Çocuklarda yaşanan kabızlık sorunu

Çocuklarda yaşanan kabızlık sorunu

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, çocuklarda yaşanan kabızlık sorunu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Çocuklarda kabızlık şikayetinin gittikçe artan sıklıkta görülmeye başladığını, tedavisinin zamanında yapılmadığı takdirde önemli sorunlara yol açabildiğini ve tedavisinin zorlaştığını belirten Günaydın, “Kabızlığın tanımıyla ilgili görüş birliği olmadığını söyleyerek sözlerine devam eden Doç.Dr. Mithat Günaydın, 4 kriterden en az ikisinin olması halinde çocukta KABIZLIK var denilebilir.

1-Haftada 3 kezden daha az dışkılama
2-Her dört dışkılamadan birinde ağrı çekilmesi veya aşırı ıkınma ile dışkılama
3-Her dört dışkılamadan birinde dışkının sert ve parça parça çıkarılması
4-Kilot kirlenmesi ile birlikte olsun olmasın rektumda devamlı dışkı olması

KABIZLIK NEDENLERİ:
İdiopatik (fonksiyonel-nedeni bilinmeyen, barsak tembelliği, davranışsal %95)
Anatomik nedenler( Anal fissür, anterior yerleşimli anüs, Anal stenoz ve atrezi, redundan sigmoid kolon, prune belly send.)
Nörolojik nedenler (Spina bifida, myelomeningosel,spinal kord tm., Serebral palsi, intestinal nöronal displazi, kronik intestinal psödoobstruksiyon, Hirschprung hastalığı)
Endokrin ve Metabolik Hastalıklar (Hipo-hipertiroidi, hipopotasemi, hiperkalsemi, D.İncipidus)
İlaçlar (Anestezikler,Antikolinerjikler, Antikonvülzanlar, Antidepresanlar, Antiasitler, kodein, opiat, baryum ,bizmut, kurşun, demir)

Sistemik Hastalıklar (Skleroderma. D. Mellitus)
Fonksiyonel Konstipasyon çocuklarda görülen en sık dışkılama ve kolonik motilite bozukluğudur.
Bu kabızlığa kronik retansif kabızlık, idiopatik veya davranışsal kabızlıkta denilmektedir. Genellikle 5 yaş altı çocuklarda görülür ve altta yatan bir neden yoktur. Önemsenmez veya yanlış tedavi edildiğinde enkoprezis ve taşma inkontinası (kaka kaçırma) gibi ciddi sorunlara yol açar.

Fonksiyonel Konstipasyonun tanısı:
Öykü :Ne zaman başladı? Ağrılı dışkılama, Kilot kirletme, Kullanılan ilaçlar, Daha önce tedavi aldı mı?
Fizik Muayene: Karın muayenesi, Sakral bölge muayenesi, Perine muayenesi
Laboratuvar: Karın grafisi , Kolon Grafisi, Endosonografi, Sinedefekografi, Anorektal Manometri, Biopsi

FONKSİYONEL KONSTİPASYONDA TEDAVİ: BESLENME , AİLENİN EĞİTİMİ, TUVALET EĞİTİMİ,
BOL LİFLİ YİYECEKLER YEDİRİN, HAMUR İŞLERİNDEN UZAK TUTUN, BOL SIVI ALIMI, EGZERSİZ VE HAREKET ETME(SPOR)
Aile özellikle anne eğitilmelidir. Tedavideki başarının kendisine ait olacağı söylenmeli, sabırlı ve uzun süreli bir tedavi olacağı anlatılmalı, doktor doktor gezmenin , tedaviyi yarım bırakmanın olumsuzlukları söylenmelidir. Tedavinin başarısında annenin uyumu çok önemlidir.

Çocuğa tuvalet eğitimi öğretilmeli sabah kahvaltı ve akşam yemek sonrasında tuvalete oturarak ıkınma öğretilmelidir. Çocuk dışkılama ihtiyacı olduğunda her tuvaleti kullanabilmelidir.

EV DIŞINDAKİ TUVALETLERE DE GİRSİN-anne faktörü
“Okul tuvaletleri pis” ya da “Alışveriş merkezi tuvaletine girilmez” gibi yaklaşımlar çocuğun tuvaleti geldiğinde tutmasına ve bağırsaktaki suyun emilmesine neden oluyor. Sonrasında da kaka sertleşiyor ve yapması daha da zor hale geliyor. Bu nedenle çocuğun tuvaleti geldiğinde nerede olursanız olun yapmasına izin verin.

Birikmiş dışkının tamamen temizlenmesi (Lavmanlarla)
Retansiyonun önlenmesi (Laksatifler ve diyet, barsak hareketlerini düzenleyiciler)
Biofeedback tedavisi: Konstipasyonu olan çocuk dışkılama sırasında dış sfinkteri gevşeteceğine kasar. Yani ’’Anormal defekasyon dinamiği’’ gösterir. Özel bir cihazla çizgili kaslarını nasıl kullanılacağının çocuğa öğretilmesidir.
Bebek ve küçük çocuklarda sıklıkla anal fissür dediğimiz anüs içinde ve dışında oluşan çatlaklar kabızlık nedeni olduğu için bu çatlaklar tedavi edilmelidir.

Cerrahi tedavi nadir durumlarda gerekir?
Son olarak kabızlığın ihmal edilmemesi gereken, başlangıçta %95 fonksiyonel nitelikte olan bir durumdur, ancak zamanında ve uygun tedavi edilmediğinde çok ciddi sorunlara yol açabilir” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber