Çocukluk çağı tümörlerine dikkat

Çocukluk çağı tümörlerine dikkat
16.07.2019
A+
A-

Çocuk Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da erken tanı çok önemlidir diyerek çocukluk çağı tümörlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan araştırmalara göre; çocuklarda görülen kanser erişkinlere oranla 100 kat daha azdır ve sadece % 2-4’ü çocuklarda görülmektedir diyen Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, “Bu anlamda her yıl yaklaşık 1 milyon çocuktan 120’sinde kanser gelişimi gözlenmektedir. Çocukluk çağında ortaya çıkan tümörlerin yani kanser riski taşıyan hastalığın en sık ilk 5 yaşta ve 10-15 yaş döneminde ortaya çıkmaktadır.

Çocukluk Çağı Kanserlerinin Dağılımına ise baktığımızda; Lösemiler % 30, Lenfomalar % 20, Sinir Sistemi tümörleri % 10-15, Nöroblastoma % 7-8, Wilms tümörü % 6-7, Rabdomyosarkom % 5-6, Kemik tümörleri % 4-5, Germ hücreli tümörler % 3-4,
Retinoblastomalar % 2-3, Karaciğer tümörleri % 1 olarak sıralayabiliriz.

Bu da çocukluk çağında görülen kanserlerin % 30’unu lösemi oluşturduğunu gösterir. Geri kalan % 70’inde ise sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları (rabdomiyosarkoma) yer almaktadır. Kemik, deri, göz ve karaciğer tümörleri ise çocuklarda daha nadir görülür.

Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da erken tanı ve tedavi hayati önem taşımaktadır. Ailelerin çocukta dikkat etmesi gerekenler ise; vücutta herhangi bir yerinde beze, kansızlık, karın şişliği, herhangi bir dokuda anormal bir büyüme fark edildiğinde derhal hekime başvurmalı, nedeni araştırılmalı ve tedaviye başlanmalıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber