DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 6

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 6

📅 30.09.2026 11:57 🕐 2 saat önce 💬 0 yorum 📰 DHA RSS
Yazı Boyutu
🖨 Yazdır / PDF
1) FIRTINAYA YAKALANAN TEKNE SÜRÜKLENDİ, BALIKÇILARIN YARDIMINA MESLEKTAŞLARI KOŞTUÇANAKKALE’nin Bozcaada ilçesi açıklarında, kuvvetli akıntı ve fırtına nedeniyle sürüklenen gırgır teknesi, bölgedeki balıkçılar tarafından kurtarılarak iskeleye getirildi.Olay, dün saat 01.00 sıralarında Bozcaada açık

1) FIRTINAYA YAKALANAN TEKNE SÜRÜKLENDİ, BALIKÇILARIN YARDIMINA MESLEKTAŞLARI KOŞTU

ÇANAKKALE’nin Bozcaada ilçesi açıklarında, kuvvetli akıntı ve fırtına nedeniyle sürüklenen gırgır teknesi, bölgedeki balıkçılar tarafından kurtarılarak iskeleye getirildi.

Olay, dün saat 01.00 sıralarında Bozcaada açıklarında meydana geldi. 'Koçoğulları 3' isimli gırgır teknesiyle avlanan balıkçılar, denize bıraktıkları ağılarını çekmek istedi. Ancak aniden bastıran fırtına ve şiddetli akıntı nedeniyle ağlar denizden toplanamadı ve tekne sürüklenmeye başladı. Tehlikeyi fark eden bölgedeki 'Çalı Balıkçılık' isimli gırgır teknesindeki balıkçılar, zaman kaybetmeden yardıma koştu. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı ve aynı zamanda Çalı Balıkçılık'ın kaptanı olan Naci Karabiber liderliğinde kurtarma çalışması başlatıldı.

'2 GEMİ VE 55 PERSONELLE SAATLERCE MÜCADELE ETTİK'

Yaşanan zorlu anları anlatan Naci Karabiber, "Bozcaada sahiline doğru sürüklenen tekneyi görünce hemen harekete geçtik. İki gemide bulunan toplam 55 personel ve 4 yardım botu ile saatler süren yoğun bir çalışmanın ardından tekneyi ve ağları kurtardık. Ardından emniyetli bir şekilde Geyikli Yeni İskelesi'ne getirdik" dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Sürüklenen balıkçı teknesine yapılan yardımdan görüntüler

Haber-Kamera: Nazif Cemhan ŞEN/ ÇANAKKALE, (DHA)

====================================================

2) ŞANLIURFA’DA TEKNOFEST GÜNEYDOĞU BAŞLADI

BU yıl 15’incisi Şanlıurfa’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), 'TEKNOFEST Güneydoğu' adıyla ziyaretçilere kapılarını açtı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin yürütücülüğündeki TEKNOFEST Güneydoğu, 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Bugüne kadar yaklaşık 12 milyon ziyaretçiyi ağırlayan festival, bu yıl ilk kez Şanlıurfa’da düzenlenirken farklı yaş gruplarına yönelik etkinliklerin yanı sıra sergiler, eğitici atölyeler, simülasyon alanları, planetaryum, bilim şovları ve konserler düzenlenecek. TEKNOFEST Zaman Tüneli’nin de yer aldığı alanda milli kara, deniz ve hava araçları sergilenirken, öğrencilere yönelik ilk uçuş etkinlikleri de gerçekleştirilecek.

GÖKYÜZÜNDE HAVA GÖSTERİLERİ

TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında havacılık ve savunma sanayisine ait araçlarla gösteri uçuşları yapılacak. SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları’nın yanı sıra savaş uçaklarının da gösterilerde yer alması planlanıyor. Festival alanında ATAK helikopterleri, HÜRKUŞ, ANKA, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI’nin yanı sıra çeşitli kara ve deniz araçları da ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Alana gelen ziyaretçiler, savunma sanayisi ve teknoloji araçlarının önünde fotoğraf çektirdi.

1,6 MİLYONDAN FAZLA YARIŞMACI BAŞVURDU

TEKNOFEST Güneydoğu kapsamındaki teknoloji yarışmalarına 99 ülkeden 1 milyon 600 bini aşkın yarışmacı başvurdu. Başvurular 730 binden fazla takım tarafından yapılırken, ön eleme aşamasını geçen 2 bin takım finale kaldı. Yarışmalarda başarılı olanlara 100 milyon lirayı aşan destek sağlanacak.Bu yıl TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na 11 yeni kategori eklendi. Yeni kategoriler arasında 5G, Yapay Zeka ile Akıllı Yol Güvenliği, Bağımlılıklarla Mücadelede Teknolojik Uygulamalar ve Elektronik Harp Yarışmaları da bulunuyor.

ŞANLIURFA’DA 14 KATEGORİDE FİNAL

Festival kapsamında Şanlıurfa’da 14 farklı kategoride teknoloji yarışmalarının finalleri düzenlenecek.Bağımlılıklarla Mücadelede Teknolojik Uygulamalar, Blokzincir, Hava Savunma Sistemleri, Hareketli Uydu Terminali, Finansal Teknolojiler, Siber Güvenlik, Uluslararası Buluş, Maden Teknolojileri, Mimari ve Görsel Tasarım, Onkoloji, Tarım Teknolojileri ve dron yarışmalarının yanı sıra TEKNOFEST Robolig de final programında yer alacak.

GÖBEKLİTEPE’DEN GELECEĞE TEKNOLOJİK YOLCULUK

Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel mirasından ilham alan festivalde, 'tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen Göbeklitepe’den geleceğin teknolojilerine uzanan deneyim alanları oluşturuldu.Tarih boyunca savunma sanayisindeki dönüm noktalarının ele alındığı alanda, günümüz teknolojileri ile TEKNOFEST kuşağı arasındaki ilişki ziyaretçilere aktarılıyor. Festivalde ilk kez gerçekleştirilen Multifonksiyonel İleri Malzemeler ve Sistemler Yarışması Lansman ve Deneyim Alanı da yer alırken, yaklaşık 450 metrekarelik 'Malzemenin Yolculuğu' alanında ziyaretçiler, malzeme teknolojilerinin geçmişten geleceğe gelişimini deneyimleyebiliyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÜRETİM SERÜVENİ

TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında oluşturulan Tecrübe Sergisi’nde insanlığın geçmişten günümüze uzanan üretim serüveni ele alınıyor. Şanlıurfa ve Taş Tepeler’in neolitik dönem hafızasından yola çıkılan sergide obsidyenden dokumaya, yazıdan usturlaba, sensörlerden yapay zekaya uzanan üretim biçimleri sanat, tasarım, teknoloji ve bilim ekseninde ziyaretçilere sunuluyor.

ÇOCUKLARA ÖZEL HAVACILIK ETKİNLİKLERİ

Hezarfen Deneyim Alanı’nda Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçma hayalinden yola çıkılarak geçmişin uçuş arzusu ile yeni nesil hava araçları ve geleceğin teknolojileri bir araya getiriliyor. Çocuklara özel hazırlanan HÜRKUŞ Mini Uçuş Alanı’nda ise 3-8 yaş grubundaki çocuklar, pedallı mini uçaklarla havacılık deneyimi yaşayabilecek. Çocuklar, dev şişme HÜRKUŞ giriş kapısından geçerek oluşturulan parkurda mini uçaklarıyla tur atacak. Festivalde ayrıca ‘Bütün Mutlu Aileler Birbirine Benzer’ sergisi de ilk kez ziyaretçilerle buluşuyor. Sergide aile yaşamı, bireyler arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerde yaşanan kırılmalar, görsel anlatımlar ve etkileşimli uygulamalarla ele alınıyor.

TARIM VE TEKNOLOJİ BULUŞUYOR

Festival kapsamında yer alan TÜME Etkinlik Alanı’nda tarım, hayvancılık ve gıda teknolojileri; teknoloji şirketleri, üniversiteler, akademisyenler, girişimciler, yatırımcılar, öğrenciler ve üreticilerle bir araya geliyor. Yaklaşık 3 bin 200 metrekarelik alanda yapay zeka destekli otonom çiftlik teknolojileri, sağım ve yemleme robotları, akıllı ahır sistemleri, görüntü işleme, sensör ve sürü yönetimi teknolojileri, genetik ve embriyo uygulamaları, tarım dronları, sürdürülebilir su teknolojileri ve yeni nesil gıda çözümleri sergileniyor. Alanda ayrıca Tarım Teknolojileri Yarışması final sunumları, çocuklara yönelik teknoloji ve tarım atölyeleri, sanal gerçeklik ve genetik deneyimleri, girişimci-yatırımcı buluşmaları ile kariyer ve staj merkezi etkinlikleri düzenleniyor.

Ayrıca festival alanına girmek isteyen ziyaretçilerin çevrim içi kayıt yaptırması gerekirken, ziyaretçi giriş ve çıkışları 09.00-19.00 saatleri arasında yapılacak. (DHA)

Görüntü Dökümü

-----------------------

-GAP Havaalanında kurulan TEKNOFEST alanı

-Sergilenen hava araçları

-TEKNOFEST alanına gelenler

-TEKNOFEST alanına gelenler

-Sergilenen hava araçlarını gezenler

-Paraşütle atlama

-Genel ve detaylı görüntüler

Haber: Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL /ŞANLIURFA, (DHA)

==========================================

3) RESTORANDA NEFES BORUSUNA YİYECEK KAÇAN KİŞİYİ HEİMLİCH MANEVRASIYLA KURTARDI

TRABZON’un Yomra ilçesinde yemek yerken soluk borusuna yiyecek kaçan M.M., aynı mekanda bulunan Yomra Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Göktuğ Yıldırım’ın uyguladığı Heimlich manevrasıyla kurtuldu. O anlar iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kızının soluk borusuna kaçan elma parçasından sonra Heimlich manevrasını öğrendiğini belirten Yıldırım, “İyi ki öğrenmişim. Herkesin başına gelebilir” dedi.

Olay, 20 Eylül’de Yomra ilçesindeki bir restoranda meydana geldi. Bir restoranda yemek yediği sırada nefes borusuna yiyecek kaçan M.M., nefes alamayınca fenalaştı ve çevredekilerden yardım istemeye başladı. O anlara tanık olan Yomra Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Göktuğ Yıldırım, Heimlich manevrası uygulayarak yiyecek parçasını çıkardı. O anlar restorantın güvenlik kamerasına da yansıdı. Görüntülerde, ilk olarak müşterilerin müdahale etmeye çalıştığı, bir süre sonra ise Göktuğ Yıldırım’ın Heimlich manevrası uygulamasıyla M.M.’nin yeniden rahat nefes aldığı görüldü.

‘TOPLUMSAL BİR SORUMLULUK’

Kızının soluk borusuna kaçan elma parçasından sonra Heimlich manevrasını öğrendiğini anlatan Göktuğ Yıldırım, “Ailemle birlikte kahvaltı yapmaya gitmiştim. O sırada eşim arkada bir ses ve karışıklık olduğunu söyledi. Ben de oraya doğru ilerledim. Bir abimizin nefes borusuna yiyecek kaçmıştı. 2 kişi müdahale etti ama sanırım panikle yanlış bir müdahale oldu. Gidip ben yardımcı oldum. Kızım küçükken boğazına elma parçası kaçmıştı. Orada panikleyip çıkarmıştık ama sonra ben doktor bir arkadaşımı arayarak, tekrar başımıza gelebilir diye Heimlich manevrasını öğrenmek istediğimi söyledim. Doğru müdahale yapıldığında nefes borusuna kaçan parçanın çıkmama ihtimalinin milyonda bir olduğunu söylemişti. Bu şekilde de öğrendim. Bunun toplumsal bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘İYİ Kİ ÖĞRENMİŞİM’

Heimlich manevrasının herkes tarafından öğrenilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Herkesin başına gelebilir. Her yerden öğrenilebilir, eğitimi alınabilir. Herkesin duyarlı olması gerekiyor. İyi ki öğrenmişim. Nefes almakta zorlanan birinin nasıl bir halde olduğunu görebiliyorsunuz. Mide üzerinden yukarıya doğru bastırmanız gerekiyor. Kişi kendini kastığında bu manevrayı yapmak zor olabiliyor. Abimizle de iletişime geçtim. Gün aşırı arayıp teşekkür ediyor. Yalnız kaldığında başına böyle bir şey geldiğinde neler yapması gerektiğini de kendisine ilettim” diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Güvenlik kamerasından görüntüler

-Göktuğ Yıldırım'ın açıklamaları

HABER-KAMERA: Selçuk BAŞAR-Efnan KÖSE/TRABZON,(DHA)

====================================================

4) MARDİN MERKEZLİ 10 İLDE DOLANDIRICILIK OPERASYONU: 13 GÖZALTI

MARDİN merkezli 10 ilde internet ve sanal medya üzerinden dolandırıcılık yapan suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin hesaplarında 700 milyon TL işlem hacmi tespit edildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, internet ve sanal medya platformları üzerinden araç kiralama, evde ek iş, cep telefonu, oto yedek parça ile tarım ve hayvancılık aletleri satışı vaadiyle çok sayıda kişinin dolandırıldığı belirlendi. Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) alınan ham veriler üzerinde yapılan incelemelerde, şüphelilerin hesaplarında toplam 700 milyon TL işlem hacmi bulunduğu tespit edildi.

10 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Soruşturma kapsamında Mardin merkezli; Mersin, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Samsun, Muş, İstanbul, Gaziantep ve Bitlis’te belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonda 13 şüpheli gözaltına alınırken, adreslerde yapılan aramalarda 1 tabanca, 30 fişek ve 2 şarjör, 14 cep telefonu, 14 SIM kart, 1 tablet, 4 USB bellek ve 1 hafıza kartı ele geçirildi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, 2 şüphelinin ise yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. (DHA)

Görüntü Dökümü

---------

-Mardin İl Jandarma Komutanlığı’ndan genel görüntüler

-Operasyona çıkış görüntüleri

-Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalar

-Mardin Adliyesi’nden genel görüntü

-Detaylar

Haber-Kamera: Salih KESKİN/MARDİN,(DHA)

====================================================

5) OTOMOBİLDEN ATILAN POŞETTEN UYUŞTURUCU ÇIKTI: 1 TUTUKLAMA

BATMAN’da polis ekiplerince durdurulmak istenen otomobilden yol kenarındaki boş araziye atılan poşette 400 gram uyuşturucu ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden 1’i tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları kapsamında takibe alınan otomobil, durdurulmak istendi. Ekiplerin ‘dur’ ihtarına uymayan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Otomobil, kent girişinde durduruldu. Otomobilde ve şüphelilerin kaçmaya çalışırken araçtan yol kenarındaki boş araziye fırlattıkları poşette arama yapıldı. Poşette 400 gram sentetik kannabinoid ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 1’i tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Emniyet binası

-Araba arama yapılması

-Araziye fırlatılan poşetin bulunması

-Uyuşturucunun ele geçirilmesi

-Şüphelilerin adliyeye sevki

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Bayram AYHAN/BATMAN, (DHA)

====================================================

TİKAV, 'Kuşaktan Kuşağa Konuşuyoruz’ projesiyle kırsaldaki kadınlarla buluştu
Sıradaki Haber
TİKAV, 'Kuşaktan Kuşağa Konuşuyoruz’ projesiyle kırsaldaki kadınlarla buluştu
Etiketler: #Gündem

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

💬 Yorumlar 0

💬 Yorum Yap (üyeliksiz — yorumunuz onaylandıktan sonra görünür)
Üye girişi yap →
💭

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

İlgili Haberler