Depresyondaysanız mutlaka uzman desteği alın!

Depresyondaysanız mutlaka uzman desteği alın!
18.01.2019
A+
A-

Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Kardem AÇIKYÜREK, Depresyon nedir. nasıl tedavi edilir? sorularına yanıt verdi.

DEPRESYON BELİRTİLERİ

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Kardem AÇIKYÜREK, ”Gündelik yaşamda her insan zaman zaman mutsuz, isteksiz hissedebilir, uyku ya da iştah bozuklukları, enerji azlığı yaşayabilir. Depresyonda ise kişi en az iki hafta boyunca hemen her gün; İsteksizlik, keyifsizlik, yaşamdan zevk almama, kendine saygıda azalma, gelecekten umutsuzluk, motivasyon kaybı, düşüncede yavaşlama, dikkatte azalma, enerji azlığı, uyku ve iştahta artma ya da azalma, intihar isteği gibi belirtilerden çoğunu yaşamaktadır. Yaşanan bu belirtiler kişinin günlük işlerini, aile ve çevre ilişkilerini olumsuz etkiler hale gelebilir.

HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİR

Hemen her yaşta depresyon ortaya çıkabilir. Genellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Genetik yatkınlık, stresli çevresel yaşam olayları, bazı fiziksel hastalıklar ya da ilaçlar depresyona neden olabilir.

Uygun şekilde tedavi edilmezse hafif düzeyden ağır düzeye kadar ilerleyebilen bu rahatsızlık başka ruhsal hastalıklarla da birlikte görülebilir. Hatta intihar riski nedeni ile kişinin hayatını tehdit eden bir hal alabilir.

İLAÇ TEDAVİSİ ÖNEMLİ

Depresyon ilaç tedavileri ve psikoterapi teknikleri ile tedavi edilir. Antidepresan ilaçlar kişinin yaşı, cinsiyeti, genel fiziksel durumu, depresyonun şiddeti, eşlik eden başka ruhsal rahatsızlıklar varsa bunlar da göz önünde bulundurularak seçilir. İlk kez bir depresif bozukluk yaşayan kişinin en az 6-9 ay uygun antidepresan ilaçla tedavisi gerekir. Tedavi uyumunun bozuk olması ya da tedavinin doktor önermediği halde kesilmesi depresyonun yineleme ya da kronikleşme ihtimalini arttırabilir. İlaç doktor kontrolünde kullanılmalı, aniden kesilmemeli, belirtilerin iyileşme durumuna göre dozu ayarlanmalı ya da gerekliyse başka ilaçlarla ve psikoterapi ile desteklenmelidir. ” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber