CHP’DEN 5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

CHP’DEN 5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJI
04.12.2018
A+
A-

Kadınların seçme seçilme hakkı, bir ülkenin yetişkin kadınlarının ülke politikalarında söz sahibi imkânına sahip olmaları anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle de erkeklerle eşit ölçüde medeni haklara sahip olmalarıdır.
Kadınların 19. yüzyılda başlayan haklı mücadeleleri ve kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce 5 Aralık 1934 yılında TBMM’de kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde etmesiyle sonuçlanmıştır.

Kadınlarımızın, dünya ülkelerinden çok önce elde ettikleri bu kazanımlarına karşın, siyasette ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve söz sahibi olduklarını söylemek mümkün değildir, aksine bu alanda kazandığımız öncülüğü maalesef bugün kaybediyoruz. Kadınımızın kendini ifade etmesi bir yana baskı ve şiddet her geçen gün artmaktadır.
16 Yıllık AKP İktidarı “Kadın Cinayetleri” İle Tarihe Geçmiştir.

Kadınları sadece annelik ve hanımlıkla tanımlayarak cinsiyeti inkar eden, kadını ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamın tüm alanlarından soyutlayan çağdışı anlayışın en son örneği; TBMM Genel Kurulu’nda kadınların sosyal refahı ve huzuru, toplumda karşı karşıya kaldıkları sorunların tespiti ve çözümü ve gerekli önlemlerin alınması için verilen araştırma önergesinin AKP oylarıyla gündeme alınmamamsıdır.

Sadece son yılda yaklaşık 3.000 kadının şiddet görerek hayatını kaybetmesi bile AKP’nin kadına karşı şiddeti önleme konusunda hiç bir olumlu adım atmadığını göstermektedir. AKP’nin siyasette kadın temsiliyeti söylemi “içi boş bir siyasi malzeme” den başka bir şey değildir.

Kadın erkek eşitliği demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biridir.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması mücadelesini yürütmekte kararlıyız.

Bugün 5 Aralık, kadınların tarihsel süreçte mücadele ile azandıkları, seçme ve seçilme hakkını elde ettiği o büyük günün 84. yıl dönümü kutlu olsun!
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.