“Çarşamba Kıvratması” Coğrafi Işaret Tescili Aldı

“Çarşamba Kıvratması” Coğrafi Işaret Tescili Aldı
24.03.2023
A+
A-
Coğrafi İşaretli Çarşamba Kıvratması İçin Denetimler Gerçekleşti.
Samsun’un Çarşamba ilçesiyle özdeşleşmiş “Çarşamba kıvratması”, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret almıştı.

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla gerçekleşen tescil sürecinde Çarşamba’nın değeri olan Çarşamba Kıvratma için Çarşamba Belediyesi, Çarşamba Kaymakamlığı, Çarşamba Ticaret Borsası ve Çarşamba Fırıncılar Odası ortaklığında denetimler gerçekleşti.

Tedarik zincirinin üretim, pazarlama, dağıtım ve piyasaya arz süreçlerinde yer alan ilk aşamada 7 firmanın Türk Patent ve Marka Kurumu’na bildirimi gerçekleşti.
Çarşamba ilçesinden Özakkaya Fırın ve Akkaya Fırın, Samsun Merkez’de ise Usluoğlu, Samsu Börek, Taşocak, Nişantaşı Pastanesi ve Eski Fırın ‘’Çarşamba Kıvratması’’nı tarifine uygun yaparak Türk Patent ve Marka Kurumu’na bildirilen firmalar oldu.
Çarşamba Kıvratması’nı tarifine uygun gerçekleştiren veya gerçekleştirmeyi planlayan işletmelerin Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası ile iletişime geçmesi konusuna değinen Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sonkaya;
‘’ Çarşamba’nın değerlerini önemsiyoruz. Ayakkabı, Kasket, Pide derken Çarşamba Kıvratması’da ilçemiz adına tescillenmişti. Çarşamba yöresinin gastronomik zenginliklerinden biri olan ve yöre kadınları ve üreticilerden elde edilen tarifle tescil sürecine başlanılan Çarşamba Kıvratması, 1930’lu  yıllardan bugüne kadar özgünlüğünü ve değerini korumuştur. Tescil edilmesinin ardından daha da rağbet gören Çarşamba Kıvratması ilçemizde yer alan üretici işletmelerin vizyoner yaklaşımı ile Hediyelik Ürün olarak da satılmaya başlandı. Bu süreç ile birlikte bizlerde oda ve paydaş kamu  kurumları ile ürünün ticarileştirilmesi konusuna öncelik vererek Samsun ilinde Kıvratma, Kuru Kıvratma, Ev Kıvratması isimleri ile
satılan Çarşamba Kıvratması’nın tarifini ilgili firmalara birebir aktararak daha çok işletmede Çarşamba Kıvratması’nın yer almasını sağladık. Tüm bu çalışmaları destekleyen üretici firmaları, Paydaş Kurumlardan oluşturulan Denetim Merci ziyaret ederek, hem ürünleri denetledi, hem de devam eden süreç ile ilgili bilgi verdiler. İlçemizde daha çok ürünün tescillenmesini, ticarileştirilmesini ve değer kazanmasını önemsiyoruz. Odamız bünyesinde yer alan Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi Doküman Birimi ile hem coğrafi işaretli ürünleri gün yüzüne çıkarıyor hem de üye işletmelerimiz ve ilçede yer alan işletmelerin markalaşma süreçlerine destek oluyoruz. Bu sürecin içerisinde yer almak isteyen ve Çarşamba’nın değerini ulusal ve uluslar arası alanda kanıtlamak isteyen üretici ve üretici adaylarını Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odamıza davet ediyoruz. Birlikte ekonomisi güçlü bir Çarşamba hayal ediyoruz.
Değerli destekleri için paydaş kurumlarımıza teşekkür ediyoruz.’’dedi.
denetim 8
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber