Çocuklarda Bademcik ve Geniz eti ameliyatları için geç kalmayın!

Çocuklarda Bademcik ve Geniz eti ameliyatları için geç kalmayın!
17.01.2019
A+
A-

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk, çocuklarda sık rastlanan eğitim ve gündelik yaşamlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunları ile ilgili bilgiler verdi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk, okulların yarı yıl tatiline kısa bir zaman kala çocuklarda sık uygulanan bademcik ve geniz eti ameliyatları hakkında bilgiler vererek bu sorunları yaşayan çocuklar için eğitimlerinden geri kalmamaları için yarı yıl tatilinin değerlendirilebileceğini söyledi.

ÇOCUKLARI ETKİLEYEN SAĞLIK SORUNLARI
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının özellikle çocuklarda bademcik, geniz eti ve orta kulak iltihaplanması gibi sorunları ortaya çıkardığını, bununda çocuklarda işitme azlığı, kronik sinüzit, burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma ve horlamaya sebep olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk, “Çocukluk çağının en sık yapılan ameliyatları, bademcik ve geniz eti ameliyatlarıdır.

BADEMCİKLER ALINMASI GEREKEBİLİR
Bademcik ve geniz eti ameliyatları 2 -12 yaş arası çocuklarda en sık yapılan ameliyatlardır. Bademcik ve geniz eti ameliyatları günümüzde en sık bademciğin ve geniz etinin ileri derecede büyümesinden dolayı yapılmaktadır.

Bu durum alerjik besinlerin, ambalajlı ürünlerin ve işlenmiş gıdaların tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Bademcik ameliyatları için diğer gerekçelerden biri de çok sık iltihap olması yani bademciklerin 3 yıl üst üste yılda 3 kez iltihap yapmasıdır.

HANGİ BELİRTİLER AMELİYAT GEREKTİRİR
Bademcikler için tıkayıcı ve iltihabi nedenler ameliyat için gerekçe oluştururken,

geniz etinde çocukta işitme azlığı, kronik sinüzit, sık üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, horlama gibi belirtiler ameliyat gerekçesi oluşturmaktadır.

Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman bademcik ve geniz etinin ameliyat ile alınması gerekir.

İşitme azlığı çocukluk çağında uzun sürdüğü zaman çocuğun sosyal gelişimini ve okul başarısını etkilemektedir. Eğer kulakta sıvı toplanması dediğimiz seröz otitis media hastalığı oluşur ise bunu 3 ile 6 ay arası takip etmek gerekir. Eğer kulak zarında bir olumsuzluk var ise 3 ay sonunda tüp takmak gerekir, şayet yoksa bekleyerek 6 ay sonunda tüp takıp orta kulak sıvısının tedavisini tamamlamak lazımdır.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.