DEM Parti'li Bakırhan: Barış ve Siyasallaşma Kurulu gecikmeden kurulmalı
Aliekber METE/ANKARA, (DHA)- DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 'Terörsüz Türkiye' süreci kapsamında somut adım atılması gerektiğini belirterek, "Öcalan'ın koordinatörlüğünde Barış ve Siyasallaşma Kurulu artık gecikmeden kurulmalı ve çalışmalarına başlamalıdır. Silahsızlanma bir irade beyanı ile tamamlanamaz. Onu sonuca götürecek bir mekanizma gerekir. Her geçen gün, barış için kaybedilmiş bir gündür" dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Bakırhan, 'Terörsüz Türkiye' sürecine ilişkin, "2 yılı aşkın süredir önemli bir süreçten geçiyoruz. Çok söz söylendi, önemli adımlar atıldı. En son 8 Ekim'de Türkiye'den tamamen çekilme kararı paylaşıldı. Hareket yönetimi, Türkiye'deki bütün güçlerini sınırların dışına çektiğini söyledi. Bu adım önemlidir. Yine 8 Ekim'de, bazı kampları boşalttıklarını belirttiler. Bu önemli adımlar sonrası herkesin aklında şöyle bir şey var; barışın önünü açacak adımlar daha ne kadar bekleyecek? Madem Türkiye'deki militanlarını çektilerse, madem yavaş yavaş bulundukları üsleri boşaltıyorlarsa, kamplardan çekiliyorlarsa neyi bekliyoruz? Daha ne kadar bekleyeceğiz? Bu soruları soruyor insanlar. Hareket yönetimi de yaptığı açıklamada, 'Bizden beklenen daha ne kaldı?' diyor. Bu soru artık tüm toplumun sorusudur. Cezaevinde evladını bekleyen annenin, yıllardır sürgünde yaşayan yurttaşlarımızın, 40 yılı aşkın bir süredir yaşanan acının bitmesini isteyen insanların ortak sorusudur. Fesih yapıldı, silahlar yakıldı, çekilme kararı açıklandı, kamplar boşaltılıyor. Toplum bu sürece umutla bağlanıp büyük bir anlam da yüklüyor. O zaman bu kadar açık bir tablo karşısında artık beklemenin bir gerekçesi kalmadı. İktidarın da bir bahanesi ve gerekçesi kalmadı. Biz de toplumun bize sorduğu sesle ve açık yüreklilikle bu kürsüden iktidara diyoruz ki; artık neyi bekliyorsunuz. Artık daha ne yapılması gerekiyor. Bu soruya iktidar sessizlikle cevap veremez. İktidar, artık niyet anlatmayı bir kenara bırakıp karar alma aşamasına, somut adım atma aşamasına geçmelidir" ifadelerini kullandı.
'BARIŞ, BEKLEME SALONUNDA TUTULACAK BİR ŞEY DEĞİL'
Barışın hukuki güvenceye kavuşması gerektiğini kaydeden Tuncer Bakırhan, "Barış, bekleme salonunda tutulacak bir şey değil. Her hafta yeni bir şart, her ay yeni bir gerekçe üreterek bu tarihi imkan tüketilemez. Açıkça diyoruz; Meclis daha fazla sorumluluk alsın, gerekli yasaları çıkarsın, kayyım sistemini bitirsin, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri kaldırsın. İktidar, hukuku sopa olarak değil, herkesin güvencesi haline getirsin. Bir somut adımın altını özellikle çizmek istiyorum; Öcalan'ın koordinatörlüğünde, Barış ve Siyasallaşma Kurulu artık gecikmeden kurulmalı ve çalışmalarına başlamalıdır. Silahsızlanma bir irade beyanı ile tamamlanamaz. Onu sonuca götürecek bir mekanizma gerekir. O mekanizma, bu kuruldur. O kurulda çalışacak isimler Öcalan ile gerekirse 7 gün 24 saat barış mesaisinde olmalıdır. Sürecin başmüzakerecisi ile haftalar süren görüşmelerle bu işi sağlıklı bir şekilde yürütmek imkansız bir noktaya geldi. Her geçen gün, barış için kaybedilmiş bir gündür. Bu kurul beklemeye alınamaz, hemen kurularak çalışmaya başlamalıdır" diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI



