CHP İl Başkanı Türkel: Samsun’da Esnaf İflasın Eşiğinde!

CHP İl Başkanı Türkel: Samsun’da Esnaf İflasın Eşiğinde!
27.09.2020
A+
A-

Koronavirüs pandemisi nedeniyle Samsun’da da birçok sektörd esnaf, büyük sıkıntı yaşamaya başladı.

Kırtasiyeciler, kahveciler, düğün salonları, gelinlikçiler, servisçiler, kantinciler büyük problemlerle karşı karşıya.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, Samsun’da koronavirüs pandemisinin  ekonomik sonuçlarına ilişkin çeşitli sektörlerdeki esnaflarla yaptıkları görüşmeler sonucu hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı. Türkel,”Pandeminin bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. Samsun’da esnaf kan ağlıyor. Birçok sektör çökme noktasına geldi” dedi.

KIRTASİYECİLER KAN AĞLIYOR

CHP İl Başkanı Fatih Türkel, Samsun’da pandemi nedeniyle büyük bir sıkıntı içerisinde olan sektörlerin başında kırtasiyecilerin geldiğini söyledi. Ulusal market zincirlerinin de kırtasiye satışları nedeniyle zaten zor durumda olan yerel kırtasiyecilerin, tedarikçilerden çek veya senetle aldıkları kırtasiye ürünlerine ilişkin borçlarını, eylül ayında okulların açılması konusundaki belirsizlik ve velilerin büyük bir bölümünün kırtasiye alışverişleri ötelemeleri nedeniyle ödeyemez hale geldiklerini vurgulayan Türkel, “Kırtasiyeciler geçen dönem aldıkları malların ödemelerini bu Eylül ayına vadelendirmiş, Eylül ayında okulların açılmasını öngörerek kırtasiye esnafı mal stoklamış, okulların açılmaması nedeniyle geliri olmayan esnafın çekleri yazılmaya başlamış durumda. Bırakın vadesi gelen ödemelerini, SGK primleri, vergi ödemeleri maaş ve kira ödemelerini yapamaz hale gelmiş durumdadır” dedi.

KREDİ VERMEK ÇARE DEĞİL

Uzaktan eğitim uygulamasının da kırtasiyecilerin işlerine sekte vurduğunu ifade eden Türkel, “Kırtasiye esnafı hükümetin kredi yolu ile kendilerine borç vermesinden rahatsız durumdalar. Borçlarını borçla kapatmanın bir çözüm olmadığını söylüyorlar. Kırtasiye esnafı prim affı borç ötelemesi gibi geçici tedbirler yerine devletin gerekli tedbirleri alarak okulların bir an önce örgün eğitime geçmesini aksi taktirde sektörün çökeceğini ifade ediyorlar” diye konuştu.

OKUL KANTİNLERİ ZOR DURUMDA

Çökme noktasında olan diğer bir sektörün de okul kantinleri olduğuna işaret eden Türkel,Samsun ve ilçelerinde 700’ü aşkın kantin işletmesi  var. Çalışanları ile birlikte yaklaşık 2 bin 500 aile kantinlerden evini geçindiriyor. Salgının başladığı 13 Mart 2020 tarihi itibari ile ilimiz genelinde kantinlerin tamamı kapatılmış, Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü talimatı ile okul aile birlikleri kapalı olan kantinlerden 13 günlük kira bedellerini tahsil etmiştir.

Kantin işletmecilerinin ve çalışanlarının cebine yaklaşık 7 aydır bir kuruş para girmemesine rağmen SGK ,BAĞKUR, vergi ödemeleri ötelense de borç hanelerine yazılmaktadır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber