Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali için İlk Karar Çıktı!

Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali için İlk Karar Çıktı!
12.11.2019
A+
A-

Oltan Köleoğlu Enerji şirketi tarafından Çarşamba’ya yapılmak istenen Biyokütle Enerji Santrali için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme ‘hukuka aykırı’ işlem tanımı yaparken, Çarşamba Ovası’na santralin yapımının telafisi imkansız sonuçlar doğuracağına vurgu yaptı.

Samsun’un Çarşamba ilçesine Oltan Köleoğlu Enerji tarafından yapımına başlanan Biyokütle Enerji Santrali’nin inşaatı, imar planları olmadan sessiz sedasız başlamıştı. Daha sonraki süreçte santral ile ilgili imar planları, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti ve MHP’nin oyları ile kabul edilmişti. Santral ile ilgili açılan davada, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

SAMSUN 3. İDARE MAHKEMESİ KARARI
Avukat Serpil Dönmez’in Eğercili Mahallesi’nde arazileri bulunan bazı çiftçiler adına Samsun 3. İdare Mahkemesi açtığı davada dün ilk karar açıklandı. Murat Şenel, Mehmet Değerli, Seyfettin Yavan ve Recep Yavan tarafından Av. Serpil Dönmez aracılığıyla açılan davada, mahkeme tarafından santralin durdurulması kararı verildi.

ALTERNATİF ALAN ARANMADI
Mahkeme kararında Samsun’da sivil toplum kuruluşlarının başından buyana Çarşamba Ovası’nın birinci derece tarım arazisi olduğuna dikkat çektiği noktalara işaret etti. Mahkeme, Toprak Reformu Genel Müdürlüğü’nün Çarşamba Ovası’nın birinci derece tarım arazisi olduğuna dikkat çektiği görüş yazısında, santral depolama alanının tarımsal amaçlı yapı olarak değerlendirilemeyeceğine vurgu yaptı. Mahkeme ayrıca firmanın, başka bir yerde alternatif alan aramadığı tespitine de yer vererek, bu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına dikkati çekti.

HUKUKA AYKIRI İŞLEM
Mahkeme yürütmeyi durdurma kararında şunları kaydetti; “Mahkememizce hukuka ve mevzuata aykırı bir şekilde tesis edildiği tespit edilen dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde Çarşamba Büyük Ovası içinde yer alan özellikli tarım arazilerinin amacı dışında kullanılması, arazilerin toprak yapısının bozulması ve tarımsal faaliyetin olumsuz etkilenmesi söz konusu olabileceğinden, ortaya telafisi güç ve imkansız zararların çıkabileceği değerlendirilmiştir. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygylanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren Samsun Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere oybirliği karar verildi.

İŞTE MAHKEMENİN VERDİĞİ KARAR;

mahkeme 2

(Hedef Halk)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.