSELTMİŞ BULUNUYORUZ’

Kişi başına düşen milli gelire değinen Bakan Bolat, “Kişi başına milli gelirde de 3 bin 600 dolardan 18 bin dolara yükseltmenin gerçekten satın alma gücü ve halkımızın refahının yükselmesi anlamında çok büyük katkılar yaptığının önemini vurgulamak istiyorum. Bu yıl sonunda inşallah 1,8 trilyon dolar milli gelir ve 20 bin 500 dolar kişi başına milli gelirle Türkiye artık üst ülkeler liginde yerini alacaktır. Dünyanın 21’inci büyük ekonomisinden 16’ncı büyük ekonomisi olmaya ülkemizi yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. 36 milyar dolar mal ihracatını ağustos ayı sonunda yıllıklandırılmış 280 milyar dolara yükselttik. Bütün bunlar tüm halkımıza, katmanlarımıza hakkaniyetli bir şekilde satın alma gücü ve refah düzeyi olarak yansımaktadır. Bunun yanında 20,5 milyon kişiden oluşan istihdam sayımızı 23 yılda 32 milyon 360 bine yükseltmiş bulunuyoruz. Aynı bu dönemde 65 milyon nüfustan 86 milyon nüfusa büyümenin de altını çizmek istiyorum. Türkiye Allah'a çok şükür siyasi istikrarı, ekonomik istikrarı ile ve ekonomik gelişme hızıyla dünya liginde imrenilen, rol model olarak takip edilen bir ülke konumuna yükselmiştir” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ LİDERLİĞİNDE TÜRKİYE’MİZ YILDIZ GİBİ PARLAMAKTADIR’

Terör konusuna değinen Bakan Bolat, “Kuzeyimizde, güneyimizde, doğumuzda, batımızda sıcak savaşların yaşandığını, çok acı olayların, can kayıplarının ve ekonomik tahribatın yaşandığını üzülerek hep beraber müşahede ediyoruz. Ama hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu topraklarda 42 yıllık terör belasını yok etmiş, terörü kurutmuş ve terör örgütlerini defetmiş ve bölgemizde etrafımızdaki ateş çemberinin halkımıza yansımamasını sağlamış, topraklarımızın 1 santimetrekaresine ateş düşürtmemiş, bir başarılı siyasi yönetim, dış politika yönetimi, güçlü ordu ve güçlü savunma sanayi ile Türkiye'miz bu cennet vatanda bir yıldız gibi parlamaktadır. Bunun yanında 500 milyarı son 3 yılda olmak üzere esnaflarımıza 4 milyon 736 bin kez kullandırma anlamında 853 milyar lira finans desteğini yüzde 50 sübvansiyonla vermenin hamdolsun gururunu yaşıyoruz. Yeter ki esnaflarımız gelişsin, büyüsün, işlerini geliştirsinler diye. Onların yeni teknolojilere, yeni ekonomilere, dijital ekonomik sektörlere uyumu için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, konuşmasının ardından vatandaşlara Ahi Pilavı ikramında bulundu. (DHA)

Görüntü Dökümü

------------------------

-Kırşehir Ahi Evren Külliyesi ziyareti

-Kırşehir Valiliği ziyareti

-Kortej yürüyüşü

-Ahi Pilavı dağıtımı

Haber-Kamera: Furkan KAVUKLU/KIRŞEHİR, (DHA)

====================================================

2) OTOMOBİLİYLE TUANA’YA ÇARPIP ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN SÜRÜCÜYE 16 YIL 8 AY HAPİS

GİRESUN'un Görele ilçesinde görevinden uzaklaştırılan ilçe belediye başkanının tacizde bulunduğu öne sürülen Tuana Elif Gülüşan Torun'a (17) aracıyla çarparak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle tutuklanan sürücü Adem Hasbaş, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutukluğunun devamına da karar verilen Hasbaş, olayı isteyerek gerçekleştirmediğini belirterek, "Kendi canıma kastederek aracı bariyerlere kırdım. Üzgünüm" dedi.

Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, 8 Şubat’ta iddiaya göre, lise öğrencisi Tuana Elif Gülüşan Torun’a sanal medyadan gönderdiği mesajlar nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı. Cumhuriyet savcılığı tarafından Dede'nin ifadesi alındı. Tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Dede, yurt dışına çıkış yasağı konulup, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı sonrası 10 Şubat’ta yeniden ifade için adliyeye çağrılan Dede, 'Çocuğa karşı elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle cinsel taciz' suçlamasıyla tutuklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Dede, hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle Görele 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dede, davanın ilk duruşmasında adli kontrol şartı uygulanıp, tahliye edildi. Dede’nin yerine belediye meclisinde yapılan seçimle CHP’li meclis üyesi Aysel Uzun başkan vekili seçildi. Dede, partisi CHP’den Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ihraç edildi.

TUANA İKİNCİ DURUŞMA ÖNCESİ KAZADA ÖLDÜ

Davanın mağduru Torun’a, 28 Mart’ta Görele ilçesi Karadeniz Sahil Yolu'nun Görele köprüsü mevkisinde yolun kenarında yürürken Adem Hasbaş yönetimindeki 28 RE 752 plakalı otomobil çarptı. Yaralanan Torun, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Şüpheli sürücü ise tutuklandı.

BAŞKANA 1 YIL 6 AY HAPİS

Görele 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Hasbi Dede, ‘Çocuğa karşı elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle cinsel taciz’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

SÜRÜCÜYE 16 YIL 8 AY HAPİS

Tuana Elif Gülüşan Torun'a aracıyla çarparak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle tutuklu sanık Adem Hasbaş’ın yargılanmasına Giresun 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Karar duruşmasına Adli Tıp raporuna göre kaza günü 1.97 promil alkollü olduğu tespit edilen tutuklu sanık Hasbaş, Tuana Elif Gülüşan Torun'un annesi Nuray ve babası Ahmet Torun ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunmada yapan Hasbaş, olayı isteyerek gerçekleştirmediğini belirterek, "Yolda onu gördüm, kendi canıma kastederek ona çarpmamak için aracı bariyerlere kırdım. Üzgünüm, beraatimi istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, Adem Hasbaş’a ‘Olası kastla öldürme’ suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

'TUANA İÇİN BUGÜN ELİMİZDEN GELENİN FAZLASINI YAPMAYA ÇALIŞTIK'

Duruşması sonrası adliye binası önünde açıklamalarda bulunan Torun ailesi avukatlarından Minel Topal, karardan kısmen memnun olduklarını dile getirerek, "Savcı mütalaasını sundu, biz ve sanık avukatı da son beyanlarımızı yaparak savunmalarımızı gerçekleştirdik. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Kasten insan öldürmeden müebbet hapis cezası istemi, sanığın olası kastla ölüme sebebiyet verdiğine hükmedilerek 20 yıla düşürüldü. Bu ceza da takdiri indirim yapılarak 16 yıl 8 aya indirildi ve tutukluluğun devamına karar verildi. Hepimiz Tuana için bugün elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık. Müebbet hapis cezası dahi verilse maalesef Tuana geri gelmeyecek. İndirim uygulanmamış olmasını tercih ederdik ancak 'olası kast' hükmü kurulduğu için karardan kısmen memnunuz" diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

-------------------------

- Adliyeden detaylar

- Avukat Minel Topal, açıklama

-Arşiv

HABER KAMERA: Hakan KABAHASANOĞLU/ GİRESUN, (DHA)-

====================================================

3) YAŞADIĞI BİNANIN ZEMİN KATINDA ÖLÜ BULUNDU

ESKİŞEHİR’de 4 çocuk babası İhsan Dündar (84), oturduğu binanın zemin katında ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, acı haberi alan yakınları sinir krizi geçirdi.

Olay, Odunpazarı ilçesi Vişnelik Mahallesi Öğretmenler Bulvarı’nda bulunan 7 katlı binada meydana geldi. Binanın en üst katında yalnız oturan 4 çocuk babası İhsan Dündar, komşusu tarafından zemin katta hareketsiz yatarken bulundu. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin kontrolünde Dündar’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Dündar’ın ölüm haberini alan yakınları olay yerinde sinir krizi geçirerek, gözyaşı döktü.

Ölümü ‘şüpheli’ olarak değerlendirilen Dündar’ın cansız bedeni, savcılık ve polis ekiplerinin incelemesinin ardından Eskişehir Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Dündar’ın kesin ölüm nedeni yapılacak otopsinin ardından belli olacak.

İhsan Dündar’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Apartman girişi

-Polis ekipleri

-Dündar’ın yakınları

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Batuhan KILIÇ-Güray ATEŞ/ESKİŞEHİR,(DHA)-

====================================================

4) KAÇAK OCAKTA ‘DESANDREYE’ DÜŞÜP ÖLEN MADENCİNİN İLK İŞ GÜNÜYMÜŞ

ZONGULDAK’ın Kilimli ilçesinde kaçak olduğu iddia edilen ocakta çalışan Mustafa Boşnak’ın ölümüne ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 5 kişi adliyeye sevk edildi. Madencilikte 'desandre' adı verilen yaklaşık 60 metrelik eğimli kuyudan yürümek yerine kömür yüklü vagonla çıkmak isterken yüksekten düşen Boşnak’ın, ocaktaki ilk iş gününde kaza geçirip hayatını kaybettiği bildirildi.

Olay, dün 20.30 sıralarında Kilimli ilçesi Damarlı Mahallesi’nde kaçak işletildiği iddia edilen kömür ocağında meydana geldi. Mustafa Boşnak, çalıştığı sırada ocak içerisinde desandre olarak adlandırılan yokuştan aşağı düştü. İş arkadaşlarının ihbarı üzerine bölgeye polis, sağlık ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin yaptığı kontrolde, Boşnak’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerindeki incelemenin ardından Boşnak’ın cansız bedeni, otopsi yapılmak üzere Atatürk Devlet Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.

YÜRÜMEMEK İÇİN VAGONA BİNMİŞ

Yaklaşık 60 metre uzunluğunda dik bir yokuş olan desandreden yürümemek için diğer iş arkadaşlarıyla kömür yüklü vagona bindiği belirtilen Mustafa Boşnak’ın, vagondan inemeyince çalışırken düşerek yuvarlandığı ve olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Öte yandan 1 çocuk babası olduğu belirtilen Mustafa Boşnak’ın kaza geçirdiği kaçak ocaktaki ilk iş günü olduğu öğrenildi. Boşnak’ın naaşı, memleketi Çaycuma ilçesinin Yazıbaşı köyünde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

5 ŞÜPHELİ ADLİYEYE GETİRİLDİ

Polis ekipleri, kaçak olduğu ileri sürülen ocakta yaşanan kazayla ilgili soruşturmayı derinleştirirken, ocağın sahipleri olduğu iddia edilen M.Y., B.Y. ile geç haber verdikleri gerekçesiyle ‘bilgi saklama’ suçlarından B.K., Y.K. ve B.K.’yi gözaltına aldı. Şüpheliler bugün öğle saatlerinde Zonguldak Adliyesi’ne getirildi. Şüphelilerin adliyedeki işlemleri sürüyor. (DHA)

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Şüphelilerin adliyeye getirilmesi

-Adliye binası

-Ölen Mustafa Boşnak’ın fotoğrafı

-Köy evi önünden fotoğraf

Haber-Kamera: Ali Sencer ARSLAN-Yeliz ALAGÖZ-Öznur GÜNEŞ/ZONGULDAK, (DHA)

====================================================

5) MANİSA'DA UYUŞTURUCU OPERASYONU; 2 TUTUKLAMA

MANİSA'nın Akhisar ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Akhisar Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti yapan şüphelilere yönelik çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında R.Y. (33) ve E.K.'nin (24) bulunduğu adreste ve otomobilde arama yapıldı. Aramalarda 55,47 gram metamfetamin, 11 sentetik hap ve 1,31 gram esrar ele geçirildi.

Gözaltına alınan R.Y. ve E.K., işlemleri sonrası sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. (DHA)

Görüntü Dökümü

------------------------

-Gözaltına alınan şahısların adliyeye götürülmesinden görüntü

Haber-Kamera: Serkan ÖZDEMİR / AKHİSAR (Manisa), (DHA)

====================================================

6) KÖTÜ KOKU GELEN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

MANİSA'nın Yunusemre ilçesinde, 5 katlı apartmanın son katındaki daireden yayılan kötü koku ihbarı üzerine itfaiye merdiveniyle eve giren ekipler, Ayşe Memiş'i (65), mutfakta ölü buldu.

Olay, Yunusemre ilçesi Topçu Asım Mahallesi 3514 Sokak'taki 5 katlı apartmanın son katında meydana geldi. Ayşe Memiş'in yaşadığı daireden kötü koku gelince komşuları 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayıp, yardım istedi. İhbar üzerine adrese sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Daire kapısının açılmaması üzerine itfaiye ekipleri, merdiven ile balkondan eve girdi. Ekipler, Ayşe Memiş'i mutfakta hareketsiz halde buldu. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Memiş'in hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerine gelen adli tıp doktorunun yaptığı incelemede, cesedin vücut bütünlüğünün bozulduğu ve ölümün yaklaşık 20 gün önce gerçekleştiğinin değerlendirildiği belirtildi. Doktorun ölümü 'şüpheli' olarak kayıtlara geçirmesinin ardından Olay Yeri İnceleme ekipleri evde detaylı çalışma yaptı.

Ayşe Memiş'in cansız bedeni, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmak amacıyla Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı. (DHA)

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Olay yerinden görüntü

-İtfaiyeden görüntü

Haber-Kamera: Serkan ÖZCAN/MANİSA, (DHA)

====================================================

Tunceli’de örtü yangını
Sıradaki Haber
Tunceli’de örtü yangını
Etiketler: #Gündem

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

💬 Yorumlar 0

💬 Yorum Yap (üyeliksiz — yorumunuz onaylandıktan sonra görünür)
Üye girişi yap →
💭

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

İlgili Haberler