Çifçilere Müjde! Destek Ödemeleri Yüzde 100 Arttı

Çifçilere Müjde! Destek Ödemeleri Yüzde 100 Arttı
25.10.2022
A+
A-

2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ile 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin 6243 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 20 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı; “Tarımsal üretim ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, sektörün daha rekabetçi bir yapıya kavuşarak verim ve kalitenin arttırılması, ihtiyaç duyulan yeni teknoloji ve bilginin yerli imkânlarla geliştirilmesi, biyolojik çeşitlilik ve gen kaynaklarının korunması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amacıyla hazırlanan Cumhurbaşkanı Kararı, 2022 Yılı Tarımsal Desteklemeleri ile 2023 Yılı Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine ilişkin hususları kapsıyor.

8UpVR S 400x400

Söz konusu karar ile ÇKS’ye kayıtlı olarak hububat üreten çiftçilerimize, 2022 yılı üretim dönemine ait Mazot ve Gübre Destekleri; rutin ödeme zamanı olan 2023’ün Mart ayı yerine, 2022 yılı içinde ödenecek. Böylelikle, Mazot Ve Gübre Desteklerinin ödemelerinin öne çekilmesiyle çiftçilerimiz, ekim döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilecek. Destekler, çiftçilerimize nakit olarak verilmeyip, Ziraat Bankası kartlarına yüklenecek.

Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini sadece mazot ve gübre alımında kullanabilecek. Böylelikle destekleme ödemelerinin doğrudan üretimde kullanılması sağlanarak suiistimallerin önüne geçilebilecek.
Düzenlemeyle birlikte; İlimizde üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede destekleme ödemesi dekar başına 42 TL’den 121 TL’ye, çeltikte 76 TL’den 271 TL’ye, nohut, kuru fasulye ve mercimekte 32 TL’den 96 TL’ye, patates ve soyada 38 TL’den 146 TL’ye ve yağlık ayçiçeğinde destekler 37 TL’den 109 TL’ye yükseltiliyor. Yine ilimizde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan dane mısır ve fındık üretiminde destekleme miktarı dekara 35 TL’den 83 TL’ye, kanolada 28 TL’den 109 TL’ye ve aspirde dekara 28 TL’den 97 TL’ye yükseltilmiştir.

Hayvansal Üretim Desteklerinin de önemli oranda arttığı kararla; buzağı desteği 370 TL’den 500 TL’ye, besi desteği hayvan başına 250 TL’den 500 TL’ye, dişi manda/ malak desteği hayvan başına 250 TL’den 500 TL’ye çıkarılmıştır. Anaç koyun yetiştiriciliğinde 30 TL ve keçide 35 TL olan desteği, hayvan başına 50 TL’ye çıkarılırken; Küçükbaş’ta Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ise hayvan başına 125 TL’den 200 TL’ye çıkarılmış ve Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği ise 6 bin TL’den 12 bin TL’ye yükseltilmiştir.

Suni tohumlamadan doğan Malaklara ilave 500 TL ve yine suni tohumlamadan doğan Buzağılara da hayvan başına ilave 200 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Bunlardan başka Islah Amaçlı Süt İçerik Analiz Desteği, Düve Alım Destekleri, Hastalıktan Ari işletme Desteği, Arıcılık Desteği, Atık ve Küpe Uygulamaları Desteği, Tiftik Üretim Desteği, İpekböceği Desteği de çoğu 2 katın üzerinde olmak üzere önemli oranda yükseltildi.

Karar kapsamında bu yıl Organik Tarım Desteği dekar başına 10 TL ile 100 TL arasında ve İyi Tarım Destekleri ise 10 TL ile 150 TL arasında değişen miktarlarda yapılacak. Küçük Aile İşletmesi Desteği 200 TL, Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği 170 TL, Katı Organik- Argomineral Gübre Desteği 20 TL olarak uygulanacak.

2023 Tohum Destekleri de Karar kapsamında Sertifikalı Tohum Desteği ürün gruplarına göre dekar başına 8 TL ile 200 TL arasında değişen miktarlarda belirlendi. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Katılım Desteği kapsamında 6 bin işletme için işletme başına 600 TL ödenecek.

Karar ile; Mazot Desteği ödemeleri, ürün bazında %203- 395 arasında, Gübre Desteği ödemeleri %130-163 arasında değişen oranlarda ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği de %50-150 yükseltilmiş oluyor.

Gerek pandemide ve gerekse bölgesel savaş ve küresel kriz ortamında ‘Sen üret yeter’ diyerek tüm Türkiye’de olduğu gibi bol ürün çeşitliliğine sahip bereketli Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarıyla bir tarım kenti olan Samsunumuzda da çiftçimizi desteklemeye devam eden başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, güncellenerek artırılan tarımsal destek ödemelerinin üreticilerimize şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber